Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Με μία ανατάξιμη γέφυρα τύπου Μπέλεϋ θα δοθεί προσωρινά λύση στη γέφυρα του Αϊ-Γιάννη

 

Ο ρόλος που έχει η γέφυρα του Αγίου Ιωάννη στη δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή της Σητείας είναι ένα μείζον και διαχρονικό θέμα. Στην κατεύθυνση αντιμετώπισής την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου προέβησαν σε αυτοψία στο σημείο κλιμάκια της ΜΟΜΚΑ (Μονάδα Μελετών και Κατασκευών) του ΓΕΕΘΕΑ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Σητείας, παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα αντικατασταθεί, ως προσωρινή λύση, η γέφυρα του Αϊ-Γιάννη με μία ανατάξιμη γέφυρα τύπου Μπέλεϋ. Ωστόσο θα πρέπει να προηγηθούν ενέργειες, των οποίων το κύριο βάρος υλοποίησης ανήκει στον αρμόδιο φορέα, την Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Δήμο και το Υπουργείο.

Στο πλαίσιο αυτό μετέβησαν το κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου καθώς και αντίστοιχα της Περιφέρειας στην γέφυρα του Αϊ-Γιάννη. Προχώρησαν σε αναγνωρίσεις και μετρήσεις ώστε να υπάρξει προγραμματισμός, να τρέξουν οι διαδικασίες και να τοποθετηθεί το συντομότερο δυνατό η ανατάξιμη γέφυρα, όμως, όπως αναφέρθηκε, η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν προβλέπεται να καταστεί δυνατή εντός του Νοεμβρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, στο Δημαρχείο Σητείας, στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Ζερβάκης παρουσία των Συνταγματαρχών, Πολιτικών Μηχανικών κυρίων Κωνσταντίνου Στροπωνιάτη και Νικόλαου Καραγιάννη και του κ. Λυμπερίου από το γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Προσωρινή και ανατάξιμη

«Όπως», εξήγησε, «είναι γνωστό κι όπως έχουμε αναφέρει, πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα της Σητείας .Το βασικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται με μεγάλη περιοδικότητα είναι αυτό στην γέφυρα του Αϊ- Γιάννη. Έχουμε μία γέφυρα με ένα άνοιγμα οκτώ μέτρων, ενώ στην συγκεκριμένη περιοχή και σε όλο το μήκος του ποταμού, το άνοιγμά του είναι δεκαέξι μέτρα συν. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρέπει κάτι να γίνει και μάλιστα άμεσα. Έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις. Από την πρώτη μέρα προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις υπηρεσίες που ανταποκρίθηκαν, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος ενήργησε ούτως ώστε να έχουμε μία άμεση επαφή.

Έχει συμφωνήσει η Περιφέρεια, διότι είναι η αρμόδια σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα των ρεμάτων και των ποταμών, να έχουμε σε πρώτη φάση μία εκτίμηση από τους επιτελείς ώστε να δούμε πως θα προχωρήσει η αντικατάσταση της τωρινής γέφυρας με μία γέφυρα τύπου Μπέλεϋ, στρατηγική η οποία θα λύσει προσωρινά το πρόβλημα. Λέμε προσωρινά διότι η Περιφέρεια είναι ήδη σε μία διαδικασία ανάθεσης μελέτης οριστικής για την συγκεκριμένη γέφυρα, ώστε να αποκατασταθεί οριστικά το πρόβλημα. Σαν προσωρινή λύση λοιπόν, αλλά απαιτούμενη, προχωρούμε στην προαναφερόμενη διαδικασία».

Κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Περιφέρειας, θα κατεδαφιστεί η τωρινή γέφυρα, θα τοποθετηθούν δύο βάθρα σύμφωνα με τις υποδείξεις του επιτελείου ώστε να μπορέσουμε άμεσα να έχουμε την τοποθέτηση της ανατάξιμης γέφυρας. Περιμένουμε από τους αρμοδίους να εκτιμήσουν την κατάσταση δίνοντας τα στοιχεία στην Περιφέρεια και να μπορέσει η Περιφέρεια να προχωρήσει τις διαδικασίες. Εκτιμούμε, μετά και την συνομιλία που είχαμε, ότι η τοποθέτηση της γέφυρας είναι μία εύκολη διαδικασία αρκεί να υπάρχει ο σωστός προγραμματισμός και οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε την νέα γέφυρα. Ελπίζω να προχωρήσουμε γρήγορα, βλέπουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση και προθυμία από τα υπουργεία να μας βοηθήσουν όπως και από την Περιφέρεια. Οπότε εκτιμούμε ότι ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργεί πλημμυρικά ζητήματα στην περιοχή και ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο της Σητείας, θα λυθεί εν πολλοίς με την συγκεκριμένη παρέμβαση».

Σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ για το αν η διαδικασία μπορεί να υλοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ότι «αυτό μάλλον δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσει η Περιφέρεια μέσω των υπηρεσιών να τρέξει τις διαδικασίες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων για να μπορέσει να τοποθετηθεί η γέφυρα του στρατού. Εάν η Περιφέρεια τρέξει τις διαδικασίες -που θα επιμείνουμε- εκτιμώ ότι εκ μέρους του υπουργείου, η τοποθέτηση της γέφυρας είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας