Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Δεν ήταν η επιθυμητή η κίνηση στην τοπική αγορά της Σητείας

 

Με αστάθειες και έντονες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών και δη των θερμοκρασιών κύλησαν οι ημέρες του Πάσχα στην περιοχή της Σητείας. Η έντονη ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες διαδέχονταν τις μεγάλες περιόδους συννεφιάς, ανέμων αλλά και βροχοπτώσεων και εναλλάξ.

Ωστόσο, όπως φάνηκε, η αστάθεια του καιρού επηρέασε κατά τι την εμπορική κίνηση, αφού περισσότερο χειμωνιάτικο ήταν το φετινό Πάσχα παρά ανοιξιάτικο κι ως εκ τούτου δεν δημιουργήθηκαν αντίστοιχα συνθήκες κάλυψης αναγκών επί παραδείγματι ένδυσης ή υπόδησης. Δεδομένης και της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί πολίτες λόγω της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης που για άλλη μία φορά ταλανίζει εντόνως την ελληνική κοινωνία, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες εστίασαν κατά το φετινό Πάσχα στην κάλυψη των αναγκών του πασχαλινού τραπεζιού και με τα όποια οικονομικά αποθέματα υπήρξαν, στην κάλυψη υποχρεώσεων, αλλά και αυτές με φειδώ, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Μάρω Νικητάκη.

«Έτσι λοιπόν», συνέχισε, η κίνηση στα καταστήματα την περίοδο του Πάσχα στην περιοχή της Σητείας, εξελίχθηκε μεν καλά δεν ήταν όμως η επιθυμητή και η αναμενόμενη». Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες με τις βροχές που σημειώθηκαν την Μεγάλη Τρίτη, λειτούργησαν ανασταλτικά στην κίνηση. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι καθοριστική για την Σητεία διότι είναι η ημέρα που λειτουργεί η λαϊκή αγορά, είθισται να κυκλοφορεί πολύς κόσμος από την πόλη και τις τοπικές κοινότητες για να κάνει τα ψώνια του, κάτι που φέτος δεν έγινε λόγω των καιρικών συνθηκών. Γενικότερα η καιρική αστάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας δεν βοήθησε ιδιαίτερα φέτος.

 

Πενιχρά οικονομικά

«Ωστόσο», πρόσθεσε η κ. Νικητάκη, «βασικότερος παράγοντας είναι αυτός των οικονομικών. Ανασταλτικός παράγοντας γενικότερα. Πόσο δε λόγω των ανατιμήσεων που έχουν γίνει σε είδη διαβίωσης και πρώτης ανάγκης. Ο κόσμος έδωσε μεγάλη έμφαση στο Πασχαλινό τραπέζι. Το θέμα όμως είναι ότι όλα σχεδόν ήταν αυξημένα με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κόψει από αλλού. Η ενεργειακή κρίση έχει επιφέρει τεράστιο πρόβλημα κι αυτό φάνηκε και αυτές τις ημέρες στην αγορά.

Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της φετινής πασχαλινής περιόδου με την περυσινή διότι πέρυσι το Πάσχα ήταν λίγες ημέρες αργότερα, ο καιρός ήταν καλύτερος και βασικό δεδομένο ήταν το γεγονός ότι ο κόσμος έβγαινε από μία πανδημία, έχοντας ανάγκη να κάνει πράγματα. Ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει, είχε ανάγκη να ψωνίσει κι αυτό ήταν εμφανές πέρυσι. Φέτος είμαστε σε μία κανονικότητα. Δυστυχώς οι επιπτώσεις της κρίσης και των μεγάλων ανατιμήσεων είναι έντονες φέτος στην αγορά.

Και όχι μόνο. Διότι φέτος, όπως φάνηκε, και η επισκεψιμότητα ετεροδημοτών ήταν μικρότερη συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες πασχαλινές περιόδους. Προφανώς το κόστος των μεταφορικών, των εισιτηρίων είναι αρκετά υψηλό πόσο δε για απομακρυσμένες περιοχές, και συντελεί αρνητικά στις μετακινήσεις. Όμως και οι ετεροδημότες συμβάλουν κάθε χρόνο τονωτικά στην αύξηση της κίνησης της τοπικής μας αγοράς την οποία προτιμούν κι εμπιστεύονται και για τις πασχαλινές τους αγορές. Άρα και αυτό επηρεάζει την συνολική κίνηση. Ενδεχομένως κάποιοι λόγω οικονομικών συνθηκών επέλεξαν να μην κατέβουν φέτος το Πάσχα, αλλά να επισκεφθούν την περιοχή το καλοκαίρι για να περιορίσουν το κόστος. Και βέβαια σημαντικός παράγοντας είναι και η ψυχολογία του κόσμου. Όταν βομβαρδίζεται καθημερινά από ΜΜΕ με προβλέψεις για τα χειρότερα που έπονται, για εκ νέου ανατιμήσεις, ακρίβεια κλπ, ασφαλώς ο κόσμος ανησυχεί και μαζεύεται όσο μπορεί περισσότερο. Είναι συγκρατημένος. Κι αυτό φάνηκε στην αγορά».

Η πασχαλινή περίοδος ολοκληρώθηκε και πλέον ο εμπορικός κόσμος της περιοχής της Σητείας ευελπιστεί ότι η θερινή σαιζόν θα είναι καλύτερη. «Τουλάχιστον όπως ακούμε μέχρι τώρα, αναμένεται να είναι καλή η φετινή καλοκαιρινή σαιζόν, κάτι, που εφ’ όσον συμβεί θα είναι θετικό συνολικά για την τοπική οικονομία», κατέληξε η κ. Νικητάκη.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας