Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Γιώργος Τσιφετάκης: «Ξέχασαν τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης» - Στην Λέσβο οι ενισχύσεις

 σητεία

Την ίδια απαίτηση έχουν οι οργανωμένοι αλλά και οι ανοργάνωτοι ελαιοπαραγωγοί της Ιεράπετρας, στους ελαιώνες των οποίων εκείνη την ελαιοκομική περίοδο 2021-2022 η ακαρπία έφτασε το 60-70% - Τι εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης

Σε λίγες μέρες θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου, με 8.190.000 ευρώ από οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) που αφορούν σε αίτημα το οποίο είχαν καταθέσει το 2020, όταν οι ελαιώνες είχαν παρουσιάσει μεγάλο ποσοστό ακαρπίας λόγω ανομβρίας. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε πέρυσι στους ελαιώνες της Κρήτης . Στο Νομό Λασιθίου πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί είχαν χάσει λόγω ακαρπίας το 70-90% του εισοδήματος τους με τους Δήμους Σητείας κυρίως και Ιεράπετρας, να έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

«Επειδή το ΥΠΑΑΤ είχε δώσει υποσχέσεις για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου που είχαν μεγάλες ζημιές το 2020 από την ακαρπία, την επόμενη χρονιά, τεκμηριώνοντας το ανάλογο αίτημα μας από τον Αγροτικό Σύλλογο Σητείας, με δεδομένο ότι είχαμε χάσει το 90% της παραγωγής μας και αυτό το αποδεικνύαμε με πάρα πολλούς τρόπους, περιμέναμε το ΥΠΑΑΤ να μας εγκρίνει έστω τις ίδιες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που είχε υποσχεθεί στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου», σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργος Τσιφετάκης.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, «αυτές τις μέρες θα μοιραστούν πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, ενώ για την Κρήτη δεν υπάρχει καμία ελπίδα να δοθούν αυτά που μας είχαν υποσχεθεί. Και ρωτούμε τώρα εμείς οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας…Τι παραπάνω έκαναν στη Λέσβο και μόνο εκείνοι θα πάρουν έστω αυτά τα λίγα 21 ευρώ το στρέμμα , όπως τα έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ; Γιατί το ΥΠΑΑΤ μας αντιμετωπίζει σαν αγρότες δεύτερης κατηγορίας, αφού ξέρει ότι πέρυσι δε βγάλαμε λάδι ούτε για τα καντήλια της εκκλησίας;».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορικά με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Τσιφετάκης αντιπροτείνει «να συμπεριλάβουν την αφορία και την ακαρπία στα ζημιογόνα αίτια του ασφαλιστικού μας φορέα, ώστε να ζητάμε από αυτόν τις αποζημιώσεις , αφού υποχρεωτικά όλοι οι ελαιοπαραγωγοί κάθε χρόνο πληρώνουμε κανονικά τα ασφάλιστρα μας».

Την ίδια απαίτηση έχουν οι οργανωμένοι αλλά και οι ανοργάνωτοι ελαιοπαραγωγοί της Ιεράπετρας, στους ελαιώνες των οποίων εκείνη την ελαιοκομική περίοδο 2021-2022 η ακαρπία έφτασε το 60-70%.

Στη Λέσβο τα χρήματα

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση de minimis στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. Η αποζημίωση θα δοθεί λόγω της σημαντικής μείωσης της ελαιοπαραγωγής στη Λέσβο, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ και β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, «το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους ελαιοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου, ανέρχεται στα 8.190.000 € και η ενίσχυση καθορίζεται στα 21€ ανά στρέμμα ελιάς. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι όσοι έχουν έκταση τουλάχιστον ένα στρέμμα ελαιοκαλλιέργειας και έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το έτος 2020. Οι δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ για να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τις πληρωμές de minimis, προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί τους με τα ποσά που τους αναλογούν. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα και να πιστωθεί σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς μας μια σημαντική ενίσχυση στον καθημερινό τους αγώνα για τη διατήρηση της καλλιέργειας της ελιάς στον τόπο μας».

Φαίνεται από αυτήν την ανακοίνωση ότι, όλες οι διεκδικήσεις χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες και τον κατάλληλο πολιτικό στην κατάλληλη θέση.

Στο μεταξύ η φετινή ελαιοκομική περίοδος πηγαίνει προς το τέλος της στην Ιεράπετρα και στη Σητεία, με τον δάκο ακόμα και στα μέσα του Γενάρη , λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, να προκαλεί πολλά προβλήματα στις εναπομείνασες ελιές , ανεβάζοντας τις οξύτητες γύρω στις 15 γραμμές, ενώ ένα μεγάλο μέρος του ελαιόκαρπου στις πιο όψιμες περιοχές έχει πέσει στο έδαφος , λόγω των ισχυρών βορριάδων.

Οι τιμές παραγωγού βρίσκονται μεταξύ 4,70 έως 5,00 ευρώ το κιλό και ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής, πρόκειται να πουληθεί στο εξωτερικό.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας