Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Το ΥπΑΑΤ εγκρίνει εσπευσμένα νέο φάρμακο για τον Δάκο

farminnovations dakoktonia 300x185 

Κατ' εξαίρεση έγκρισης 120 ήμερων στο Exirel Bait σε ορισμένους Νομούς

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Το ΥπΑΑΤ χορήγησε κατά παρέκκλιση άδειας (αρ.624/183155/05-08-2022) στην αγορά για το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ (δραστική ουσία: cyantraniliprole) της FMC για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με ψεκασμούς φυλλώματος εντός των περιφερειών. Ενοτήτων Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Αργολίδας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λαρίσης, Χαλκιδικής, Ροδόπης και Καβάλας. Η χρήση του με ψεκασμούς φυλλώματος επιτρέπεται για την περίοδο από 05/08/2022-εως 30/11/2022.

Η άδεια αυτή εικάζεται από διαφόρους ότι εγκρίθηκε στα πλαίσια της αντιμετώπισης της έξαρσης που παρουσιάζει ο Δάκος, τελευταία στην Κρήτη και άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το  EXIREL ®  ΒΑΙΤ   διαθέτει μια νέα δράση για τον έλεγχο του Δάκου της Ελιάς (IRAC group 28) και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προστασίας της παραγωγής. Το  cyazypyr ® δρα  μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα τη μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Η δόση του εντομοκτόνου  EXIREL® ΒΑΙΤ  με ψεκασμό καλύψεως είναι 50-75 κ.εκ σκευάσματος ανά 100 λίτρα νερό, με όγκο ψεκαστικού υγρού 70-120 λίτρα/στρέμμα. Οι εφαρμογές αρχίζουν από την περίοδο που η ελιά έχει μέγεθος με το 20% του τελικού μεγέθους, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών. (BBCH 72-89). Επιτρέπονται μέχρι δύο (2) μέρες με 10-14 μεσοδιάστημα.

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών του σκευάσματος ανά καλλιεργητική περίοδο και με τους δύο τρόπους εφαρμογής (δολωματικοί ψεκασμοί και ψεκασμοί κάλυψης): τρεις (3) . Τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή: 14 ημέρες. Η τιμή διάθεση του φαρμάκου δεν έχει γίνει γνωστή.

==========

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά την άδεια του ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">nmixel@otenet.gr )

 

Συνολικες προβολες σελιδας