Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

«Ναι μεν ,αλλά» από την υπουργό Πολιτισμού για Πετρά και αρχαιολογικές ζώνες (βιντεο-φωτο)

 

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση της Καζάρμας με το σχετικά μικρό ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ, επισκέφτηκε την Σητεία η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ , της Εφορίας Αρχαιοτήτων  και του ΚΑΣ.

Η χρηματοδότηση γίνεται από την Περιφέρεια, εξ ου και η παρουσία  του Σταύρου Αρναουτάκη.

Για τα θέματα του υπουργείου της που αφορούν την περιοχή, υπήρξε μάλλον φειδωλή αλλά και διπλωματική, όταν τέθηκε το θέμα της πρόσβασης στον αρχαιολογικό  χώρο του Πετρά και της επανεξέτασης των  αρχαιολογικών ζωνών από  τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη.

 

Για τον Πετρά, παραδέχτηκε το πρόβλημα πρόσβασης στον χώρο, κάτι που μπορεί να λυθεί είτε με την καταβολή αντιτίμου στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου που εμποδίζει την πρόσβαση (ανέφερε το όνομα του Γ. Πλακιωτάκη), είτε με απαλλοτρίωση του χώρου, με απαραίτητη συνθήκη όμως την συναίνεση του ιδιοκτήτη.

 

Για τις αρχαιολογικές ζώνες και την επαναξιολόγηση  τους, έθεσε πολλά θέματα που αφορούν κυρίως στον χρόνο προσδιορισμού τους κι αν αυτός, σύμφωνα με τον νόμο, κάνει εφικτή την αλλαγή, αφήνοντας να διαφανεί πως είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον.

Αόριστα, έθεσε ως προτεραιότητα τον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου, παραπέμποντας στους αρμόδιους να κάνουν μελέτες και εισηγήσεις.

Συγκεκριμένη  υπήρξε για την Μόνη Τοπλού και τα θρησκευτικά  μνημεία, και υποσχέθηκε στον παριστάμενο Μητροπολίτη Ιεραπίτνης και Σητείας Κύριλλο, πως η καλή συνεργασία θα  συνεχιστεί.

Η Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Μαρία Γιαννακάκη έθεσε θέμα αποκατάστασης και ανάδειξης της οικίας Κορνάρων στο Πισκοκέφαλο.. Ζήτησε στήριξη στην προσπάθεια δημιουργίας της Πινακοθήκης αλλά και των πολιτιστικών συλλογών των κατά τόπους κοινοτήτων.

Παρατηρήσεις και προτάσεις δέχτηκε από τον Νίκο Κουρουπάκη, τον Νίκο Καραμανωλακη, τον Θοδωρή Πατεράκη, τον περιφερειακό σύμβουλο Γ.Τσιφετάκη.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας