Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Γ. Ζερβάκης: Πλούσιο σε «δράση» θα είναι το 2022 στη Σητεία

 

Το 2022 αναμένεται πλούσιο σε «δράση», καθώς στο Δήμο Σητείας πρόκειται να ξεκινήσουν σημαντικά έργα, να δρομολογηθούν ή να ολοκληρωθούν άλλα.

«Στην κατεύθυνση αυτή, προηγήθηκε σειρά ενεργειών το 2021 το οποίο ήταν μεν δύσκολο», ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, «παραγωγικό ωστόσο, στο πλαίσιο πάντα των συνθηκών της πανδημίας, που σαφώς επηρέασαν εκτός από την καθημερινότητα των πολιτών, την λειτουργία των Δήμων και ασφαλώς του Δήμου Σητείας».

Το προηγούμενο -όπως και το νέο- έτος ξεκίνησε σε συνθήκες πανδημίας. «Λειτουργήσαμε και λειτουργούμε εν μέσω κορονοϊού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τη χρονιά που πέρασε είχαμε δυστυχώς και φαινόμενα σεισμών και πλημμυρών κι έπρεπε τάχιστα να ενεργήσουμε για να επιλύσουμε προβλήματα που προέκυψαν, όπως της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και ιδιαίτερα του ΕΠΑ.Λ., το οποίο -ως γνωστόν- μετά τον σεισμό του Οκτωβρίου κρίθηκε ακατάλληλο για στέγαση. Μέχρι τώρα έχουν θεωρώ δρομολογηθεί κάποια πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχει δοθεί λύση, προσωρινή μεν, αλλά η πλέον αξιοπρεπής και σωστή που θα μπορούσε», είπε ο Δήμαρχος.

Άρδευση

«Το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς που πέρασε», συνέχισε ο κ.  Ζερβάκης, «ήταν η ανακοίνωση από το αρμόδιο Υπουργείο της χρηματοδότησης της Λιμνοδεξαμενής των Χοχλακιών, ένα έργο που επί σειρά ετών περίμενε στα συρτάρια για να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί. Εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο που θα λύσει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα της άρδευσης της περιοχής, αλλά και της διαχείρισης των υδάτων γενικότερα μίας περιοχής του Νομού, από τις πλέον ξηροθερμικές της χώρας».

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις προτάσεις για την βελτίωση των δικτύων καθώς και τοποθέτησης έξυπνων συστημάτων διαχείρισης στο πλαίσιο πρόσκλησης, που πριν από λίγες ημέρες βγήκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Έχουμε κάνει σχετική προετοιμασία και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση ύψους 2,2 εκατομμυρίων, εκτιμώντας ότι θα τύχει άμεσης χρηματοδότησης», εξήγησε.

 

Πολιτική προστασία

«Η διαχείριση των κρίσεων, των θεμάτων τόσο της πανδημίας, όσο και των σεισμών έγιναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με καθημερινή και συνεχή δράση. Η λειτουργία του ΤΕΒΑ οργανώθηκε άψογα με την χωροθέτηση της διανομής των προϊόντων στον χώρο της Περιηγητικής Λέσχης, με ασφάλεια και εξυπηρέτηση των ωφελούμενων. Για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” έγινε αγορά δύο οχημάτων και άμεσα θα γίνει προμήθεια ακόμα δύο προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του προγράμματος», πρόσθεσε.

 

Οικονομικά

Ο Δήμαρχος εστίασε και στην ενίσχυση του προϋπολογισμού με νέα έργα και αντίστοιχα ποσά. «Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών», συμπλήρωσε, «αποτυπώνεται και στον απολογισμό, που πρόσφατα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή. Πρόθεση της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι να μπορέσει να εξοφλήσει τα δάνεια που υπάρχουν για το Δήμο εδώ και πολλά χρόνια και να μην προβεί σε νέο δανεισμό. Εκτιμούμε ότι με τις δυνατότητες και τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε».

 

Καθαριότητα

«Η εικόνα της πόλης και των Τοπικών κοινοτήτων “μιλάει από μόνη της”. Έχει γίνει ένας πολύ καλός εξορθολογισμός και σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό και γίνεται μία πολύ καλή δουλειά. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» και στην κατεύθυνση αυτή εξέφρασε την βεβαιότητα για την παροχή ακόμα καλύτερων παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Έργα

«Ο προγραμματισμός υλοποιείται», συνέχισε ο Δήμαρχος, αρχής γενομένης με το Δημαρχείο Σητείας, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε. Έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις σε τοπικά διαμερίσματα, όπως ο Μόχλος, η Λάστρος, ο Γούδουρας. Το Αστεροσχολείο στην Συκιά έχει δημοπρατηθεί και είναι θέμα χρόνου η εγκατάσταση του εργολάβου. Το μεγάλο έργο της αγροτικής οδοποιίας έχει επίσης δημοπρατηθεί και είναι σε διαδικασία προσυμβατικού ελέγχου. Το έργο της μεγάλης ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Σητείας και των οδών πρόσβασης στην παλιά πόλη μέχρι την Καζάρμα εντός των ημερών θα δημοπρατηθεί.

Η χρηματοδότηση για την προστασία του παραλιακού μετώπου με την κατασκευή των υφάλων. Έχουν προκριθεί τα έργα που αφορούν το παραλιακό μέτωπο, τα οποία είναι άμεσης προτεραιότητας και αναγκαιότητας. Έχουν οριστικοποιηθεί οι μελέτες κι εκτιμάται, εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά, ότι θα υπάρξει το νέο χρόνο η δημοπράτηση του έργου».

 

Τα Νομικά Πρόσωπα

«Στη ΜΑΔΕΣ τόσο η προηγούμενη, όσο και η νέα διοίκηση έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, αποτέλεσμα της οποίας -μεταξύ άλλων- είναι η αξιοποίηση του Φαραγγιού του Ρίχτη για πρώτη φορά έπειτα από πολλά, με τον καλύτερο τρόπο, με στόχο την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας στους επισκέπτες του. Ακόμα η αναβάθμιση κι ενίσχυση δράσεων στο Βάι, η οικονομική συνδρομή της ΜΑΔΕΣ στην διεξαγωγή πληθώρας πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η υπογραφή παράλληλα του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ ΜΑΔΕΣ και ΔΟΚΑΣ θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων του Γεωπάρκου κάτι που ήταν ζητούμενο ως τώρα.

Για το ΔΟΚΑΣ, έχει γίνει εξορθολογισμός των οικονομικών του στοιχείων, ενώ χρόνο με τον χρόνο αναβαθμίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει και δη μέσα σε συνθήκες κορονοϊού. Ένα σημαντικό γεγονός που έχει προγραμματιστεί για την τρέχουσα χρονιά είναι ασφαλώς ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου, που θα φιλοξενηθεί στην Σητεία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Στη ΔΕΥΑΣ έχει παραχθεί ένα πολύ σημαντικό έργο, παρά το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και της παθογένειας και των δύσκολων διαδικασιών του δημοσίου. Έχει να επιδείξει έργο στους βιολογικούς καθαρισμούς στις τοπικές κοινότητες, στην αναβάθμιση του Βιολογικού της Σητείας κι άλλα αναγκαία έργα για την περιοχή.

Στο Λιμενικό Ταμείο καταβάλλεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, στο πλαίσιο της οποίας έχει αλλάξει η εικόνα του παραλιακού μετώπου της Σητείας -αλλαγή χωροθέτησης τραπεζοκαθισμάτων, καθαριότητα, καλλωπισμός, συντήρηση χώρου, ενώ θετικές είναι οι εξελίξεις για μεγάλα λιμενικά έργα, όπως πλωτές εξέδρες κά. με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ευχαριστώ για την πολύτιμη στήριξη τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Θεωρούμε ότι η εικόνα της Σητείας είναι το λιμάνι της και πρέπει να το ενισχύσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Ο ΟΑΣ  πέραν της συμμετοχής του στα έργα των προγραμμάτων Intereng και Leader, ενισχύει οικονομικά δράσεις εξωστρέφειας, τουριστικής προβολής της περιοχής -όπως εκθέσεις, ενώ στον σχεδιασμό του είναι η αντικατάσταση μίας ανεμογεννήτριας που διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα στην περιοχή του Μάρε», σημείωσε ο κ. Ζερβάκης.

 

Προτεραιότητες

«Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής, σε καθημερινή βάση ήταν μεγάλα θέματα όπως ο ΒΟΑΚ, οι ΑΠΕ, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, το Γηροκομείο, το Νοσοκομείο, το ΕΛΜΕΠΑ. Είχαμε πάντα τις κεραίες ανοικτές και όπου χρειάστηκε ο Δήμος, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις που θεωρώ ότι θα σηματοδοτήσουν τα επόμενα χρόνια.

Η συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, τα Υπουργεία, αλλά και τις Τοπικές Κοινότητες, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τις εθελοντικές ομάδες είναι μία καθημερινή διαδικασία γιατί θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τις συνεργασίες και την ομαδική δουλειά, ενώνοντας τις δυνάμεις μας όλοι, θα μπορέσουμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον τόπο μας.

Για το 2022 η υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων είναι προτεραιότητα. Η χρηματοδότηση των έργων του προγράμματος “Τρίτσης”, που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία καθώς και η επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων στην πόλη και τους οικισμούς είναι επίσης προτεραιότητες.

Να αναφέρω ότι αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η προγραμματική σύμβαση για το Επαρχείο της Σητείας. Ένα κτίριο που πρέπει να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί. Ήταν προτεραιότητα για εμάς και πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα βρει τον δρόμο υλοποίησης.

Επίσης να αναφέρω ότι ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Σητείας και ο προγραμματισμός όσον αφορά την Δημοτική Αστυνομία είναι στον σχεδιασμό μας. Έχουν κατατεθεί προτάσεις και αναμένουμε τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Έχουν γίνει πολλά μικρά έργα και παρεμβάσεις που έχουν αναβαθμίσει την καθημερινότητα κι έχουν συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όλα γίνονται με την συναίνεση και την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε για να καταφέρουμε να αλλάξουμε την εικόνα του τόπου μας προς όφελος των πολιτών», κατέληξε ο Δήμαρχος.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας