Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Το ακρωτήριο Σαμώνιο, το βορειοανατολικότερο άκρο της Κρήτης

 

Το Κάβο Σίδερο είναι το βορειοανατολικότερο άκρο της Κρήτης, γνωστό και ως ακρωτήριο Σαμώνιο και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού μας διηγείται:

«Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ιάσωνας και οι Αργοναύτες με την Αργώ, γυρίζοντας από την Κολχίδα, προσπαθούσαν να βγουν στην Κρήτη για προμήθειες, μετά από μια μεγάλη τρικυμία. Όμως ο Τάλως, ένας γίγαντας από χαλκό που είχε κατασκευάσει ο Δαίδαλος και που προστάτευε το νησί περιτρέχοντάς το τρεις φορές την ημέρα, δεν τους άφηνε, καθώς πετούσε βράχους στη θάλασσα. Ο Τάλως έπαιρνε τη δύναμή του από ένα υγρό που έρεε στο σώμα του και έκλεινε με ένα καρφί, το οποίο ήταν στη φτέρνα του. Η Μήδεια τον μάγεψε και κατάφερε να βγάλει αυτό το καρφί από τη φτέρνα του. Έτσι χύθηκε το αίμα του και ο γίγαντας σωριάστηκε στη γη. Βγήκαν τότε σε αυτόν τον όρμο οι Αργοναύτες και έφτιαξαν το ιερό της Σαμωνίας Αθηνάς. Τα θεμέλιά του σώζονται κάτω από την άμμο. Εδώ συναντιούνται η Μυθολογία, η Ιστορία και η Αρχαιολογία».

* Για το ακρωτήριο Σαμώνιο ο Σεβ. Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μας είχε ενημερώσει ότι αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων καθώς από την περιοχή αυτή διέπλευσε ο Απόστολος Παύλος πηγαίνοντας προς τη Ρώμη, πριν ναυαγήσει στους Καλούς Λιμένες. Επίσης, όταν οι Άραβες κατέκτησαν την Αίγυπτο, διωκόμενοι μοναχοί από την Ιερά Μονή του Αγίου Ισιδώρου κατέφυγαν στην Κρήτη και ίδρυσαν το μονύδριο του Οσίου Ισιδώρου στο ανατολικότερο σημείο της Μεγαλονήσου.

Μινωικά μαγειρέματα, αρχαιότητες και κλιματική αλλαγή, αστροπαρατηρήσεις

Αφορμή να γράψει για το ακρωτήριο Σαμώνιο η κ. Χρύσα Σοφιανού, ήταν η παρουσία της στο 2ο Θερινό Σχολείο Εκπαίδευσης για την Αειφορία «Γεωδιαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου» που διοργάνωσε το Γεωπάρκο Σητείας. Μας ενημέρωσε σχετικά:

«Έκανα ξενάγηση στο Κάβο Σίδερο στους συμμετέχοντες στο 2ο Θερινό Σχολείο Εκπαίδευσης. Μιλήσαμε για τον Ίτανο, για το Παλαίκαστρο και τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Επίσης στο Κέντρο Ενημέρωσης και Φιλοξενίας του Γεωπάρκου στο Καρύδι παρουσίασα τα Μινωικά μαγειρέματα, ένα εργαστήριο προετοιμασίας της μινωικής σούπας. Ακολούθησε η παρουσίαση Συντήρηση αρχαιοτήτων και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τη φθορά τους δηλαδή από τις καιρικές συνθήκες, την οποία έκανε η μουσειολόγος και συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κ. Κλειώ Ζερβάκη. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε βιωματικό Εργαστήριο Αστροπαρατήρησης από το Σύλλογο Φίλων Αστροπαρατήρησης Κρήτης. Η φιλοξενία που είχαμε στο Κάβο Σίδερο ήταν εξαιρετική».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας