Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Κλιμακωτές αυξήσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπάλληλων

 

Την αύξηση κατά 10,5% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπάλληλων κλιμακωτά σε ορίζοντα διετίας κατάφερε να επιτύχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την υπογραφή της νέας Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σ.σ. η ισχύουσα εκπνέει στις 31/12/2022).

Όπως μετέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΕΤ Νίκος Κρομμύδας, η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προβλέπει αύξηση 5,5% από 1/1/2023 και επιπλέον αύξηση 5% από 1/1/2024 για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας και όχι τον κλάδο του επισιτισμού. Με ισχύ διετούς διάρκειας.

Εντός της σύμβασης, συμπεριλαμβάνονται, προσθέτει, και νέες ειδικότητες για τα ξενοδοχεία όπως αυτή του κρεοκόπτη και του υπαλλήλου στη λάντζα -ενώ κατεβλήθησαν προσπάθειες από την ΠΟΕΕΤ και για επιπλέον ειδικότητες, που όμως δεν έγιναν δεκτές. Τονίζει πάντως ότι πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι οι επιπλέον ειδικότητες να αποτελέσουν και αυτές μέρος της σύμβασης, «αφού πρέπει όλοι όσοι εισέρχονται σε ξενοδοχειακό χώρο να συμπεριλαμβάνονται στις συμβάσεις».

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΕΤ Γιώργο Χότζογλου, κατά τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των ξενοδόχων η αρχική πρόταση αφορούσε σε διετή σύμβαση με αύξηση συνολικά 8% με 10ωρη απλήρωτη εργασία, αύξηση στην παρακράτηση για στέγαση αν το δωμάτιο είχε air condition από 7% σε 10%, αύξηση στην παρακράτηση για σίτιση από 2% σε 5%, επιβολή σπαστού ωραρίου σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου. Η πρόταση απορρίφθηκε στο σύνολό της από την Ομοσπονδία που μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις κατάφερε να καταλήξει σε αύξηση 10,5% χωρίς καμία απαίτηση από τα προαναφερθέντα.

Επιπλέον, όπως διευκρινίζει ο κ. Κρομμύδας, όσοι ξενοδοχοϋπάλληλοι εργάζονται στα ξενοδοχεία προερχόμενοι από εργολαβικά γραφεία ενοικιάσεως προσωπικού, από 1/1/23 δεν θα αμείβονται με τα 713 ευρώ, που είναι ο κατώτατος μισθός, αλλά με την σύμβαση του κλάδου και ανάλογα με την ειδικότητα.

Όσο για τις υπογραφές για τη νέα κλαδική σύμβαση, αυτές αναμένεται να πέσουν και επίσημα από την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ελκυστικότερο το προϊόν, αλλά έλλειψη προσωπικού

Ο κ. Κρομμύδας στέκεται στον αγώνα που έδωσαν όλους αυτούς τους μήνες Ομοσπονδία και κατά τόπους Σωματεία ανά τη χώρα, κατά τις διαπραγματεύσεις, αλλά και με συνεχείς επαφές στο περιθώριο αυτών – κατορθώνοντας εν τέλει να επιτύχουν το παραπάνω αποτέλεσμα. Που αποτελεί κατά τον ίδιο «μια καλή αρχή και είναι ένα λιθαράκι επιπλέον προς όφελος των ξενοδοχοϋπαλλήλων».

Η νέα σύμβαση με τους παραπάνω όρους που θα «πιάνουν» και τους νεοεισερχόμενους από την επερχόμενη τουριστική σαιζόν ξενοδοχοϋπαλλήλους θα συμβάλει, όπως σημειώνει, στο να καταστεί πιο ελκυστικό το προϊόν, δεν θα επιλύσει ωστόσο σε καίριο βαθμό το πρόβλημα που κυρίως από το 2021 απασχολεί τον κλάδο και έχει να κάνει με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στα ξενοδοχεία.

 

Για την επιμήκυνση του ταμείου ανεργίας

Η σμίκρυνση της σαιζόν αποτελεί επίσης ένα πρόβλημα για να επιλέξει κάποιος να εργαστεί στον τουρισμό.

Εντός του πλαισίου αυτού, συνεχίζονται, όπως μεταφέρει ο κ. Κρομμύδας, και οι επαφές της ΠΟΕΕΤ με το υπουργείο Εργασίας στην κατεύθυνση της διεκδίκησης του πάγιου αιτήματος για την επιμήκυνση του ταμείου ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους. Πιέσεις έχουν ασκήσει με ενέργειές τους και τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου μαζί με την ΓΣΕΕ- είναι συνεχείς και με μια θετική εξέλιξη να διαφαίνεται.

 

Επιπλέον αύξηση 2% στην τοπική σύμβαση εργασίας

Όπως αναφέρει ο κ. Κρομμύδας, προγραμματίζονται επαφές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου και με τις Ενώσεις των Ξενοδόχων σε Ιεράπετρα και Σητεία (σ.σ. όπου έχουν υπογραφεί συμβάσεις) προκειμένου στη νέα τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας που θα υπογραφεί, να υπάρξουν -επιπλέον της προαναφερθείσας νέας εθνικής κλαδικής- αυξήσεις της τάξεως του 2% από 1/1/23.

Την επιπλέον αύξηση διεκδικούν και άλλοι Σύλλογοι Ξενοδοχοϋπαλλήλων ανά την Κρήτη, δεδομένης της επισκεψιμότητας και της μεγάλης τουριστικής πίτας που προσελκύει καθιερωμένα το νησί.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας