Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Ανησυχούν οι ελαιοπαραγωγοί της Σητείας για την εξάπλωση του δάκου

 

Εντονότατος είναι ο προβληματισμός των παραγωγών και στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας για την εξάπλωση του δάκου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην παραγωγή την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Τσιφετάκης, με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη εξέφρασε τον προβληματισμό του. Ωστόσο για την εικόνα των τελευταίων δύο ημερών σημείωσε ότι καταγράφεται μία διαφοροποίηση προς το καλύτερο, βάσει της ενημέρωσης που είχε από τους παγιδοθέτες.

«Βάσει αυτής φαίνεται ότι κοντά στο παραλιακό μέτωπο όπως η περιοχή του Γούδουρα, οι δάκοι είναι ελάχιστοι, δηλαδή έως 15 η κάθε παγίδα. Αυτό σημαίνει ότι ο τελευταίος ψεκασμός και η ζέστη των τελευταίων ημερών δεν άφησαν το δάκο να αναπτυχθεί. Όμως όσο ανεβαίνουμε στον ορεινό όγκο, οι πληθυσμοί είναι μεγάλοι. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Οι καιρικές συνθήκες

Αν και όπως συμπλήρωσε, «οι ψεκασμοί ξεκίνησαν πολύ νωρίς, με πέντε έως επτά μέσο όρο κατά παγίδα δάκους, οι καιρικές συνθήκες -το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν ζέστες αλλά ήταν δροσερός ο καιρός και υπήρξε παρατεταμένη υγρασία- είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη του δάκου και τη δημιουργία προβλημάτων.

Και οι ψεκασμοί έγιναν με συνθήκες αέρα, δε γινόταν διαφορετικά. Έχουμε εδώ και περισσότερο από 40 ημέρες βοριάδες δυνατούς. Δεν μπορούσαμε όμως να περιμένουμε, οπότε αναγκαστικά κάναμε ψεκασμούς με αυτές τις συνθήκες. Είναι γνωστό ότι όταν οι ψεκασμοί γίνονται με αέρα τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμένουμε. Όμως δεν γινόταν διαφορετικά, επαναλαμβάνω. Δεδομένων όσων προαναφέρθηκαν, υπήρξε αύξηση του εντόμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και πιθανόν και ο επόμενος ψεκασμός να γίνει πάλι με αυτές τις συνθήκες διότι ο βοριάς δεν λέει να σταματήσει. Όμως πρέπει να γίνει».

 

Οι ζεστές μέρες

Ο κ. Τσιφετάκης σημείωσε ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση. «Η Περιφέρεια θα βοηθήσει όσο μπορεί. Ωστόσο και ο παραγωγός μπορεί ενδιάμεσα να κάνει ένα δολωματικό ψεκασμό για να βοηθήσει όσο μπορεί στη μείωση του πληθυσμού του δάκου. Είναι αναγκαία η ατομική ευθύνη. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, εάν δεν αλλάξει ο καιρός και δεν κάνουμε ψεκασμούς με καλές καιρικές συνθήκες δεν μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Αν δεν καταπολεμήσουμε τώρα το δάκο, πιθανόν να υπάρξει και αύξηση. Επαναλαμβάνω, οι μεγάλες ζέστες είναι σύμμαχός μας, όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Γούδουρα, όπου έχουμε μείωση του πληθυσμού. Από ‘κει και πέρα σαν παραγωγοί έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», επεσήμανε.

 

Τα φάρμακα

Καθώς γίνεται λόγος και για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, τόνισε: «Τα φάρμακα που δουλεύουμε είναι συγκεκριμένα, είναι αυτά που υπάρχουν στην αγορά. Αυτή την στιγμή σύμφωνα και με τους γεωπόνους της επιτροπής που μιλάμε, χρησιμοποιείται στους ψεκασμούς το καλύτερο φάρμακο που υπάρχει για την καταπολέμηση του δάκου. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Αναφερόμαστε φυσικά στα φάρμακα που επιτρέπονται. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα που δεν επιτρέπονται. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποσυρθεί από την αγορά δραστικές ουσίες, βάσει αποφάσεων της Ε.Ε., του ελληνικού υπουργείου. Χρησιμοποιούμε τα φάρμακα που είναι εγκεκριμένα.

Από την πλευρά της Περιφέρειας υπήρξε μέριμνα έγκαιρα για την αύξηση χρημάτων στους αντίστοιχους κωδικούς ώστε να αυξηθούν οι ψεκασμοί από 4 σε 6. Να κάνουμε παράλληλα δικό μας διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων -των επιτρεπτών φαρμάκων που ορίζει το υπουργείο- για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη σαιζόν. Διότι είναι γνωστό ότι τα φάρμακα από το υπουργείο έρχονται τον Σεπτέμβρη ! Το ίδιο έγινε και πέρυσι. Φέτος δεν ξέρουμε τι θα γίνει όμως εμείς έχουμε κάνει διαγωνισμό για να προμηθευτούμε φάρμακα για να συνεχίσουμε τους ψεκασμούς να φθάσουμε τους έξι. Έχουν γίνει δύο και τώρα ξεκίνησε ο τρίτος ψεκασμός».

 

Το υψόμετρο

«Για το μέγεθος του προβλήματος, την έξαρση του δάκου και τις επιπτώσεις στην παραγωγή, δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή μία συγκεκριμένη εκτίμηση. Δε μπορούμε να έχουμε τέτοια στοιχεία. Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι στην περιοχή του Γούδουρα έχει εντοπιστεί σε δύο σημεία μεγάλη εστία,όμως έχουμε και σημεία καθαρά. Αναφέρω ότι το απόγευμα της Δευτέρας με την αλλαγή των παγίδων φάνηκε ότι στις παραθαλάσσιες περιοχές με μεγαλύτερη ζέστη, ο μέσος όρων των δάκων είναι 10- 15 το ανώτατο ανά παγίδα. Όπως όμως ανεβαίνουμε την περιοχή ο αριθμός είναι μεγάλος, 100 και 150 άτομα ανά παγίδα.

Μακάρι να αλλάξουν τα δεδομένα, να είναι όσο το δυνατό μικρή η ζημιά. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να θυμίσω επίσης ότι πρέπει να είναι και πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την άρδευση. Δεν χρειάζεται να ποτίζουμε κάθε μέρα, το νερό είναι βούτυρο στο ψωμί του δάκου !», κατέληξε ο κ. Τσιφετάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας