Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Βρετανικές και ρωσικές πολεμικές δυνάμεις, νότια της Ιεράπετρας, αναζητούν να βρουν πρώτες μαχητικό F-35 που συνετρίβη

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/f35-ptosi-ierapetra-radilolasithi.gr_.jpg

Μια μεγάλη επιχείρηση κάτω από άκρα μυστικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διήμερο, μετά την πτώση ενός μαχητικού αεροσκάφος F-35 της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στις 17 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια πτήσης «ρουτίνας», σε κάποιο σημείο της Μεσογείου όπως αρχικά και επίσημα είχε ανακοινωθεί.

Ο πιλότος του αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτόξευσης και επέστρεψε σώος στο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο που διαθέτει το βρετανικό ναυτικό HMS Queen Elizabeth

To βρετανικό μαχητικό τύπου F-35B Lightning αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, κατέπεσε στη θάλασσα την Τετάρτη στη 13.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, σε διεθνή ύδατα στο Λιβυκό Πέλαγος (σε μια περιοχή που ανήκει στο FIR Καϊρου), αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth του Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον συντάκτη αμυντικών θεμάτων του BBC, η έρευνα για τα αίτια της πτώσης αυτή είναι πιθανόν να επικεντρωθεί σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή σε ανθρώπινο λάθος που προκάλεσε την πτώση του F-35.

Aπό την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν θεωρεί πιθανό να έχει υπάρξει εμπλοκή εχθρικής ενέργειας.

Ο Υπουργός Άμυνας, παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι ρωσικά αεροσκάφη παρακολουθούσαν το βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-35.

Για τις έρευνες γίνεται αγώνας δρόμου από τις βρετανικές δυνάμεις ώστε να βρεθεί έγκαιρα το F-35, σκάφος το οποίο είναι το πιο σύγχρονο που διαθέτει η βρετανική αεροπορία με εξοπλισμό μυστικής τεχνολογίας.

Για το λόγο αυτό σύμφωνα με δημοσιεύματα βρετανικών και άλλων διεθνών μέσων, θεωρείται βέβαιο πως πολεμικές δυνάμεις της Ρωσίας, ενδεχομένως και την Κίνας έχουν ξεκινήσει επίσης μυστικές έρευνες με υποβρύχια με σκοπό να εντοπίσουν πρώτες το μαχητικό και να ανακτήσουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί.

 

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας