Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην Κρήτη μπορούν να εξελιχθούν σε ορίζοντα δεκαετίας

 

Το μεγάλο στοίχημα των Περιφερειών της χώρας και ειδικά της Κρήτης είναι να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια τις μεγάλες ζημιές που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εισηγητής από την πλευρά των Περιφερειαρχών και της ΕΝΠΕ για τα θέματα που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα είναι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως απαιτούνται πρόσθετοι πόροι, εκφράζοντας το σύνολο των Περιφερειαρχών.

Όπως τόνισε μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης «ως Περιφέρεια Κρήτης διεκδικούμε πάντα από το κεντρικό κράτος να είναι υψηλότερος ο προϋπολογισμός μας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και να καλύψουμε έργα και δράσεις που εξελίσσονται και ψηφίζουμε την υλοποίησή του. Ωστόσο, δεν σταματάμε να ζητούμε αύξηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά κι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάντα διεκδικούμε ως Αυτοδιοίκηση», ανέφερε.

Τα τελευταία φαινόμενα στη Σητεία αλλά και οι παλαιότερες καταστροφές έχουν αναδείξει την τεράστια απειλή που διαμορφώνεται για το νησί, αν δεν υπάρξουν έγκαιρα παρεμβάσεις ικανές να δώσουν λύσεις που δεν θα επιτρέπουν την καταστροφή του τοπίου, των καλλιεργειών και των υποδομών της Κρήτης.

Οι καταστροφές που έχουν σημειωθεί στο νησί ανέρχονται στο ύψος των 400.000.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του ίδιου αλλά και μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για το μέγεθος των δαπανών που πρέπει να γίνουν προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει για τις υποδομές του νησιού που έχουν πληγεί από τις καταστροφές.

Ο ίδιος γνωρίζει και το ομολόγησε στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σε μικρό χρονικό διάστημα ένας μεγάλος προϋπολογισμός που να διατεθεί για την αποκατάσταση ζημιών στην Κρήτη ή και για την προετοιμασία αντιπλημμυρικών έργων. Μάλιστα οι εκτιμήσεις του κάνουν λόγο για έργα 500 εκ. ευρώ που προετοιμάζονται και μαζί με τις υφιστάμενες ανάγκες αναδεικνύουν το μέγεθος των ζημιών αλλά και του προβλήματος της αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού.

Είναι αξιοσημείωτο πως όλα τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα μπορούν να εξελιχθούν σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας και οι χρηματοδοτήσεις και η ένταξή τους σε πρόγραμμα να απλωθούν στο διάστημα μιας πενταετίας. Θα αποτελέσουν όμως ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει το νησί τις επόμενες δεκαετίες.

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας