Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Υψηλή καρποφορία αλλά στα ύψη και οι δακοπληθυσμοί στο Λασίθι

 

dakos pagidaΌλα εξαρτώνται από τον καιρό και τη δακοκτονία

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΤΟΛΗ, 13-07-2022 Νικ. Τραντάς

Μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά προοιωνίζει στο Νομό Λασιθίου η αναρτημένη ποσότητα ελαιοκάρπου. Υπερδιπλάσια ποσότητα ελαιολάδου εκτιμά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ότι θα παραγάγει φέτος ο Νομός Λασιθίου. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις οδηγούν την Υπηρεσία στην πρώτη της εκτίμηση, για παραγωγή πάνω από 20.000 τόνων ελαιολάδου.

Βέβαια, η επαλήθευση της αρχικής αυτής εκτίμησης, όπως επεσήμανε η συντονίστρια του περιφερειακού προγράμματος δακοκτονίας στο Λασίθι, γεωπόνος Αγγελική Καραταράκη, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με πρώτο τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, δεύτερον την ομαλή και αξιόπιστη εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας που επηρεάζεται από τον καιρό κλπ., τρίτον τη συνεργασία των ελαιοκαλλιεργητών και τη συμμόρφωσή τους με τις οδηγίες της αρμόδιας Υπηρεσίας κατά την εξέλιξη της καλλιεργητικής περιόδου και τέταρτον την επήρεια άλλων παθογόνων μικροοργανισμών στον ελαιόκαρπο και την αντιμετώπισή τους.

 

Στα ύψη οι πληθυσμοί του δάκου!  

«Οι πληθυσμοί του δάκου αυτή την περίοδο έχουν εκτοξευτεί στα ύψη», δήλωσε χθες στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Καραταράκη, σημειώνοντας ότι σ’ αυτό έχει συμβάλει ο σχετικά δροσερός καιρός, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις. Και οι ζεστές ημέρες του Ιουνίου δεν είχαν ούτε τόσο υψηλή θερμοκρασία, ούτε τη διάρκεια για να πλήξουν τους πληθυσμούς του δάκου. Η προηγούμενη μέτρηση των δάκων στις δακοπαγίδες, αλλά και η νέα που θα γίνει αυτές τις μέρες, δείχνουν μεγάλους πληθυσμούς και ανοδική τάση αύξησής τους. Εξάλλου, όπως είπε η γεωπόνος, η ελαιοκομική χρονιά φέτος είναι αρκετά όψιμη και η κορύφωση της αύξησης του πληθυσμού του εντόμου εκδηλώνεται πιο αργά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή ελαιοκομική περίοδο.

Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός έχει ολοκληρωθεί σε όλο το Νομό Λασιθίου και έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές του Δήμου Σητείας και θα ακολουθήσουν και στις άλλες περιοχές του νομού.

Αναλυτικές ανακοινώσεις με το πρόγραμμα ψεκασμών αποστέλλονται πριν την έναρξή του. Αυτό αναρτάται και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης και δημοσιεύεται στον Τύπο.

 

Σοβαρό εμπόδιο οι άνεμοι

Ένα σοβαρό εμπόδιο για τη διενέργεια ψεκασμών αποτελεί ο άνεμος, που το φετινό καλοκαίρι, φυσάει ασταμάτητα. Δυστυχώς, και ο πρώτος ψεκασμός έγινε σε πολύ αντίξοες συνθήκες και όπως εξήγησε η κ. Καραταράκη, αν θα ενεργούσαν τηρώντας αυστηρά τους όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να γίνονται οι ψεκασμοί κατά του δάκου, δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ούτε ο πρώτος ψεκασμός…

«Προχωρήσαμε σε εκτέλεση του πρώτου ψεκασμού γιατί δε μπορούμε να περιμένουμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ψεκάσουμε. Σίγουρα, οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, αλλά δεν μπορούσαμε να μην ψεκάσουμε. Ο αέρας φύσαγε ασταμάτητα εδώ και ένα μήνα και θα συνεχίσει, όπως δείχνουν τα προγνωστικά του καιρού για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η ένταση του ανέμου, δείχνουν ότι, θα αυξηθεί -αντί να μειώνεται. Οι συνθήκες είναι αντίξοες και για το νέο ψεκασμό, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε. Ακόμη και αν έχουμε μειωμένη αποτελεσματικότητα, δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στα μέσα Ιουλίου χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει τον πρώτο ψεκασμό ή να ανεβαίνουν οι πληθυσμοί και να μην επεμβαίνουμε. Γιατί δεν ξέρουμε πότε μπορεί να σταματήσει ο άνεμος…», είπε η κ. Καραταράκη.

 

Πολύ καλή καρποφορία

«Το ποσοστό καρποφορίας στο νομό είναι πάρα πολύ καλό, εκτός από κάποιες «μεσο-πρώιμες» περιοχές της ενδιάμεσης ζώνης, όπου φαίνεται ότι επηρεάστηκαν κατά την περίοδο ανθοφορίας, όταν και επεκράτησαν αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αλλά ακόμη και στις περιοχές αυτές η παραγωγή είναι σχετικά ικανοποιητική, αφού κινείται στο 50% περίπου, που σε άλλες χρονιές θα θεωρείτο πολύ καλή. 

Σε γενικές γραμμές η καρποφορία φέτος είναι πολύ καλή. Το στοίχημα για ‘μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη σώσουμε από το δάκο», τόνισε η κ. Καραταράκη.

 

Χρειάζονται οι καύσωνες

Απαντώντας στην ερώτηση, αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προσδιορίζουν ή μπορεί να επηρεάσουν στην πορεία την παραγωγή, η κ. Καραταράκη εξήγησε ότι συνήθως στην Κρήτη και ειδικά στο Λασίθι ο καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, γιατί εδώ πνέουν σχεδόν όλο το καλοκαίρι μελτέμια καθιστώντας το πιο δροσερό. Αυτό όμως ευνοεί και το δάκο. Ένας ή δύο καύσωνες μέχρι τέλος του καλοκαιριού, θα δρούσαν θετικά ως προς την αντιμετώπιση του δάκου. 

Επίσης καθοριστικό παράγοντα θα παίξει και η απουσία καταστροφικών καιρικών φαινομένων, όπως χαλαζοπτώσεις κλπ.

 

Εκτίμηση παραγωγής

Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο Νομό Λασιθίου εκτιμάται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ότι θα κινηθεί γύρω στις 20.000 τόνους. Όπως είπε η κ. Καραταράκη, η παραγωγή μπορεί να ξεπεράσει και αυτό το όριο και να διαμορφωθεί ως και 25.000 τόνους, αλλά ανάλογα με τις συνθήκες και την επίδραση αρνητικών παραγόντων να πέσει και στους 18.000 τόνους. 

 

Όπως ανέφερε, πέρυσι ο ελαιόκαρπος είχε υψηλό ποσοστό ελαιοπεριεκτικότητας. Φέτος οι ελιές είναι πάρα πολλές πάνω στα δέντρα, αλλά πολύς κόσμος δεν λίπανε επαρκώς ή δεν τις φρόντισε όπως έπρεπε, κλαδεύοντας και ποτίζοντας, λόγω ακρίβειας και λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος προς τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Λόγω μεγάλης καρποφορίας των δέντρων, πιθανόν φέτος να μην προκύψει αντίστοιχα καλό ποσοστό απόδοσης ελαιοκάρπου προς παραγόμενο ελαιόλαδο. Αυτό θα διαδραματίσει ρόλο στην τελική παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου στο Λασίθι.

 

Σημαντικές συστάσεις

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η σωστή και επαρκής λίπανση των ελαιώνων, στην τελική παραγωγή, είπε η κ. Καραταράκη, συστήνοντας ότι ακόμη και τώρα, μπορεί να παρέμβουν οι ελαιοκαλλιεργητές με λίπανση μέσω ψεκασμού (διαφυλλικό ψεκασμό) ή μέσω της άρδευσης.

Παράλληλα η γεωπόνος συστήνει στους καλλιεργητές να μην παρασυρθούν, βλέποντας μεγάλη ποσότητα ελαιοκάρπου στα δέντρα τους να κάνουν υπερβάλλον πότισμα, γιατί αυτό μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Διατηρώντας διαρκή, αυξημένη υγρασία κάτω από τα δέντρα, θα διαμορφώσουν ιδανικές συνθήκες για την αύξηση του δάκου και θα χάσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής από την προσβολή του ελαιοκάρπου από δάκο, κατέληξε.

Συνολικες προβολες σελιδας