Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Διδασκαλία Ερωτόκριτου και επίσκεψη μαθητών στο ενετικό φρούριο της Καζάρμας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/01/09.00-%CE%A3%CE%97%CE%A4-%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%9A%CE%A1%CE%99%CE%A4%CE%9F%CE%A3-%CE%9A%CE%91%CE%96%CE%91%CE%A1%CE%9C%CE%911-3.jpg

Λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ2 του 1ου Γυμνασίου Σητείας, με την συνοδεία των καθηγητών: Μετζογιαννάκη Μαρίας, Ζωγραφίνη Γιώργου, Τάτσικα Ιωάννας, επισκέφτηκαν το ενετικό φρούριο της Καζάρμας στην πόλη της Σητείας.

Σκοπός της επίσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διδασκαλίας του Ερωτόκριτου στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας και του προγράμματος «Δράσεις Τοπικής Ιστορίας»,  ήταν αφενός οι μαθητές να γνωρίσουν ένα σημαντικό μνημείο του τόπου τους κι αφετέρου να πάρουν μια ιδέα για την εποχή της Ενετοκρατίας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Μιλτιάδη Παπαδάκη*, διακεκριμένο φιλόλογο της πόλης μας, δεινό γνώστη του έργου και της εποχής του, που μας έκανε την τιμή να μας ξεναγήσει στο χώρο Μιλήσαμε  για την στρατιωτική χρήση και σημασία του φρουρίου, για τη σχέση Κρητικών και Βενετών την εποχή εκείνη, για τη σημασία του Ερωτόκριτου στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Στη συνέχεια ο μαθητής του σχολείου μας, Καλαϊτζάκης Γιώργος έπαιξε με το βιολί του αποσπάσματα από το έργο, καθώς και κρητικές κοντυλιές, που τόσο ταίριαζαν με το χώρο,  ενώ η μαθήτρια, Ξυπόλιτου Δήμητρα φόρεσε την παραδοσιακή κρητική φορεσιά της, την οποία μας παραχώρησε το Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας για την εκδήλωσή μας, το οποίο κι ευχαριστούμε. Επίσης ευχαριστούμε τους εργαζόμενους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας, που φρόντισαν παρά την έλλειψη προσωπικού, να ανοίξουν το χώρο, ειδικά για μας.

Τον κύριο Μιλτιάδη Παπαδάκη ευχαριστούμε επίσης και για την προσφορά αντιτύπων  των έργων του:  «ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΚΡΗ(Ι)ΤΙΚΗ ΜΑΤΙΑ», και «ΕΡΩΤΟ-ΚΡΙ(Η)ΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΨΗΦΙΔΕΣ για τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας!

 ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΤΟΥ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Είχε προηγηθεί δίμηνη αποσπασματική μελέτη του έργου στο σχολείο. Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κύριο Νάσο Ζαγκότη, που μας παραχώρησε τα κείμενα της λαμπρής θεατρικής παράστασης ‘Ερωτόκριτος’ του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας. Η επιλογή των στίχων (δύσκολη δουλειά!) και η θεατρική προσαρμογή ήταν του ιδίου. Απ’ τους ήδη επιλεγμένους στίχους διαλέξαμε κι εμείς με τη σειρά μας, κυρίως, όσους φωτίζουν κι εξυπηρετούν την εξέλιξη της ερωτικής ιστορίας των δύο νεαρών ηρώων. Παρά το πρόβλημα με τη γλώσσα, τα περισσότερα παιδιά απόλαυσαν το αφιέρωμα, ίσως γιατί η εφηβεία, ο έρωτας, η σχέση με τους γονείς είναι θέματα πάντα επίκαιρα. Δείτε παρακάτω μερικές απ’ τις απόψεις των μαθητών για το έργο του Κορνάρου:

 

ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

«Σε αυτή τη μακρά περίοδο διδασκαλίας κι ανακάλυψης του Ερωτόκριτου πέρασα πολύ ωραία. Πιστεύω πως άξιζε πλήρως ο χρόνος, που αφιερώθηκε. Ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, όχι μόνο επειδή ο ποιητής κατάγεται απ’ τη Σητεία, αλλά κι επειδή η πλοκή είχε ανατροπές, δράση και πολλά συναισθήματα, δηλαδή δεν ήταν καθόλου βαρετή. Αγαπημένος ήρωας με διαφορά ο Ερωτόκριτος, γιατί συνδυάζει όλες τις αρετές, που θα έπρεπε να έχει ένας άνθρωπος. Αυτό φάνηκε στη μάχη Αθηναίων – Βλάχων, όπου έδειξε τις πολεμικές του ικανότητες και πόσο αγαπάει την πατρίδα του, παρ’ όλα τα δυσάρεστα, που είχε υπομείνει πριν από τον βασιλιά Ηράκλη».

«Αγαπημένη μου ηρωίδα η Αρετούσα. Είναι χαρακτήρας με πείσμα, επιμονή, αλλά και υπομονή, καθώς όσα χρόνια κι αν πέρασε στη φυλακή δεν σταμάτησε να σκέφτεται τον Ερωτόκριτο, είναι πιστή σε αυτόν και δεν υποτάσσεται/δεν υπακούει στις εντολές του βασιλιά/πατέρα, αλλά παίρνει τη ζωή της στα χέρια της και τη διεκδικεί. Είναι ένας δυναμικός χαρακτήρας και τη θαυμάζω»

«Μου άρεσε ο ρομαντισμός και η ανδρεία, που είχε ο Ερωτόκριτος. Αγαπημένο μου σημείο όταν αυτός έκανε καντάδα στην Αρετούσα και μετά πολέμησε δέκα στρατιώτες μόνος με το φίλο του. Δείχνει ότι είχε και γλυκιά, ευαίσθητη πλευρά, αλλά και ότι είναι άξιος πολεμιστής του σπαθιού. Είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας, είναι ένα ιδανικό πρότυπο άντρα, κυρίως για τη σημερινή κοινωνία, όπου όλοι θα ‘πρεπε να είμαστε σαν κι αυτόν: γενναίοι, αλλά και ευαίσθητοι».

«Δεν έχω αγαπημένη σκηνή καθώς το απόλαυσα ολόκληρο. Μου κίνησε τόσο πολύ το ενδιαφέρον, που βρήκα ολόκληρο το βιβλίο με το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου και θέλω πολύ να το διαβάσω».

«Δεν πιστεύω ότι έχασα το χρόνο μου διαβάζοντας το ποίημα, γιατί αν και δε μου αρέσει η ποίηση, αυτό το έργο δεν παύει να αποτελεί ένα από τα δημιουργήματα ενός Σητειακού καλλιτέχνη, του Βιτσέντζου Κορνάρου, επομένως ήταν μια ευκαιρία να ανακαλύψω περισσότερα πράγματα για τον ποιητή, που το έγραψε».

«Η γλώσσα του Ερωτόκριτου με δυσκόλεψε αρκετά, όπως και πολλούς συμμαθητές μου, όμως δεν παύω να θεωρώ πως είναι ωραία και μοναδική, εξάλλου είναι η παραδοσιακή γλώσσα του τόπου μου».

Πηγή : Ανατολή






Συνολικες προβολες σελιδας