Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Σε έλλειψη παραμένουν αρκετά φάρμακα στο ν. Λασιθίου και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει

 

Παραμένει η έλλειψη φαρμάκων, πρόβλημα που ήταν μεγάλο την περίοδο του Αυγούστου και αναμένεται να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε «είναι διαχρονικό και σίγουρα όχι μόνο τοπικό -σε επίπεδο Νομού, αλλά πανελλαδικό», τόνισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Κώστας Καλδής.

Προκειμένου ο κόσμος να έχει σαφή και πραγματική γνώση των πραγμάτων, ο κ. Καλδής εξήγησε πώς έχει ακριβώς η κατάσταση.

«Πρόκειται», ανέφερε, «για ένα θέμα που ταλανίζει τον φαρμακευτικό κλάδο εδώ και χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί, δεδομένου και του καλοκαιρινού κλεισίματος των φαρμακευτικών εταιρειών. Η έλλειψη φαρμάκων είναι ένα πρόβλημα, που, όπως φαίνεται, δε λύνεται και ίσως να μη λυθεί και ποτέ. Όμως, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα των συναδέλφων διότι το να έρχεσαι αντιμέτωπος καθημερινά με προβλήματα, τα οποία τις περισσότερες φορές -αν όχι όλες- είναι άλυτα, επιφέρει μεγάλο πρόβλημα και στις σχέσεις μεταξύ φαρμακοποιού και πελάτη, αλλά και εκνευρισμό γιατί δεν μπορεί να γίνει η εξυπηρέτηση, η οποία είναι δεδομένο ότι είναι προτεραιότητα για όλα τα φαρμακεία γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη και φαρμακοποιού».

 

Οι μεγάλες καθυστερήσεις

«Το πρόβλημα», συνέχισε, «δεν είναι τοπικό, αλλά πανελλαδικής και πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Δυστυχώς όσες προσπάθειες έχουν γίνει, δεν έχουν επιφέρει αποτέλεσμα, διότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο πρόβλημα όπου υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες κι αντικρουόμενα συμφέροντα με συνέπειες όμως που επηρεάζουν τους δύο τελευταίους “τροχούς της αμάξης”, που είναι ο ασθενής και ο φαρμακοποιός, κι αφορούν τη μη δυνατότητα εξυπηρέτησης κι άμεσης πρόσβασης στο φάρμακο. Στο φάρμακο που εκείνη την ώρα έχει ανάγκη ο ασθενής προσκομίζοντας την συνταγή κι όχι μετά από δέκα ημέρες ή και μήνες μετά.»

 

Εξαγωγές στη βόρεια Ευρώπη

«Το πρόβλημα της έλλειψης επεκτείνεται σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία δυστυχώς με τον καιρό αντί να αμβλύνονται, εντείνονται. Έχουμε τονίσει κατά καιρούς τα προβλήματα που αφορούν τις εξαγωγές των φαρμάκων στις χώρες της Ευρώπης. Είναι ένα νόμιμο μέτρο, ωστόσο θα έπρεπε πρώτα να καλύπτεται η ελληνική αγορά και ακολούθως οι εξαγωγές. Και όταν το κράτος επεμβαίνει -κάτι που γίνεται, όταν ο κόμπος φθάνει στο χτένι- κι απαγορεύει τις εξαγωγές, τότε οι υπεύθυνοι των φαρμακαποθηκών καταφεύγουν στη δικαιοσύνη, προσβάλουν την απόφαση, κερδίζουν και γίνεται άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών. Αυτό το γαϊτανάκι δεν τελειώνει ποτέ.

Σε συνδυασμό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ χαμηλές τιμές φαρμάκων, άρα η εξαγωγή τους προς τις βόρειες χώρες της Ευρώπης κυρίως, έχει πολύ μεγάλο κέρδος για όλους τους εξαγωγείς, είναι ένα κίνητρο ώστε να γίνεται η εξαγωγή πολύ εύκολα και κατά κύριο λόγο εστιάζοντας στην έξοδο του φαρμάκου και όχι στην πληρότητα της ελληνικής αγοράς. Ως εκ τούτου μεγαλώνουν οι ελληνικές ελλείψεις και μειώνονται αυτές των βόρειων κρατών της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Καλδής.

 

Ο φαρμακοποιός προσπαθεί

«Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα καταβάλλεται όπως προσπάθεια από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την διαχείριση της δύσκολης αυτής κατάστασης στην κατεύθυνση λήψης σοβαρών μέτρων από τους αρμοδίους. Για να υπάρξει όμως αποτέλεσμα, πρέπει να “σπάσουν αυγά”. Αυτό δε γίνεται, άρα, όπως προείπα, το μάρμαρο πληρώνει ο τελευταίος τροχός της αμάξης, δηλαδή οι πολίτες και οι φαρμακοποιοί.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι πραγματικά οι φαρμακοποιοί, τόσο τοπικά αλλά και πανελλαδικά από όσο γνωρίζω, δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να μειωθεί το πρόβλημα. Βρίσκονται σε ένα καθημερινό αγώνα δρόμου, όλη την ημέρα με ένα τηλέφωνο στο χέρι καλώντας από αποθήκη σε αποθήκη, αλλά και μεταξύ τους οι συνάδελφοι για να αμβλύνουν το πρόβλημα και να δώσουν λύση στον πολίτη που ζητάει το φάρμακο του εκείνη την στιγμή.

Μερικές φορές το κατορθώνουν, κάποιες άλλες όχι. Όταν αυτό δεν γίνεται κατορθωτό θα ήθελα να γνωρίζουν οι πολίτες, οι οποίοι ζητούν το φάρμακό τους και δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν υπάρχει, ότι αυτό δεν εξαρτάται από τον φαρμακοποιό. Μερικές φορές μας λένε, εντάξει δεν το έχετε τώρα, παραγγείλτε το. Και η μόνιμη απάντηση είναι, δε μπορεί να παραγγελθεί γιατί δεν υπάρχει στην αγορά! Δεν μπορούμε να το βρούμε, υπάρχει έλλειψη», διευκρινίζει.

 

Για την αλουμινένια ταινία

Ο προηγούμενος μήνας ήταν ένας “μαύρος Αύγουστος” δεδομένου ότι είχαν κλείσει οι εταιρείες και τα προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα. Και δυστυχώς αναμένεται μεγιστοποίηση των προβλημάτων, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που θα ακολουθήσει την χειμερινή περίοδο. Με την αύξηση των πρώτων υλών και τα προβλήματα των μεταφορών νομίζω ότι θα εισέλθουμε σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και δε μπορεί να προβλεφθεί η κατάληξη. Ενδεικτικά θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στην πρώτη ύλη του αλουμινίου, το οποίο είναι ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί το blister, η αλουμινένια ταινία που καλύπτονται τα χάπια. Αυτό αναμένεται να επιφέρει αυξήσεις. Όπως λένε οι φαρμακοβιομηχανίες, δεν μπορεί να μεταφερθεί η αύξηση στον καταναλωτή γιατί το κόστος θα είναι μεγάλο κι επειδή το φάρμακο είναι διατιμημένο αγαθό.

Άρα θα μειώσουν το κόστος οι ίδιες μειώνοντας την παραγωγή κι έτσι μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα, θα υπάρξει και μείωση παραγωγής λόγω προβλήματος στο αλουμίνιο που μετέχει στην κατασκευή της θήκης των χαπιών. Γίνεται αντιληπτό πώς μεγεθύνονται τα προβλήματα από κάποιες λεπτομέρειες…

Ας ελπίσουμε να γίνει ένα θαύμα και να αλλάξουν πράγματα. Ας είμαστε όμως προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο χειμώνα. Παρακαλώ πολύ να κατανοήσουν οι πολίτες ότι οι φαρμακοποιοί δεν συμμετέχουν σε καμία τέτοια διαδικασία και δεν έχουν καμία ευθύνη για όλα αυτά τα παρατράγουδα και τις ελλείψεις που υπάρχουν».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας