Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Πλούσιο το έργο της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος

 

Άξια αναφοράς είναι η δράση της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, στην διάρκεια μόλις του πρώτου χρόνου λειτουργίας της. Η Στέγη ιδρύθηκε έχοντας στο επίκεντρο της δράσης της, τη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού δημιουργού.

Στοχεύοντας στη μελέτη, ανάδειξη και διάδοση του έργου του, εντός κι εκτός των τειχών, με αποδέκτες παιδιά κι ενήλικες. «Να γίνει ξανά, όπως ήταν για αιώνες ο “Ερωτόκριτος”, συστατικό της παιδείας των νέων». Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Γιώργος Σεφέρης εξυμνώντας τον Κορνάρο και τη γλώσσα του “Ερωτόκριτου”, «είναι η τελειότερη οργανωμένη γλώσσα που άκουσε ο μεσαιωνικός και ο νεότερος Ελληνισμός».

Η στοχοθεσία της Στέγης εστιάζει επίσης στην ανάδειξη της γενέτειρας του Κορνάρου, στην πολιτισμική αναβάθμιση και συνοχή της πόλης, με επιδίωξη να ανθίσει η πολιτισμική δημιουργία. Να δοθεί η δυνατότητα σε άτομα και ομάδες να εκφραστούν. Να δημιουργηθεί στη Σητεία ένα ανοικτό, σύγχρονο κέντρο πολιτισμικών δράσεων, μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί και διεθνώς το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου και η εποχή της Κρητικής Αναγέννησης.

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Εμπνευστής, ιδρυτής και χορηγός αυτής της προσπάθειας είναι ο κ. Γιώργος Γαλανάκης μαζί με τη σύζυγο του Αλίκη. Υπεύθυνη για τη λειτουργία της Στέγης είναι η Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Αντώνη Ανηψητάκη, Γιώργο Γαλανάκη, Κατερίνα Γουλιέλμου, Μαρία Γιαννακάκη, Νάσο Ζαγκότη, Μαριάννα Κατηφόρη, Σοφία Φουστέρη.

Με αφορμή την συμπλήρωση της πρώτης περιόδου της Στέγης, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου. Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής προχώρησαν σε ένα απολογισμό δράσεων, που πράγματι είναι σημαντικές και αρκετές και μάλιστα σε μία δύσκολη περίοδο πανδημίας.

Ο κ. Γαλανάκης τόνισε ότι η Στέγη Κορνάρος δεν έχει “ελιτίστικο χαρακτήρα”, κάτι που αποδεικνύεται και από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που έχει ήδη υλοποιήσει ή συνδιοργανώσει. Η Στέγη έχει στο μυαλό της όλο τον πληθυσμό. Σαφέστατα και οργανώνει εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ένα πιο ειδικό κοινό, αλλά σαφέστατα προσπαθεί να επωφεληθεί όλος ο κόσμος. Χαρακτηριστικά ανέφερε μία από τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, τη «Βαρκαρόλα», που έλαβε χώρα στο παραλιακό μέτωπο της Σητείας μπροστά από τα ρακάδικα, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής, εκεί, όπως τόνισε, που συχνάζει όλος ο κόσμος.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Γαλανάκης, «το ενδιαφέρον της Στέγης εξακολουθεί να εστιάζει στον Κορνάρο. Σαφέστατα η Σητεία πρέπει να αισθάνεται περήφανη που έχει τον Κορνάρο και για να το αισθανθεί πρέπει να τον μάθει».

 

Ως φόρουμ

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην κοινωνική κατεύθυνση, στην οποία προσανατολίζεται επίσης η Στέγη, λειτουργώντας ως ένα φόρουμ, ένας χώρος δημόσιας συζήτησης θεμάτων που απασχολούν την περιοχή, όπως το ζήτημα του ελαιολάδου και το τί σημαίνει για τον τόπο και την οικονομία του. Ζητήματα υγειονομικής κάλυψης της επαρχίας και η ενδεχόμενη στέρησή της σε σχέση με περιοχές με αντίστοιχα γεωγραφικά δεδομένα, ή και θέματα που σχετίζονται με την ζωή και το ρόλο των αλλοδαπών πολιτών που ζουν για χρόνια στη Σητεία βοηθώντας την τοπική οικονομία και που τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. «Εκτός του ότι μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τη Σητεία μέσω του Κορνάρου, μας ενδιαφέρει η Στέγη να γίνει κι ένας χώρος συζήτησης διαφόρων θεμάτων», εξήγησε ο κ. Γαλανάκης.

 

Οι εκδηλώσεις της πρώτης περιόδου

Ο κ. Ανηψητάκης παρουσίασε τον απολογισμό δράσης της Στέγης. Αναφέρθηκε στον Γιώργη Μαρκάκη, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή επισημαίνοντας ότι προγραμματίζεται εκδήλωση προς τιμή του.

Επίσης με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του «φίλου του Βιτσέντζου Κορνάρου και της Κρητικής Αναγέννησης» Μιχάλη Πιερή, ο κ. Ζαγκότης και το νέο μέλος της Στέγης η κ. Γουλιέλμου αναφέρθηκαν στον καθηγητή και μελετητή του «Ερωτόκριτου», εστιάζοντας στην μεγάλη προσφορά του.

Όλες λοιπόν οι εκδηλώσεις της πρώτης περιόδου υπηρετούσαν το προαναφερόμενο όραμα της Στέγης. Ανά κατηγορία αφορούσαν:

– Ερωτόκριτο και εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων τυπώθηκαν και προσφέρθηκαν τετράδια στο μαθητικό δυναμικό των γυμνασίων και λυκείων του τόπου με στόχο την γνωριμία των μαθητών με τον Βιτσέντζο Κορνάρο και τον «Ερωτόκριτο», η δράση συνεχίζεται φέτος.

Επίσης έχει δρομολογηθεί η δημιουργία και κατασκευή μουσειοσυσκευής με θέμα το έργο «Ερωτόκριτος» και τον ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο, η οποία θα τεθεί στην διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με όραμα να «ταξιδέψει» στα σχολεία της Ελλάδας προσφέροντας τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να ανακαλύψουν το έργο και το δημιουργό του υπό το πρίσμα εναλλακτικού τρόπου διδασκαλίας με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού υλικού.

– Πολιτισμική Αναβάθμιση και Πολιτισμική Συνοχή της Σητείας. Έγιναν ομιλίες ζωντανές, όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν -λόγω της πανδημίας, αλλά και μέσω διαδικτυακών πλατφορμών. Πραγματοποιήθηκαν 20 διαλέξεις, 9 «Ερωτοκριτολογικές» ομιλίες, 3 πατριδογνωστικές, 2 με σύγχρονα θέματα (ιστορικά, επιστημονικά κα.)

– Να γίνει η Στέγη κέντρο μελέτης του Κορναρικού Έργου και της Κρητικής Αναγέννησης. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2022 στη Σητεία Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ερωτόκριτος: Γένεση, Διάχυση, Πρόσληψη». Μία άλλη πρωτοβουλία της Στέγης αφορά την μελέτη της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Σητείας (1860-1960).

– Πρόσθετα: εκδόσεις (Ημερολόγιο, Ποιητική Συλλογή «Δίφορα Ι» του Κωστή Φραγκούλη και Μικρός Οδηγός Πετρά της Δρ. Μεταξίας Τσιποπούλου, που βρίσκεται στο τυπογραφείο), παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, συνεντεύξεις podcasts, εκθέσεις, βιβλιοθήκη (έχουν συγκεντρωθεί 80 βιβλία, εκδόσεις και μεταφράσεις του «Ερωτόκριτου», αλλά και μελέτες για το έργο και την Κρητική Αναγέννηση ), ξεναγήσεις (στην Τραπεζόντα και στο Πισκοκέφαλο ), site.

Η Στέγη συνεχίζει την δράση της στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το δεύτερο έτος της λειτουργίας της, έχοντας ήδη δώσει σημαντικά δείγματα γραφής. Εξάλλου, όπως είχε αναφερθεί και κατά την επίσημη παρουσίαση της προσπάθειας αυτής, μπορεί η Στέγη να γεννήθηκε μέσα στις δύσκολες μέρες του κορονοϊού, ωστόσο φιλοδοξεί «με γνώση και με τρόπο» να γεννήσει μία ελπίδα μεγάλου βεληνεκούς.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Από τη συνέντευξη Τύπου

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας