Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ερμηνεύει την εικόνα της Κρήτης – Η κοινωνική ζωή και η αύξηση κρουσμάτων

 

Η κοινωνική ζωή της Κρήτης την περίοδο του καλοκαιριού αποτελεί βασικό παράγοντα για την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού που καταγράφονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το έκτο κύμα ταυτίζεται με την Κρήτη και φαίνεται πως εκδηλώνεται με ιδιαίτερη ένταση στο νησί σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Πανηγύρια, εκδηλώσεις πολιτισμού, γάμοι, βαπτίσεις και γενικά η αυξημένη κοινωνική δραστηριότητα που καταγράφεται τους θερινούς μήνες στο νησί, θεωρείται πρώτη αιτία για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στην «ΑΝΑΤΟΛΗ» και το δημοσιογράφο Μιχάλη Ατσαλάκη, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, (στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας), Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εξηγεί πως «Γενικά έχουμε πολλές συγκεντρώσεις στην Κρήτη. Προσωπικά δεν θα συνέδεα απευθείας με τον τουρισμό την έξαρση αυτή. Υπάρχουν πολλές κοινωνικές συγκεντρώσεις. Οι γάμοι στην Κρήτη έχουν πολλά άτομα και βέβαια πάρα πολύ θεωρήσαμε ότι ο ιός έχει τελειώσει αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Την ίδια άποψη φαίνεται να ενστερνίζεται και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος στη συνάντηση με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα γάμων με πολυπληθείς καλεσμένους, από τους οποίους προέκυψαν πολλά κρούσματα.

 

Δεν έχει τελειώσει

 

Την ίδια ώρα κι ενώ η έξαρση αποτυπώνεται με ξεκάθαρο τρόπο, είναι σαφές πως το σύνολο του τοπικού πληθυσμού έχει κουραστεί από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων τα προηγούμενα χρόνια και το έκτο κύμα της πανδημίας προκαλεί εκνευρισμό. Η κόπωση που έχει σωρευτεί από τα μέτρα προφύλαξης, λειτουργεί αρνητικά για τον κόσμο και είναι δύσκολα εφαρμόσιμη κάθε πρόταση για μέτρα προστασίας. Δεδομένης και της τουριστικής σεζόν για την οποία έχει καταργηθεί κάθε υποχρεωτική διάταξη μέτρων προστασίας για το ευρύ κοινό, γίνεται αντιληπτό πως τα προστατευτικά μέτρα είναι ανύπαρκτα για την πλειονότητα των Κρητικών.

«Αυτό που θέλω να πω είναι, όσο μπορούμε να τηρούμε τα μέτρα. Να περιορίσουμε λίγο τις κοινωνικές μας επαφές διότι δεν έχουμε τελειώσει με το ιό και όσο μπορούμε στους εσωτερικούς χώρους να φοράμε μάσκα», δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Παράλληλα, επειδή ως καθηγητής ασχολείται έντονα με το κομμάτι του τουρισμού και της κρουαζιέρας, υλοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα, για την υγιεινή και την ασφάλεια στην κρουαζιέρα, εξηγεί ότι «τα δεδομένα δείχνουν πως δεν μπορούμε να συνδέσουμε απόλυτα με τον τουρισμό την έξαρση των κρουσμάτων, αλλά ακόμα κι αν δεν είχαμε τουρισμό το φετινό καλοκαίρι, τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλα μέρη πάλι θα είχαμε αύξηση λόγω των κοινωνικών εκδηλώσεων».

 

Η τελευταία μετάλλαξη

Είναι ξεκάθαρο, με βάση όλα τα δεδομένα πως η τελευταία μετάλλαξη διαφέρει από την Ο2 κι αυτό αποτυπώθηκε και στα κρούσματα της Κρήτης, αλλά όπως επιβεβαιώνει ο καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «διαφέρουν τα συμπτώματα σε σχέση με την Ο2 και φαίνεται να κάνει πιο συχνά πυρετό από εκείνη την μετάλλαξη. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται και διεθνώς να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό σοβαρότητας της νόσου, δηλαδή να έχουμε περισσότερες νοσηλείες σε σχέση με την Όμικρον. Προς το παρόν τουλάχιστον περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Αλλά διεθνώς τα δεδομένα δεν δείχνουν μια διαφορετικότητα σε σχέση με την νοσηρότητα και την σοβαρότητα της νόσου».

 

«Δεν πάμε σε υποχρεωτικά μέτρα»

Ο Αντιπρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για υποχρεωτικά μέτρα.

«Δεν θα έλεγα σ’ αυτή τη φάση πως πάμε σε κάποια μέτρα. Γι’ αυτό βγήκε η απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.  Θα θέλαμε δηλαδή αυτοί που είναι πάνω από 60 έτη να σκεφτούν σοβαρά την τέταρτη δόση για να τους προστατεύσουμε από ενδεχόμενες νοσηλείες και κυρίως οι πάνω των 65 σίγουρα να το σκεφτούν σοβαρά για την τέταρτη δόση. Οι υπόλοιποι που είναι κάτω των 60 και έχουν στο περιβάλλον τους ανοσοκατεσταλμένους και ευάλωτους και αυτοί, ενδεχομένως, να σκεφτούν την δόση σ’ αυτή τη φάση. Για άλλα μέτρα προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη. Θεωρώ ότι μένουμε εκεί και βλέπουμε».

Αναφορικά με την χρήση μάσκας ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξηγεί πως «εάν χρειαστεί θα το δούμε για τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Πάλι δεν είμαστε εκεί. Σε σχέση με το συνωστισμό πάντα υπάρχει ισχυρή σύσταση έτσι κι αλλιώς. Κι εμείς τώρα που συνομιλούμε φοράμε μάσκα. Προσωπικά προσπαθώ και φοράω σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό δεν είναι κακό σαν πρακτική να το συνηθίσουμε για ένα διάστημα. Καλό είναι και αποτελεί και ισχυρή σύσταση. Αλλά, για να το επιβάλουμε, προς το παρόν δεν είμαστε εκεί», σημειώνει ο καθηγητής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας