Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Εστιατόρια και καφέ προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην περιοχή της Σητείας

 

Επικεντρώνοντας στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους θαμώνες τους, τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας του Δήμου Σητείας συνεχίζουν και την τρέχουσα περίοδο να εξυπηρετούν τον κόσμο.

Παράλληλα προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά και στα ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο, όπως δήλωσαν στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας κ. Μανόλης Αγγελάκης και Γιάννης Φουντουλάκης.

Και μπορεί αυτές τις ημέρες να παρατηρείται μία κάμψη σε ό,τι αφορά την κίνηση, κάτι που είθισται να συμβαίνει αυτή την εποχή, ωστόσο θετικό είναι το πρόσημο της εορταστικής περιόδου, η οποία προηγήθηκε. «Τα καταστήματά μας δούλεψαν την περίοδο των εορτών. Ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει κι αυτό έπραξε. Ας μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκαν δύο και πλέον χρόνια όπου οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Δεν έγιναν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, δεν υπήρχε ζωντανή μουσική στα μαγαζιά και γενικότερα οι καταστάσεις λόγω και της πανδημίας ήταν δύσκολες. Ο κόσμος λοιπόν ανταποκρίθηκε την εορταστική περίοδο, βγήκε, πέρασε καλά. Τα καταστήματά μας με ασφάλεια παρείχαν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και είμαστε χαρούμενοι γιατί έμειναν ικανοποιημένοι ντόπιοι και επισκέπτες. Η κίνηση λοιπόν ήταν θετική. Δεν υπάρχει βέβαια σημείο σύγκρισης με τα προηγούμενα χρόνια, όπου σχεδόν ήμασταν κλειστά, και σίγουρα είμαστε πίσω σε σχέση με το 2019. Παρ’ όλα αυτά η εικόνα ήταν καλή», σημείωσε ο κ. Αγγελάκης.

Η σχετική πτώση

«Δυστυχώς», συνέχισε, «μετά τις γιορτές υπάρχει μία σχετική πτώση, κάτι που είναι βέβαια αναμενόμενο. Ο κόσμος ασχολείται ακόμα με την ελαιοσυγκομιδή, διότι υπάρχει ένα ποσοστό της παραγωγής που δεν έχει μαζευτεί και οι παραγωγοί προσπαθούν να ολοκληρώσουν το μάζεμα των ελιών όσο γρηγορότερα γίνεται. Και βέβαια σημαντικός παράγοντας είναι και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στα νοικοκυριά. Γενικότερα αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ως γνωστόν, είμαστε ένας μικρός αγροτικός δήμος όπου πέρα από την περίοδο του καλοκαιρού και εποχιακό τουρισμό λίγο τις γιορτές και τις Απόκριες, δεν είμαστε τουριστικός δήμος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, τα οποία αντανακλώνται και στην κίνηση στα μαγαζιά. Παρ’ όλα αυτά τα μαγαζιά μας παραμένουν όρθια προσπαθώντας να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον κόσμο».

Στην ίδια κατεύθυνση και ο κ. Φουντουλάκης, στάθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται στην παροχή υπηρεσιών από τα καταστήματα της περιοχής, τα οποία -όπως είπε- «άφησαν την σφραγίδα τους» και στην διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου συμβάλλοντας και στην ενίσχυση της Σητείας ως ενός θαυμάσιου χριστουγεννιάτικου προορισμού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να διασκεδάσουν, να ζήσουν όμορφες εμπειρίες σε ένα πανέμορφο τόπο. «Αναμένουμε τώρα την περίοδο των Απόκρεω ευελπιστώντας σε αύξηση της κίνησης γενικότερα, αλλά και των καταστημάτων της εστίασης και ψυχαγωγίας της περιοχής μας. Είμαστε σε ετοιμότητα, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και τα καταστήματά μας για άλλη μία φορά θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να περάσει καλά ο κόσμος, ντόπιοι κι εκείνοι που θα επιλέξουν να γιορτάσουν τις απόκριες στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Ασφαλιστικά και φορολογικά

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στο ξεκίνημα του νέου έτους ο κλάδος, τα ασφαλιστικά και φορολογικά εξακολουθούν να ταλανίζουν τους επαγγελματίες, χωρίς να είναι τα μοναδικά. Πόσο δε στην περιοχή της Σητείας, η οποία ακόμα μετράει ανοικτές πληγές μετά την καταστροφική πλημμύρα του φθινοπώρου.

«Δεν έχει γίνει ένας εξορθολογισμός στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών, υπάρχουν δομικά ζητήματα, μεγάλα ζητήματα φορολογικά. Επίσης θέματα σχετικά με την διαχείριση της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων, των τραπεζοκαθισμάτων και στην βάση αυτή επιδιώκουμε συνάντηση το επόμενο χρονικό διάστημα με τους αρμοδίους φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ως Σύλλογος είμαστε παρόντες σε κάθε προσπάθεια με σκοπό την επίλυση προβλημάτων του κλάδου και των συναδέλφων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Αγγελάκης.

 Η Ασφάλιση των εργαζομένων

Στη δημιουργία ενός μεγάλου προβλήματος, το οποίο έχει επίσης δημιουργηθεί αναφέρθηκε ο κ. Φουντουλάκης, στην απαγόρευση της εξαήμερης ασφάλισης των εργαζομένων. «Ο νόμος πλέον το απαγορεύει. Επιτρέπεται μέχρι πενθήμερη απασχόληση. Λόγω όμως του ότι δεν υπάρχουν χέρια εργασίας, βρισκόμαστε εκτεθειμένοι ως καταστήματα και δεν μπορούμε να βρούμε πλέον προσωπικό. Κι ενώ οι εργαζόμενοι θέλουν να εργάζονται εξαήμερο, ασφαλώς με τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές, το κράτος δεν δίνει αυτό το δικαίωμα», επεσήμανε.

Για τον αντικαπνιστικό νόμο, που εδώ και αρκετά χρόνια υφίσταται, αναφέρθηκε ότι σαφώς η ισχύς του επηρεάζει τους θαμώνες των καταστημάτων, ωστόσο τόσο τα καταστήματα, όσο και οι πολίτες τηρούν τα όσα προβλέπονται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Και ζητούμενο είναι ασφαλώς η προστασία της δημόσιας υγείας, όμως -όπως έχει διαφανεί- η ίδια η πολιτεία εστιάζει περισσότερο στον εισπρακτικό χαρακτήρα του και όχι στην ουσία.

Για τους πληγέντες

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μίλησαν και για τους πληγέντες επαγγελματίες από την καταστροφική πλημμύρα της 15ης Οκτωβρίου. Δυστυχώς έπειτα από τις ενέργειες των πρώτων ημερών επικρατεί μία στασιμότητα στη διαδικασία των αποζημιώσεων, όπως σημείωσαν. «Πέρα από τα ψίχουλα της αρωγής που δόθηκαν σε συναδέλφους που υπέστησαν ζημιές, ουσιαστικά όλα τα άλλα είναι στάσιμα. Να υπενθυμίσουμε ότι κάποιες επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές αρκετών χιλιάδων ευρώ. Τα ποσά των 1000, 3.000, 6.000 ευρώ δεν λύνουν σε καμία περίπτωση τα προβλήματα, δεν κάνουν τίποτα. Το κράτος οφείλει σε όλες του τις βαθμίδες από την κεντρική διοίκηση μέχρι την τοπική να είναι παρόν και να στηρίζει τους ανθρώπους που επλήγησαν.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής με εξαίρεση την αρωγή δεν έχει γίνει επί της ουσίας τίποτα ούτε για τους δικούς μας συναδέλφους, αλλά από -όσο γνωρίζουμε- ούτε για τους ανθρώπους του εμπορικού κόσμου», κατέληξε ο κ. Αγγελάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας