Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει και η λειτουργία του Εποχιακού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Χανδρά

 

Ξεκινάει από σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου η νέα αντιπυρική περίοδος και παράλληλα η απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης πυρός με απόφαση του Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως τόνισε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Αντιπύραρχος κ. Παύλος Καπετανάκης.

Στο πλαίσιο της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει και η λειτουργία του Εποχιακού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Χανδρά του Δήμου Σητείας. Παράλληλα ο κ. Καπετανάκης ανάφερε ότι «είμαστε εν αναμονή της πρόσληψης των εποχικών υπαλλήλων για την ενίσχυση του πυροσβεστικού έργου. Έχουν ήδη εκπονηθεί τα σχέδια για να μπορούμε να δούμε πώς θα γίνονται οι περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας και γενικότερα στο Νομό Λασιθίου και σε όλη την Κρήτη. Διότι πλέον μπαίνοντας στην αντιπυρική περίοδο τίθενται αυτά τα θέματα. Δυστυχώς λόγω συνταξιοδότησης και για διάφορους άλλους λόγους, το προσωπικό έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, κάτι που δεν ισχύει μόνο στην Σητεία αλλά και σε άλλες υπηρεσίες. Και η Σητεία και η Ιεράπετρα και ο Άγιος Νικόλαος έχει ανάγκη από άτομα. Η συχνότητα των περιστατικών πλέον το απαιτεί».

Όπως είναι γνωστό το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει κληθεί να διαχειριστεί μεγάλο φάσμα περιστατικών, από πλημμύρες μέχρι σεισμούς, διασώσεις, χημικά περιστατικά και βέβαια πυρκαγιές. «Όπως γίνεται αντιληπτό, για να μπορεί να έρθει βοήθεια από άλλες περιοχές απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στους διοικητές των άλλων υπηρεσιών, όταν υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και δυσκολίες να μπορούν να στέλνονται δυνάμεις από τη μία δομή στην άλλη ώστε να προλαβαίνουμε όσο το δυνατό κάποια περιστατικά. Κάνουμε κάθε μέρα, εικοσιτετράωρες περιπολίες για να μπορούμε να επιτηρούμε την περιοχή», σημειώνει ο κ. Καπετανάκης.

Συγχρόνως όμως σημειώνονται περιστατικά που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως πυρκαγιές στην διάρκεια του χειμώνα και οι μεγάλες πλημμύρες των τελευταίων χρόνων στην περιοχή της Σητείας.

Βάσει όσων προαναφέρθηκαν είναι προφανώς επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας. Δεδομένων των σχετικών εξαγγελιών που έχουν γίνει γνωστές, ερωτηθείς ο κ. Καπετανάκης για τις εξελίξεις επί του θέματος, απάντησε: «Δε μπορώ να μιλήσω εγώ για εξαγγελίες. Αυτό που γνωρίζω από την Υπηρεσία μου είναι ότι το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο θα συνεχίσει, όπως είναι, στην υφιστάμενη του δομή, γιατί έχουμε εισέλθει στην αντιπυρική περίοδο και, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν γίνονται ενέργειες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δουλεύουμε δηλαδή με βάση αυτά που έχουμε ήδη. Οπότε τουλάχιστον από την πληροφόρηση που έχω από την Υπηρεσία, δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα αναβάθμιση ή να πάρουμε άτομα είτε εδώ είτε στην περιοχή της Ιεράπετρας ή στην περιοχή του Αγίου Νικολάου».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας