Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Μ. Παπουτσάκης: Το φως του κρητικού ελαιόλαδου να φτάνει στα πέρατα του κόσμου

 

Την εμπειρία του ως guest taster (καλεσμένος δοκιμαστής) στον διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου Athena International Olive Oil Competition – athenaioocA, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Απριλίου στη Σητεία, περιγράφει ο χανιώτης σεφ Μανώλης Παπουτσάκης.

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Χαρούπι» με κρητική κουζίνα και συνιδιοκτήτης στα “Δέκα Τραπέζια” στη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα αναγνωρισμένος και ως ένας από τους 100 σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σεφ της χρονιάς, εξυμνεί την ποιότητα του κρητικού ελαιόλαδου, των ανθρώπων του νησιού και ειδικά της Σητείας:

«Σε αυτόν τον ακόμα παρθένο τόπο που ξεχειλίζει αυθεντικότητα και που κρατά ζωντανή μια Κρήτη που οφείλουμε να μην αφήσουμε να ξεχαστεί, δοκίμασα σπουδαία ελαιόλαδα, συνομίλησα με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους γευσιγνώστες παγκοσμίου φήμης, εξάσκησα περισσότερο την αξιολογική μου ικανότητα και διαπίστωσα για άλλη μια φορά πως στην Κρήτη, αν τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες καλλιέργειας, συγκομιδής, μεταφοράς, παραγωγής και συσκευασίας μπορούμε να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε σπουδαία ελαιόλαδα από ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει σε ανάρτησή του και προσθέτει: «Οι Στειακοί είναι χαρούμενοι άνθρωποι, σχεδόν αμόλυντοι από τον τόσο απαραίτητο μα ταυτόχρονα αλλοτριωτικό τουρισμό, λατρεύουνε τον τόπο τους και στέκουν μια γροθιά όταν είναι να κάνουν κάτι για το κοινό τους καλό».

Και καταλήγει: «Δεν ξέρω αν τα πολυλέω, μα φεύγοντας είχα την αίσθηση πως σε αυτό το κομμάτι του νησιού μας- όπως και σε άλλα λιγοστά πια μέρη της Κρήτης- η αλήθεια τον ανθρώπων λάμπει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού και- πιστέψτε με- αγαπώ όλη την Κρήτη από την μιαν άκρη ως την άλλη το ίδιο. Έτσι πρέπει να λάμπει και το κρητικό ελαιόλαδο και να φτάνει το φως του στα πέρατα του κόσμου»

Η ανάρτηση του κ. Παπουτσάκη

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι η βάση της κρητικής γαστρονομίας. Προσπαθώ να σκεφτώ ένα φαγητό μας, ωμό ή μαγειρεμένο, που λείπει από την καρδιά του το ελαιόλαδο και δύσκολα πάει το μυαλό μου σε κάποιο.

Όσο αυτονόητο και αν είναι κάτι τέτοιο για εμάς τους κρητικούς, όσο κι αν γνωρίζουμε πως η μισή νοστιμιά της κουζίνας μας πατάει πάνω στον χυμό της ελιάς, είναι κάτι που αξίζει να ακουστεί στα πέρατα του κόσμου.

Και μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου Athena International Olive Oil Competition – athenaioocA , που στέκει ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους του κόσμου, αυτό επιτυγχάνεται στον μέγιστο βαθμό.

Είχα την τιμή, την χαρά και την τύχη να είμαι καλεσμένος μαζί με άλλους αγαπημένους συναδέλφους (Konstantina Faklari, Giannis Baxevanis, Πέτρος Κοσμαδάκης) για δεύτερη χρονιά ως guest taster στον διαγωνισμό που φέτος έλαβε χώρα στην ανατολική πλευρά της Κρήτης, στην όμορφη Σητεία απ΄ όπου παράγεται το Σητεία ΠΟΠ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ένα από τα καμάρια της κρητικής γης.

Και εκεί, σε αυτόν τον ακόμα παρθένο τόπο που ξεχειλίζει αυθεντικότητα και που κρατά ζωντανή μια Κρήτη που οφείλουμε να μην αφήσουμε να ξεχαστεί, δοκίμασα σπουδαία ελαιόλαδα, συνομίλησα με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους γευσιγνώστες παγκοσμίου φήμης, εξάσκησα περισσότερο την αξιολογική μου ικανότητα και διαπίστωσα για άλλη μια φορά πως στην Κρήτη, αν τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες καλλιέργειας, συγκομιδής, μεταφοράς, παραγωγής και συσκευασίας μπορούμε να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε σπουδαία ελαιόλαδα από ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο ATHENA μακριά από φολκλόρ και στερεοτυπικές νοοτροπίες έδωσε στους συμμετέχοντες μια γεύση από την αληθινή Κρήτη.

Πρόβαλε την αυθεντική κουζίνα της περιοχής, διοργάνωσε περιπάτους σε υπέροχους ελαιώνες και μας έφερε σε επαφή με την αβίαστη και ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, το μεράκι τους και τη χαρά τους για την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του σητειακού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.

Οι Στειακοί είναι χαρούμενοι άνθρωποι, σχεδόν αμόλυντοι από τον τόσο απαραίτητο μα ταυτόχρονα αλλοτριωτικό τουρισμό, λατρεύουνε τον τόπο τους και στέκουν μια γροθιά όταν είναι να κάνουν κάτι για το κοινό τους καλό.

Δεν ξέρω αν τα πολυλέω, μα φεύγοντας είχα την αίσθηση πως σε αυτό το κομμάτι του νησιού μας- όπως και σε άλλα λιγοστά πια μέρη της Κρήτης- η αλήθεια τον ανθρώπων λάμπει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού και- πιστέψτε με- αγαπώ όλη την Κρήτη από την μιαν άκρη ως την άλλη το ίδιο. Έτσι πρέπει να λάμπει και το κρητικό ελαιόλαδο και να φτάνει το φως του στα πέρατα του κόσμου.

Constantine Stergides (Πρόεδρος του ATHENA), Maria Katsouli (Γενική διευθύντρια του ATHENA) και Vicky Vamiedaki (ραχοκοκαλιά της διοργάνωσης) σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία. Σητεία αγαπημένη, σε ευχαριστώ για όλα. Εις το επανιδείν.

ΥΓ. Και εμείς οι μάγειρες να μην ξεχνάμε ότι έχουμε χρέος να μαγειρεύουμε με ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είμαστε η καλύτερη διαφήμιση στην πράξη και η καλύτερη στήριξη για τους ίδιους τους παραγωγούς!

 

Πηγή : Hania.news

Συνολικες προβολες σελιδας