Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Η τοποθέτηση του κ.Καραμανωλάκη σχετικά με το δημοτικό φωτισμό. Τι απαντάει στον κ. Αλεβίζο

 

Η τοποθέτηση του κ.Καραμανωλάκη σχετικά με το δημοτικό φωτισμό. Τι απαντάει  στον κ. Αλεβίζο Επαναφέρει ο κ. Γιώργος Αλεβίζος το θέμα της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτήρων που απασχόλησε τη τοπική κοινωνία το 2017. Το επαναφέρει όμως άκομψα, με τρόπο που δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, με προφανή σκοπιμότητα (προβολής του τότε αρμόδιου αντιδημάρχου) και με αιχμές κατά της τότε αντιπολίτευσης.

Το θέμα με αφορά διότι ήμουν τότε επικεφαλής. Τι γράφει λοιπόν ο κ.Αλεβίζος (ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑ 28/6/2022):

« Ύστερα από διαξιφισμούς και αντιπολιτευτικές κορώνες, αντικαταστάθηκε ο δημοτικός φωτισμός της πόλης Σητείας με οικονομικότερης ενέργειας λαμπτήρες. Τι λένε τώρα οι αντιφρονούντες;» Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα κ.Αλεβίζο. Είναι άδικο να απαξιώνετε με τόσο απλοϊκό τρόπο την ανιδιοτελή προσπάθεια κάποιων ανθρώπων που ίσως έβλεπαν το καλό του τόπου από άλλη οπτική γωνία.

Για να δούμε όμως πως έχουν ακριβώς τα πράγματα.

Αρχές του 2017, το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ ότι οι συμβατικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως πρέπει να αντικατασταθούν ( υποχρεωτικά με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και να διερευνήσει η Δημοτική Αρχή το είδος των λαμπτήρων ώστε να υπάρξει το μέγιστο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για το Δήμο. ΟΛΟΙ δηλαδή κ. Αλεβίζο, μηδενός εξαιρουμένου, συμφωνήσαμε τότε ότι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως πρέπει το συντομότερο να αντικατασταθούν με λαμπτήρες οικονομικότερης ενέργειας.

Εκείνη την εποχή οι Δήμοι της χώρας αντικαθιστούσαν τους λαμπτήρες με τύπου led η με λαμπτήρες μαγνητικής επαγωγής.

Ποια η διαφορά; ΟΙ τύπου led είχαν διπλάσιο κόστος και μισό χρόνο ζωής.

Είναι προφανές, ότι έπρεπε να γίνει διερεύνηση. Μήπως δεν έπρεπε; Η τότε Δημοτική Αρχή,  αποφάσισε, Σεπτέμβριο του 2017, να προχωρήσει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων με τύπου led και με λήψη δανείου 3 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο χρόνος ζωής των led λαμπτήρων θα ήταν 10-12 χρόνια.

Εμείς, ως αντιπολίτευση, καταθέσαμε προσφορά στη Δημοτική Αρχή, από μεγάλο μελετητικό γραφείο  με νέου τύπου επαγωγικούς λαμπτήρες, κόστος

1,6 εκ. και  χρόνο ζωής 25 χρόνια!!

Το 1,5 εκατ. διαφορά, και η τεράστια διαφορά στο χρόνο ζωής, τι λέτε, δεν δικαιολογεί κάποια συζήτηση, έστω και κάποια αντιπαράθεση; Είναι κακό να βλέπει κάποιος τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία και να διατυπώνει ως εκ τούτου διαφορετική άποψη; Η δημοκρατία τα προβλέπει αυτά  δίνοντας τον πρώτο λόγο στη πλειοψηφία. Η Δημοτική Αρχή τότε είχε την απόλυτη πλειοψηφία. Μπορούσε η αντιπολίτευση να την εμποδίσει;  Όχι βέβαια. Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε κάναμε.

Απλώς λέγαμε την άποψή μας. Με ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ όπως σας εξήγησα επιχειρήματα.

Η αντιπολίτευση είναι πυλώνας της δημοκρατίας με πολύ σημαντικό ρόλο. Να κρίνει, να ελέγχει και  να καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε.

Πέρυσι προσεγγίσατε επίσης επιδερμικά το θέμα. Σας εξήγησα τότε προφορικά, καλοπροαίρετα και πάντα  με αγάπη, αν θυμάστε, πως έχουν τα πράγματα. Δεν έγινα αντιληπτός. Τώρα, γίνομαι  αντιληπτός;

Νίκος Καραμανωλάκης Δημοτικός Σύμβουλος

 

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας