Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Έκκληση στους ελαιοκαλλιεργητές να σπεύσουν να μαζέψουν

 

Την υψηλότερη τιμή στην Κρήτη πέτυχε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς, στην πρώτη ποσότητα εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, το οποίο πούλησε. Η τιμή για τους 44 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου,

οξύτητας 0,37  που έβγαλε προς πώληση  ήταν 5,20 ευρώ/κιλό. Η ποσότητα πουλήθηκε χύμα, σε Ιταλό έμπορο… Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η τιμή είναι πολύ ικανοποιητική και πιθανότατα είναι η υψηλότερη που επιτυγχάνει το προϊόν σε όλη την Κρήτη, μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Αφορδακός απηύθυνε έκκληση προς τους ελαιοκαλλιεργητές να σπεύσουν να μαζέψουν τις ελιές γιατί, δυστυχώς, ο δάκος βρίσκεται σε πλήρη δράση και ήδη έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον ελαιόκαρπο.

Αυτό σημαίνει ότι, αν εξακολουθήσει να πλήττει την αναρτημένη παραγωγή με το ρυθμό αυτό, οι ζημιές στην παραγόμενη ποσότητα λαδιού θα είναι σοβαρές και παράλληλα θα πληγεί και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Ο κ. Αφορδακός κάνει λόγο και για το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών για το μάζεμα των ελιών, παρά το γεγονός της αύξησης του μεροκάματου που από 35 ευρώ πέρυσι,  έχει φτάσει φέτος στα 50 ευρώ! Η δυσχέρεια εξεύρεσης εργατών ή συνεργείων που τις παίρνουν σημισακές  είναι  ο κύριος παράγοντας που αργεί η ελαιοσυλλογή, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ ευνοϊκές για εργασία στο ύπαιθρο. Αλλά παράλληλα λειτουργούν ευνοϊκά για το δάκο…

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας