Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Σε Χανδρά και Ζάκρο παρουσιάζονται δυο φωτογραφικές δουλειές-προβολές του Δημήτρη Τηνιακού

 

Εικαστικές δημιουργίες με υπογραφές και  την ταυτότητα όχι μόνο του δημιουργού αλλά και όσων συνέβαλαν στην πρωτότυπη «κινηματογραφικής αντίληψης » παρουσίαση των φωτογραφικών δημιουργιών του Δημήτρη Τηνιακού, «επισκέπτονται» το Σάββατο τον Χανδρά (Παλιό Δημοτικό Σχολείο, 9μμ) και την Κυριακή την Ζάκρο(στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου του Νερού, 9 μμ).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία στα πλαίσια της αποκέντρωσης και διάχυσης του πολιτισμού, που έχει επιλέξει να προωθήσει  το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου και η Μαρία Γιαννακάκη.

 Τις εκδηλώσεις στηρίζουν  οι κατά τόπους τοπικές κοινότητες, οι Πολιτιστικοί τους Σύλλογοι και ο ΔΟΚΑΣ.

Ομιλούσα φύση, ομιλούσα ιστορία

Θα παρουσιαστούν δυο παραγωγές, με την προβολή σλάιντ, σε  επιμέλεια και σκηνοθεσία του Μιχάλη Γιαννακάκη, που πέρα από αυτά, είναι ο εμπνευστής και ο κάτοχος της αρχικής ιδέας .

Πρόκειται για τα έργα:

  • «Αέναος διάλογος με το φως», μια προσωπική διαδρομή στους χώρους του Γεωπάρκου, που έχει κάνει την συγκεκριμένη παραγωγή.

Μια μυστική και απολύτως προσωπική συνομιλία του δημιουργού με την φύση, πέτρα, θάλασσα , δέντρα και λουλούδια, όπως  ο ίδιος μετέφρασε αυτήν την συνομιλία σε εικόνα. Μια ποιητική αλλά απολύτως ρεαλιστική καταγραφή των σπάνιων τόπων, που μπορούν να «μιλούν» και να δημιουργούν στον καθένα, το συναίσθημα που αφήνουν να βγει από την τάξη και την αταξία, από το μεγαλείο της αυτόφωτης  τους  λάμψης -αλλά και του σκοταδιού τους.

Τα αποσπάσματα  που λειτουργούν ως τίτλοι κάθε ενότητας έχει επιλέξει η   Σταυρούλα Πουλακάκη.

Μουσικές του συνθέσεις έχει παραχωρήσει  ευγενικά ο 

  • «Τα Μονοπάτια Της Ελευθερίας».

Μια δουλειά -αφιέρωμα στην άγνωστη εν πολλοίς συμβολή της  περιοχής στην επανάσταση του 21, με την αποτύπωση των μνημείων, με πρωτότυπη οπτική. Όπως λέει ο ίδιος ο Δημήτρης Τηνιακός,  αυτό που προσπαθεί είναι να αποτυπώσει το αίσθημα που εκπέμπει ο κάθε τόπος, η κάθε πέτρα, τα κάθε  μνημείο. Θέλω οι  τόποι  να μου μιλούν, λέει.

Αυτή η “συνομιλία” που όταν μοιράζεται με τον κόσμο γίνεται συζήτηση με τον χρόνο και συναίσθημα αβίαστο,  είναι η προσωπική σφραγίδα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.

Τα  Μονοπάτια  της Ελευθερίας, έχουν επενδυθεί με μουσικές συνθέσεις της Ελένης Δρετάκη που τις παραχώρησε αφιλοκερδώς. Η μουσική γράφτηκε αρχικά για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Βιτσέντζος Κορνάρος και το θεατρικό έργο Η Θυσία Του Αβραάμ.

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας