Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Ο «Ερωτόκριτος» του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας ταξιδεύει στην Μπολόνια

 

Στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Μπολόνια θα «ταξιδέψει» το επόμενο χρονικό διάστημα ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου μέσω της εξαιρετικής παράστασης που δημιούργησαν το 2018 ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας, που ανέλαβε την παραγωγή, η Φιλαρμονική του Δήμου υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Φουρναράκη και ο σκηνοθέτης των παραστάσεων Νάσος Ζαγκότης.

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις στην Σητεία, στο Νομό Λασιθίου, στην Κρήτη, στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η μουσικοθεατρική παράσταση «Ερωτόκριτος» θα παρουσιαστεί φέτος, στις 7 Φεβρουαρίου στην Ιταλία. Πρόκειται για γεγονός πολύ σημαντικό, το οποίο λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά!

Μάλιστα, η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας του Βιτσέντζου Κορνάρου θα ενωθεί σε μία παράσταση με μία άλλη μεγάλη αγάπη, αυτή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ…

«Δεχθήκαμε», ανέφερε ο κ. Ζαγκότης, «μία πρόταση από το προξενείο της Μπολόνια και την Πρόξενο κ. Γεωργία Λαμπράκη για ένα σχέδιο που ετοιμάζουν, μία παραγωγή που ονομάζεται “Δύο ιστορίες αγάπης” και περιλαμβάνει τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, που είναι η δική μας ιστορία αγάπης, και το Ρωμαίος και Ιουλιέτα -ως η κλασική ιστορία του Σαίξπηρ για το ζευγάρι από τη Βερόνα. Η επιθυμία ήταν να δημιουργηθεί μία παράσταση που συνδυάζει τις δύο ιστορίες».

Αυτό θα γίνει με την μουσικοθεατρική παράσταση του Ερωτόκριτου και την παράσταση χορού του Ρωμαίου και Ιουλιέτας που είναι μπαλέτο για δύο, του Ιταλού χορογράφου Ganistra.

Μία δράση που θα βοηθήσει να έρθουν κοντά η Σητεία, ως πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου και η Βερόνα η πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, που ήταν η αρχική σκέψη, και η Μπολόνια, όπου κατέληξε ακολούθως.

Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Θα είναι μία παράσταση που ουσιαστικά θα αποτελείται από δύο μέρη. Για το πρώτο ετοιμάζουμε μία διασκευή της δικής μας γνωστής παράστασης που ανεβάσαμε δύο διαδοχικές χρονιές -ουσιαστικά ήταν δύο παραστάσεις- το 2018 και το 2019, μία διασκευή μικρότερη σε μέγεθος που θα έχει διάρκεια μίας ώρας. Είναι ουσιαστικά πάλι μία καινούρια, μία νέα επίσκεψη στο κείμενο, με μία μικρή ορχήστρα αποτελούμενη από επτά άτομα και μία μικρή ομάδα ηθοποιών που επίσης είναι επτά. Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται τώρα να επωμιστούν όλο το φορτίο που είχε η μεγαλύτερη σε διάρκεια παράσταση του παρελθόντος.

Με διάφορες τροποποιήσεις, περικοπές στο κείμενο και στα τραγούδια μπορέσαμε να φτιάξουμε μία μικρότερη παράσταση, που θα διαρκέσει μία ώρα και είναι προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου σε ένα πολύ ωραίο και μεγάλο θέατρο της Μπολόνια χωρητικότητας 1.000 ατόμων».

 

Εξωστρέφεια

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης, τόσο στην Μπολόνια όσο ασφαλώς και στην Σητεία.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πέρα από το ότι θα δημιουργήσει μία καλλιτεχνική και πολιτιστική γέφυρα με την Ιταλία, το κυριότερο είναι ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προβολή της πόλης μας» τόνισε ο κ. Ζαγκότης. Μάλιστα στην κατεύθυνση ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας υπάρχουν σκέψεις για να συμπεριληφθούν στην Σητειακή αποστολή και άλλες δράσεις και συμμετοχές, όπως για παράδειγμα του Μοναστηριού του Τοπλού. Επίσης να υπάρξει και αντιπροσωπεία από το Δήμο Σητείας.

Υπάρχει δε συζήτηση κατόπιν πρότασης από την πλευρά του προξενείου για αδελφοποίηση της Σητείας με την Μπολόνια ή τη Βερόνα. Είναι κάτι βεβαίως που θα εξεταστεί από άλλους. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα το αποφασίσουμε. Είναι όπως και να χει ένα βήμα εξωστρέφειας της περιοχής μας γενικότερα αλλά και της δικής μας καλλιτεχνικής παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα. Και μεγάλη πρόκληση. Εμείς φτιάχνουμε καινούρια παράσταση, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί είναι πολύ συμπυκνωμένη. Αναγκαστικά δεν μπορούμε να μετακινήσουμε σκηνικά σε τέτοιου είδους αποστάσεις και με αυτό το κόστος. Θα είναι φτιαγμένη σε ένα επίπεδο πολύ μινιμαλιστικό.

Είναι μία παραγωγή που την χρηματοδότηση -το κύριο βάρος- του εγχειρήματος έχει αναλάβει η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος Σητείας με την συμμετοχή του Δήμου Σητείας και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής.

Υπάρχει επίσης η σκέψη και η επιθυμία να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος της προσπάθειας αυτής με την επίσκεψη της ιταλικής αποστολής αντίστοιχα στην Σητεία το ερχόμενο καλοκαίρι. Παράλληλα να δημιουργηθεί ίσως μία μεγαλύτερη από μία ώρα παράσταση, η οποία θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στον θαυμάσιο χώρο με το φυσικό σκηνικό, στην Καζάρμα της Σητείας, ένα σύμβολο για την πόλη μας, αρχιτεκτονικό και ιστορικό, να συσχετιστεί με τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα, που οπωσδήποτε είναι ένα λογοτεχνικό έργο, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης μας».

Εν όψει της παράστασης της 7ης Φεβρουαρίου στην Ιταλία, πρόθεση είναι να δοθούν νωρίτερα δύο παραστάσεις στην Σητεία.

Η μουσική

Ο κ. Ζαγκότης δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την παράσταση που ετοιμάζεται με πολύ ενθουσιασμό από όλους όσοι λαμβάνουν μέρος, παρά τις όποιες -όπως πάντα- δυσκολίες. «Είναι μία παράσταση που συνδυάζει το πνεύμα του κειμένου με τη μουσική, την παραδοσιακή και την σύγχρονη. Είναι ένα έργο, το οποίο είναι πολύ ολοκληρωμένο στην σύνδεση της μουσικής με την σκηνική δράση. Επειδή ακριβώς είναι πιο ευέλικτο το σχήμα, μπορέσαμε να δέσουμε πολύ την σκηνική δράση με τη μουσική, τους μουσικούς και τους ηθοποιούς και τους τραγουδιστές.

Έχουμε μία συνεχή ροή και μία οργανική σύνδεση της μουσικής με τη σκηνική δράση κι αυτό για ‘μένα είναι πολύ σημαντικό. Αυτή είναι η στόχευση και νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Και νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σαν η πιο ζωντανή ουσία των δύο παλαιών παραστάσεων.

Έχω την αίσθηση ότι θα είναι ό,τι καλύτερο έχουμε κάνει ως τώρα. Υπάρχουν προδιαγραφές για αυτό, υπάρχει πολύ ταλέντο και πολύ όρεξη από όλους. Κι αν δεν προκύψουν μεγάλες αντιξοότητες (διανύουμε εποχή με γρίπη κλπ.) θεωρώ ότι έχουμε πιθανότητα για κάτι πάρα πολύ καλό!»

 

Υπότιτλοι

Για την παράσταση στην Ιταλία ότι θα δημιουργηθούν και ιταλικοί υπότιτλοι με την επιμέλεια του καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ κ. Στέφανου Κακλαμάνη προκειμένου να μπορέσει το ιταλόφωνο κοινό να παρακολουθήσει τη δράση …

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας