Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Παρέμβαση στη βουλή για τους πλημμυροπαθείς Αγίας Πελαγίας, Παλαιόκαστρου και Σητείας

 

Ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης

Το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς της Αγίας Πελαγίας, του Παλαιόκαστρου και της Σητείας φέρνει στη βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. Στη σχετική ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

"Σε ανακοίνωση των Οργανώσεων Βάσης Κρήτης του ΜέΡΑ25 αναφέρεται ότι συμπληρώθηκε ένας μήνας από τις καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου στην Αγία Πελαγία, στο Παλαιόκαστρο και στη Σητεία. Εκτός από τον τραγικό θάνατο δύο ανθρώπων, ο απολογισμός ήταν σκληρός για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των περιοχών αυτών. Ειδικά στη Σητεία, η πόλη αγωνίζεται ακόμα για να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς καθώς πλημμύρισε μεγάλο μέρος του οικιστικού ιστού πλήττοντας καίρια σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις της περιοχής.

Μόλις χθες έγινε η καταβολή της πρώτης αρωγής για 142 επιχειρήσεις ωστόσο οι αιτήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης είναι περισσότερες από 370. Δεκάδες επαγγελματίες δεν  πρόλαβαν να υποβάλλουν δικαιολογητικά όσο έμεινε ανοιχτή η πλατφόρμα. Πολλές επίσης είναι οι επιχειρήσεις που  δεν έχουν προλάβει καν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά αφού τους ζητείται να προσκομίσουν τιμολόγια αγοράς του εξοπλισμού που καταστράφηκε, ακόμα και αν αυτός είχε αγοραστεί πριν από 20 χρόνια.

Δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ξεκλειδώσουν οι χρηματοδοτήσεις για τις πληγείσες οικίες που έχουν καταγραφεί από τους Δήμους Μαλεβιζίου και Σητείας

Τέλος, παρά τις εκκλήσεις, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αποζημίωση εκατοντάδων ιδιοκτητών αυτοκινήτων που καταστράφηκαν και δεν ήταν ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.

Ο εμπαιγμός δεν έχει όριο. Φαίνεται πως ο χρόνος μετρά διαφορετικά για τα

κυβερνητικά στελέχη.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Πότε θα ανοίξει η  αρωγή για τους δεκάδες επιχειρηματίες που δεν πρόλαβαν;

Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ της οριοθέτησης;

Πότε θα καταβληθεί η πρώτη ενίσχυση των 600 ευρώ για την Α΄κατοικία;

Τι θα γίνει με τη Β’ κατοικία; Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα λάβουν αποζημιώσεις;

Γιατί δεν βρίσκεται μια λύση για τα αυτοκίνητα που δεν ήταν ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές; 


Πηγή : Cretalive

Συνολικες προβολες σελιδας