Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Κρήτη: 39 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία του νησιού

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2021-08-24/maxim-tolchinskiy-HoneMAhhCXI-unsplash.jpg

Σήμερα Πέμπτη, νοσηλεύονται συνολικά 39 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες Τετάρτη, καταγράφθηκαν 36 νοσηλείες

Σε σταθερά επίπεδα βρίσκονται οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Κρήτης, σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου συγκριτικά με τα στοιχεία της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου. Πιο αναλυτικά σήμερα Πέμπτη, νοσηλεύονται συνολικά 39 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες Τετάρτη, καταγράφθηκαν 36 νοσηλείες. Από τους 39, οι 35 νοσηλεύονται σε κλινική Covid, 4 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων οι 2 είναι διασωληνωμένοι.

 

Πώς καταγράφονται οι νοσηλείες ανά νοσοκομείο:

  • ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 7 ασθενείς, 6 σε κλινική Covid, 1 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένος.
  • Βενιζέλειο: Συνολικά 9 ασθενείς, 6 σε κλινική Covid, 3 σε ΜΕΘ και 1 διασωληνωμένος.
  • Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 8 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Συνολικά 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Συνολικά 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Σητείας: Συνολικά 2 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Συνολικά 2 ασθενείς σε κλινική Covid.
  • Νοσοκομείο Νεάπολης: Συνολικά 1 ασθενής σε κλινική Covid.

    «Καμπανάκι» για νέο κύμα το φθινόπωρο

    Για ένα δύσκολο φθινόπωρο, αν δεν υπάρξει επαγρύπνηση και σχεδιασμός από τις χώρες της Ευρώπης, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), τονίζοντας πως ένα νέο κύμα κορωνοϊού αλλά και η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού - όπως εξάλλου είχε συμβεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας - είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Όπως υπογραμμίζει ο ΕΜΑ, μολονότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί στην Ευρώπη, η πανδημία δεν έχει τελειώσει και γι’ αυτό οι χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να προετοιμαστούν.

    «Τα δεδομένα δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μείωση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (του SARS-CoV-2) και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της διεύθυνσης του EMA, που είναι αρμόδια για τις απειλές για την υγεία και τη στρατηγική εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Το ίδιο... σενάριο

    «Όμως, καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, χρειάζεται να προετοιμαστούμε για νέο κύμα μολύνσεων», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Καβαλέρι, το ίδιο σενάριο εκτυλίχθηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας, υπήρξε και τις δύο χρονιές φθινοπωρινό κύμα και η τάση αναμένεται να καταγραφεί και φέτος. Επισήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές του ιού.

    «Η υποπαραλλαγή BA.5 της “Όμικρον” εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στην Ευρώπη», σημείωσε ο ίδιος, όμως «πρέπει να επαγρυπνούμε για άλλες παραλλαγές. Για παράδειγμα, η BA.4.6 εξαπλώνεται με ταχύτητα στην Ευρώπη και έχει ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη. Επίσης, BA.2.75 είναι υποπαραλλαγή ανησυχίας».

    «Αυτό που είναι σαφές σε εμένα και πρέπει να έγινε ακόμη πιο σαφές από την παρουσίαση του δρ. Καβαλέρι είναι πως εμείς στην Ευρώπη θεωρούμε ακόμη πως η πανδημία συνεχίζεται», δήλωσε ο Στέφεν Θίρστρουπ, επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος του EMA.

    Η Επιτροπή Φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εισηγήθηκε να δοθεί έγκριση σε τροποποιημένα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5, πέραν αυτών για την αρχική μορφή του SARS-CoV-2.

    Εμβολιασμοί και για τις Ο4 και Ο5

    «Από τις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 ετών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού Ο4 και Ο5». Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη για τη «μη καταβολή αμοιβών απασχολούμενων στα Εμβολιαστικά Κέντρα», στην οποία τέθηκε και το θέμα των αναμνηστικών εμβολίων.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «αυτή τη στιγμή ο κόσμος εμβολιάζεται με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ο1 και φιλοδοξούμε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να είναι στη διάθεσή μας και τα εμβόλια κατά της Ο4 και της Ο5, προκειμένου να εμβολιάζεται ο πληθυσμός για τον οποίο υπάρχουν σχετικές οδηγίες» (ευάλωτες ομάδες και πολίτες άνω των 60 ετών). Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, παρά τη διάθεση της παραγωγού εταιρείας να εξαντληθούν πρώτα τα εμβόλια κατά της Ο1, πέρασε η πρόταση Ελλάδας και Κύπρου στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε., ώστε με το που βγουν τα νέα εμβόλια (Ο4 και Ο5) να σταματήσει η διάθεση των εμβολίων κατά της Ο1.

    Κατά τη συζήτηση της ερώτησής της, η κ. Τζούφη ζήτησε στοιχεία για τα κρούσματα στον μαθητικό πληθυσμό μετά το άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας λόγο για στοιχεία επανόδου της πανδημίας και τονίζοντας ότι ο παιδικός εμβολιασμός είναι σε χαμηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας δεν είναι «νησίδα», υπογραμμίζοντας πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες άνοιξαν τα σχολεία τους όπως εμείς.

    Πού γίνονται δωρεάν rapid tests

    Στο μεταξύ, σε κεντρικά σημεία της Κρήτης θα βρίσκονται και σήμερα Πέμπτη Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι ΚΟΜΥ θα βρίσκονται:

  • Στο Ηράκλειο: Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας από τις 8:30 π.μ. έως τις 7:45 μ.μ., στο Isobox του προαυλίου της 7ης Υ.ΠΕ. από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στο Ιατρείο Χουδετσίου από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., στο κοινοτικό κατάστημα του Άγιου Μύρωνα από τις 10 έως τις 11:30 π.μ., στο γραφείο κοινότητας στην Καλλιθέα από τις 12:30 έως τη 1:30 μ.μ., στο Αγροτικό Ιατρείο των Ποταμιών Χερσονήσου από τις 9 έως τις 10:30 π.μ., στην ΤΟΜΥ Χερσονήσου από τις 11 π.μ. έως τις 12μ. και στο Αγροτικό Ιατρείο Γουρνών από τις 12:30 έως τις 2 μ.μ.
  • Στο Λασίθι: Στο παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου από τις 8:30 π.μ. έως τις 3:30 μ.μ. και στο Δημαρχείο Ιεράπετρας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Στο Ρέθυμνο: Στον Δημοτικό Κήπο, στην Ηγουμένου Γαβριήλ, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Στα Χανιά: Στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης, στην οδό Κυδωνίας 29, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 99) από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ. και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη από τις 9:30 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει κατά την προσέλευσή τους στα σημεία όπου θα διενεργηθούν τα rapid tests να φορούν μάσκα, να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους και να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Φωτογραφία αρχείου Unsplash

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας