Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Delta+ της Κρήτης εντοπίστηκε στην Ιεράπετρα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/krousmata-koronoios-3543-rapid-radiolasiti.gr_.jpg

Στη σημερινή εβδομαδιαία Έκθεση για την γονιδιωματική ανάλυση στη χώρα, ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δ+ (ΑΥ.4.2) στην Κρήτη το οποίο εντοπίστηκε στο νομό Λασιθίου και πιο συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα.

Πρόκειται για το 15ο κρούσμα της μετάλλαξης Δ+ (ΑΥ.4.2) στην Ελλάδα και το πρώτο στην Κρήτη.

Εως σήμερα από τη γονιδωματική ανάλυση του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνεται η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) στην Ελλάδα.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 35.648 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 31.473 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.434 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 31.473 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 49,45%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 35,20%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,44%, και το Beta με ποσοστό 1,06%

Το ιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης εντόπισε τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, υπό την ονομασία «Δέλτα +», η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση την τελευταία περίοδο. Σε πρώτο χρόνο, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια μετάλλαξη που πιθανώς να μεταδίδεται πιο γρήγορα, αλλά φαίνεται να έχει μικρότερες επιπτώσεις σε όσους μολύνει. Τα υφιστάμενα εμβόλια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αρκετά προς την αντιμετώπιση της.

Τι είναι το στέλεχος Delta+

Η παραλλαγή αυτή είναι πιο μεταδοτική, αλλά όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα από τη Βρετανία λιγότερο λοιμογόνα από την αρχική παραλλαγή Δέλτα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την τακτική μελέτη REACT-1 του Imperial College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε χθες 17 Νοεμβρίου. Η μελέτη δείχνει πως η διασπορά της Δέλτα plus αυξάνεται κατά 2,8% κάθε μέρα από το Σεπτέμβριο και μετά.

Τα δειγματοληπτικά τεστ περίπου 100.000 κατοίκων της Αγγλίας από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου έδειξαν πως το 11,8% ήταν φορείς της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, πως μόνο το 33% εξ αυτών των φορέων είχαν τα τυπικά συμπτώματα του κορωνοϊού (πυρετό, επίμονο βήχα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης), έναντι αντίστοιχου ποσοστού 46% στις περιπτώσεις φορέων της παραλλαγής Δέλτα, που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη.

Προκύπτει δε ότι οι φορείς της Δέλτα plus στην πλειοψηφία τους δεν είχαν και κανένα άλλο σύμπτωμα ασθένειας, κάτι που συνεπάγεται πως η παραλλαγή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τη Δέλτα.

Ο διευθυντής του προγράμματος REACT καθηγητής Πολ Έλιοτ δήλωσε: «Γιατί είναι πιο μεταδοτική η Δέλτα plus δε γνωρίζουμε. Μοιάζει πάντως να προκαλεί συμπτώματα λιγότερο συχνά, κάτι που είναι καλό».

Η συνάδελφός του καθηγήτρια Κριστλ Ντόνελι σχολίασε ότι δεν είναι σαφές πώς η παραλλαγή Δέλτα plus με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θα επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας. «Αν είναι λιγότερο πιθανό να προκαλεί συμπτώματα, τότε σημαίνει ότι διαγιγνώσκεται λιγότερο και οι φορείς θα κυκλοφορούν έξω. Από την άλλη πλευρά, αν δε βήχουν ίσως και να τη μεταδίδουν σε μικρότερη απόσταση από άλλες περιπτώσεις».

 

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

 

Συνολικες προβολες σελιδας