Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

«Θερίζει» την παραγωγή η έξαρση του δάκου και η αύξηση του κόστους

EKSARSI DAKOPU

 

Μέτρα ζητούν οι αγρότες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

 

         ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ , 29-07-2022

«Αγκάθι» παραμένει για την παραγωγή ο δάκος της ελιάς που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση αλλά και το υψηλό κόστος, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 110% στα λιπάσματα, κάτι που οδηγεί σε απόγνωση το σύνολο των αγροτών.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην “Κ.Ε” ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Ρεθύμνης, Γιώργος Κατσανέβας, αν και οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς έχουν ήδη ξεκινήσει, αυτό όπως φαίνεται δεν κατάφερε να σταματήσει την εξάπλωσή του, που έχει αυτή την περίοδο πολλαπλασιαστεί. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Αυτή την ώρα το μεγάλο αγκάθι είναι ο δάκος. Έχει πολλαπλασιαστεί και βρίσκεται σε έξαρση, παρά τους ψεκασμούς που ήδη έχουν ξεκινήσει. Πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και από το κράτος για την αντιμετώπισή του αλλά και από τους ιδιώτες που θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση. Αν δεν ληφθούν μέτρα θα δούμε μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, σε μια χρονιά που είναι ήδη δύσκολη”.

Όπως τόνισε ο ίδιος, εκτός από τον δάκο, “εχθρός” για την παραγωγή είναι και το υψηλό κόστος. Και αυτό διότι οι τιμές στα λιπάσματα και όχι μόνο έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 110% σε σχέση με πέρυσι, καθιστώντας για πολλούς αγρότες απαγορευτική τη δαπάνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της παραγωγής. “Πέρυσι δαπανούσαμε 13 ευρώ για τα λιπάσματα. Φέτος το κόστος έχει ανέλθει στα 27 ευρώ. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί φέτος κάτι που προβληματίζει τους παραγωγούς και θα πρέπει να υπάρξει και εκεί μέτρα ανακούφισης” ανέφερε ο κος Κατσανέβας.

Αναγκαία η στήριξη για τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους στο Δήμο Αγίου Βασιλείου

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Δήμο Αγίου Βασιλείου πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν το παραγωγικό τους κεφάλαιο να εξαφανίζεται, με την ανάγκη στήριξής τους να αποτελεί πλέον τη βασική προτεραιότητα, όπως υπογράμμισε ο κος Κατσανέβας.

Ο ίδιος τόνισε πως αναμένεται το “πράσινο φως” για έκτακτο κονδύλι προς τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους, σε συνολικά έξι χωριά του Δήμου Αγίου Βασιλείου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Στην Αθήνα ο Βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Δήμαρχος Αγ. Βασιλείου. Χθες, για το σκοπό αυτό, βρέθηκαν στην Αθήνα ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης  και ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υφυπουργό για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο με επίκεντρο τις αποζημιώσεις του Δήμου και των αγροτοκτηνοτρόφων από την καταστροφική πυρκαγιά.

Συνολικες προβολες σελιδας