Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ο βιολογικός θα παράγει νερό για άρδευση – Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την Σητεία

 

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Σταύρος Συλλιγαρδάκης και ο ανάδοχος κ. Μανώλης Διαλυνάς υπέγραψαν τη σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάσταση του συστήματος τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων του Βιολογικού της Σητείας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Πρόκειται για έργο πολύ σημαντικό για το Δήμο και τους πολίτες. Είναι της τάξης του 1.080.000 ευρώ συν ΦΠΑ (περίπου 1,3). Ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ΔΕΥΑΣ αλλά περισσότερο για το Δήμο Σητείας δεδομένου ότι θα παράγει νερό έτοιμο προς άρδευση», ανέφερε ο κ. Συλλιγαρδάκης.

Ο ανάδοχος κ. Διαλυνάς αναφέρθηκε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου. «Ουσιαστικά μέσω αυτής της προμήθειας θα γίνουν αντικαταστάσεις και ανανεώσεις εξοπλισμού στο σύνολο της εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού συν την προσθήκη του μεγάλου συστήματος τριτοβάθμιας, που ουσιαστικά το νερό του βιολογικού θα επεξεργάζεται σε τέτοιο βαθμό ώστε να πληροί τα αυστηρότερα όρια της νομοθεσίας για την επαναχρησιμοποίηση με σκοπό την αξιοποίηση του νερού στο σύνολό του.

«Μιλάμε περίπου για 750.000 κυβικά νερό το χρόνο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά να μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για αρδευτικούς σκοπούς και φυσικά μειώνοντας την κατανάλωση του φρέσκου νερού που μπορεί επιτέλους να χρησιμοποιείται για άλλες χρήσεις. Μέσα στην προμήθεια περιλαμβάνονται καινούρια συστήματα προεπεξεργασίας τεχνολογίας Compact, μία σειρά ανανέωσης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και αυτό που είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε επίσης είναι ότι η σύμβαση έχει διάρκεια μόλις τέσσερις μήνες. Ως εταιρεία θα συνεχίσουμε τη λειτουργία του έργου για έξι μήνες με δική μας ευθύνη και του υφιστάμενου και του συστήματος τριτοβάθμιας», συμπλήρωσε,

«Είναι σαν να δουλεύει μία γεώτρηση 80 κυβικών την ώρα επί 16 ώρες. Είναι πάρα πολύ το νερό», πρόσθεσε ο κ. Συλλιγαρδάκης.

 

Αναδρομή

Προχωρώντας σε μία σύντομη αναδρομή στο έργο τόνισε ότι «στις 21/4/21 έγινε η δημοσίευση της προκήρυξης. Στις 22/4/21 έγινε η δημόσια διακήρυξη της ΔΕΥΑΣ, στις 3/8/21 με απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ εξελέγη ο προσωρινός ανάδοχος. Στις 16/9/21 έγινε η κατακύρωση του διαγωνισμού στον ανάδοχο, στις 18/2/22 λάβαμε την απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση -όπως γίνεται αντιληπτό το κράτος αργεί, στις 4/4/22 την αποστείλαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τον Ιούνιο του 2022 μας απάντησε ότι υπήρχε ένα κώλυμα, στις 12/7/22 καταθέσαμε προσφυγή στο 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ζητήσαμε την ανάκληση της απόφασης που κωλυόμεθα και με την υπ’ αριθμό 17/8/22 του 7ου Τμήματος εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης, οπότε οριστικοποιήθηκε και τώρα υπογράφουμε».

Εξοικονόμηση πόσιμου νερού

«Ως συνέχεια», επεσήμανε ο κ. Συλλιγαρδάκης, «το επόμενο έργο, το οποίο επεξεργαζόμαστε κι είναι εγκεκριμένη η μελέτη και η χρηματοδότηση, αφορά τα εξής: το νερό, το οποίο θα παράγεται από το βιολογικό θα πηγαίνει μέσω ενός αγωγού στο αεροδρόμιο Σητείας, που μας έχει παραχωρήσει μία δεξαμενή, όπου θα συγκεντρώνεται. Από ‘κει παράλληλα με το δρόμο του αεροδρομίου θα έχουμε δύο αγωγούς. Ο ένας θα φθάνει μέχρι τα παλιά σφαγεία και ο άλλος από την διακλάδωση της Παναγίας της Φανερωμένης μέχρι και το σημείο που κατεβαίνουμε προς την παραλία και προς την Σκοπή. Μία μεγάλη έκταση.

Το νερό θα το εκμεταλλεύεται ο Δήμος. Θα συμμετέχει και με μία δαπάνη διότι οι συνδέσεις, τα κονεκτέρ που θα τοποθετηθούν στην πορεία δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Είναι όμως πραγματικά ένα πολύ σημαντικό έργο για το Δήμο, που θα επιφέρει εξοικονόμηση πόσιμου νερού με όφελος για το Δήμο και τους πολίτες».

 

Ευχαριστίες στο Γ. Πλακιωτάκη

Με την ευκαιρία ο Πρόεδρός της αναφέρθηκε και ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη για την στήριξή του προς τη ΔΕΥΑΣ.

«Εκτός από τις 500.000 χρηματοδότηση για την Θεομηνία για την κάλυψη αναγκών της ΔΕΥΑΣ, τους τελευταίους έξι μήνες μας έχει χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων για προμήθεια δύο δεξαμενών μεταλλικών στο Μόχλος και στο Καλό Νερό με 60.000, σύνδεση των δεξαμενών αυτών 12.500 ευρώ, Δίκτυο μεταφοράς ύδατος στην Κοινότητα Λιθινών 37.000, Προμήθεια αντλητικών συγκροτημάτων (πομόνες) στον Ίτανο, στην Σητεία, στην Ανάληψη και στη Λεύκη 94.000, Γεώτρηση καινούρια στο Χανδρά 36.500 ευρώ, ενεργειακό κόστος 70.000 και για να τρέξουν όλα αυτά δεδομένου ότι έχουμε έλλειψη σε τεχνικό προσωπικό, βοήθησε με χρηματοδότηση 30.000 για Τεχνικό Σύμβουλο.

Μιλάμε συνολικά για ένα ποσό κοντά στις 800.000. Δεν έχει ξαναγίνει από ιδρύσεως της επιχείρησης κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό δημόσια θέλουμε να απευθύνουμε ένα ευχαριστώ στον κ. Πλακιωτάκη γι’ αυτά που έχει κάνει για τη ΔΕΥΑΣ».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας