Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Πολλά τα ερωτηματικά των γιατρών του ν. Λασιθίου για το νέο θεσμό του «προσωπικού γιατρού»

 

Απρόθυμοι, προβληματισμένοι και με πολλά ερωτηματικά είναι οι γιατροί του Λασιθίου που θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Οι περισσότεροι παθολόγοι, παιδίατροι και γενικοί γιατροί του νομού Λασιθίου δεν μοιάζουν να βιάζονται να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022 που ολοκληρώνεται η προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας. Κι αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον, αλλά γιατί δεν έχουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που διατυπώνουν. Ούτε την αναγκαία ενημέρωση για τις συμβάσεις που θα συνάψουν ή τους όρους της συνεργασίας που θα προκύψει, εφόσον ενταχθούν στο θεσμό. Και πως να έχουν άλλωστε, αφού ούτε οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι μπορούν με σαφήνεια να σχηματίσουν ξεκάθαρη εικόνα από το Υπουργείο Υγείας που δεν έχει προχωρήσει σε αποσαφήνιση του θολού τοπίου για το νέο θεσμό. Προφανής συνέπεια να δυσκολεύονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Τόσο σε τοπικό επίπεδο, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, όσο και σε Περιφερειακό οι Ιατρικοί Σύλλογοι του νησιού, βλέπουν θετικά την ιδέα του θεσμού. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, αποτελεί μια ολοκληρωμένη εφαρμογή κι όχι μια αποσπασματική και πρόχειρη προσέγγιση που θα προκαλέσει λειτουργικό χάος.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται «πλήρης και ολοκληρωμένη ενημέρωση για το θεσμό», εξηγεί ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστας Νικολαράκης, όπως είπε ήδη στους συναδέλφους του οι οποίοι ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση για το θεσμό.  

Πανελλαδικά το Υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 5.000 προσωπικοί γιατροί, καθώς ο κάθε γιατρός θα εξυπηρετεί μέχρι 2.000 ασφαλισμένους. Στο Λασίθι είναι βέβαιο πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 γιατροί για να υπάρξει – σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου, στοιχειώδης κάλυψη. Η πραγματικότητα όμως της ανθρωπογεωγραφίας του νομού παραπέμπει σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό και θα πρέπει να υπολογίζονται τουλάχιστον 70-80 γιατροί ως αναγκαίοι για να λειτουργήσει το σύστημα.

 Υπάρχουν πολλά θολά σημεία που δεν επιτρέπουν στον ιατρικό κόσμο να κάνει το πρώτο βήμα και στους πολίτες να ενταχθούν στον θεσμό για τον προσωπικό γιατρό σύντομα. Ποιες είναι οι ώρες δουλειάς, οι αμοιβές, οι υποχρεώσεις του προσωπικού γιατρού; Πώς εντάσσεται και πώς φεύγει από το σύστημα ένας γιατρός; Ποια είναι η δουλειά του προσωπικού γιατρού στο νοσοκομείο και ποια εκείνη του ιδιώτη προσωπικού γιατρού; Ποιες υπηρεσίες προσφέρει ο ιδιώτης προσωπικός γιατρός σε έκτακτες περιπτώσεις στο Νοσοκομείο; Πώς ορίζονται οι έκτακτες περιπτώσεις;  Ποια είναι η χρηματοδότηση του νέου θεσμού; Με ποια κριτήρια θα εντάσσονται οι γιατροί; Θα υπάρχει προκήρυξη; Οι αμοιβές των γιατρών κυμαίνονται με μεγάλη απόκλιση στα ποσά, αλλά οι εκτιμήσεις πως για κάθε ασθενή θα έχει από 20-40 ευρώ το έτος, οδηγούν σε μεικτά ποσά που δεν ικανοποιούν τους γιατρούς, διότι εκτιμάται πως κάθε επίσκεψη θα αποζημιώνεται με περίπου ένα ευρώ!

Τα παραπάνω και αρκετά άλλα ερωτήματα και απορίες κυριαρχούν στις συζητήσεις των γιατρών και το ζητούμενο είναι να δοθούν απαντήσεις σύντομα. «Δεν υπάρχει καθαρό τοπίο. Υπάρχουν πολλά θολά σημεία τα οποία δεν επιτρέπουν να έχουμε σαφή εικόνα για το πως θα λειτουργήσει ο προσωπικός γιατρός. Συνεπώς θα πρέπει να ξεκαθαριστούν για να μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας