Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα: «Τα 3/4 της Κρήτης μας ανήκουν», υποστηρίζει απόστρατος αξιωματικός τους

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2022-07-12/%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82.jpg

Τουρκικό δίκτυο σε δημοσίευμά της φιλοξένησε τις απόψεις του Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία που να αναφέρει ότι η Αθήνα κατέχει ολόκληρη την Κρήτη 

 

Εξακολουθεί να προκαλεί η Τουρκία την χώρα μας αυτή τη φορά μέσω του TR Haber. Με αφορμή τον χάρτη – πρόκληση που παρουσίασε ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Μπαχτσελί και στον οποίο παρουσιάζεται το μισό Αιγαίο καθώς και η Κρήτη ότι ανήκουν στην Τουρκία, το τουρκικό δίκτυο υποστηρίζει ότι οι τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης τους ανήκουν.

Μάλιστα το TR Haber φιλοξενεί τις απόψεις του πρώην Γενικού Γραμματέα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, απόστρατου αξιωματικού Γιουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος πρώτος διατύπωσε το αφήγημα περί «παράνομης» κατοχής των 3/4 της Κρήτης από την Ελλάδα, παρερμηνεύοντας μάλιστα και τις Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου.

«Μετά τον Α’ Π.Π, που είχε ως αποτέλεσμα την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τουρκικά νησιά στο Αιγαίο παρέμειναν με αβέβαιο νομικό καθεστώς. Το σημαντικότερο από αυτά τα νησιά, που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής χωρίς την έγκριση της Τουρκίας είναι αναμφίβολα η Κρήτη, με τη θέση της να θυμίζει αεροπλανοφόρο στη μέση της Μεσογείου. Η Κρήτη, ένα από τα νησιά του οποίου το νομικό καθεστώς παρέμεινε αδιευκρίνιστο έναν αιώνα μετά τον πόλεμο. Ουσιαστικά δεν ανήκε ποτέ στα χαρτιά στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία ότι η Αθήνα κατέχει όλο αυτό το νησί» γράφει προκλητικά το δημοσίευμα, συνεχίζοντας:

«Η Συμφωνία του Λονδίνου (30/5/1913) όριζε τη μεταβίβαση της Κρήτης στις «συμμαχικές δυνάμεις». Αυτά τα «συμμαχικά κράτη» που καθορίστηκαν από την Αγγλία αποτελούνταν από τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Ελλάδα. Μετά τη μεταφορά της Κρήτης σε αυτές τις τέσσερις χώρες, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία αποχώρησαν από τη συμφωνία και παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Με την αποχώρηση των τριών αυτών χωρών, ενώ αναμενόταν ότι τα 3/4 της Κρήτης θα περνούσαν στον πρώην ιδιοκτήτη της, δηλαδή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Αθήνα δημιούργησε de facto κατάσταση καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νησί».

«Στην Ελλάδα δόθηκε το 1/4 της Κρήτης. Τα 14 νησιά, βραχονησίδες και βράχοι γύρω από το νησί συνεχίζουν να είναι υπό την κυριαρχία του Οθωμανικού Κράτους», καταλήγει.

Πηγή : Nέα Κρήτη  

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2022-07-12/%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82.jpg

Συνολικες προβολες σελιδας