Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

8 εκατ. το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Σητείας – Θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Διαβούλευσης

 

«Ομόφωνα γνωμοδότησε θετικά η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Σητείας για το Τεχνικό Πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς», ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Παπαδάκης. Το Τεχνικό πρόγραμμα του 2022 είναι προϋπολογισμού περίπου 8 εκατομμυρίων και περιλαμβάνει 27 έργα.

«Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 με την αρμόδια Επιτροπή, αφορούσε και τον προϋπολογισμό. Έγινε διαλογική συζήτηση κι έγιναν αποδεκτά ομόφωνα. Να αναφέρω ότι πέραν των φορέων και των μελών της Επιτροπής, προσκεκλημένοι ήταν και εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίοι όμως δυστυχώς δεν παραβρέθηκαν. Απλά το αναφέρω για ένα και μόνο λόγο, όχι γιατί έχω το δικαίωμα να το κρίνω, αλλά πιστεύω να μην χρησιμοποιηθεί από κάποιους. Γιατί το να μην συζητάμε διαλογικά την ώρα που πρέπει, στο θεσμό που πρέπει και να λέμε μετά ό,τι θέλουμε, θεωρώ ότι δεν είναι ό,τι καλύτερο σαν εικόνα λειτουργίας του Δήμου», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

 

Τα έργα

«Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα», συνέχισε, «περιλαμβάνει 27 έργα. Εκείνο όμως στο οποίο εστίασε από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη υλοποίηση των έργων. Να είναι υλοποιήσιμα κατασκευαστικά. Δηλαδή έργα τα οποία δημοπρατούνται ήδη. Και θεωρώ ότι το σύνολό τους θα ξεκινήσει εντός του συγκεκριμένου έτους. Δεν θα έχουμε δηλαδή έργα, τα οποία εντάσσουμε και τα διαιωνίζουμε, αλλά έργα που σιγά- σιγά υλοποιούνται και ολοκληρώνονται. Πέραν βέβαια των μεγάλων έργων τα οποία απαιτούν από την ίδια την σύμβασή τους αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν».

 

Ο προϋπολογισμός

Για τον προϋπολογισμό του Τεχνικού Προγράμματος ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα οικονομική μεγάλων μεγεθών. Η ευελιξία των τακτικών εσόδων από ΣΑΤΑ και ΑΠΕ αντιστοιχούν στο ένα εκατομμύριο, δηλαδή το 1/8 του Τεχνικού Προγράμματος. «Τα υπόλοιπα είναι από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ευρωπαϊκών, από την περιφέρεια κλπ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος δεν έχει την οικονομική ευρωστία άλλων Δήμων που μπορούν με δικούς τους πόρους να προγραμματίζουν και να χρηματοδοτούν οποιοδήποτε έργο θέλουν και με οποιαδήποτε οικονομική τάξη μεγέθους. Δεν έχουμε έσοδα που χρησιμοποιούμε για το τεχνικό μας πρόγραμμα της τάξεως των 20.000.000, όπως έχει παράδειγμα -και το λέω με πολύ καλή έννοια- ο Άγιος Νικόλαος, που θα μπορούσαμε να χρηματοδοτούμε τις καθημερινές ανάγκες των χωριών μας.

Ευτυχώς όμως κατανέμουμε όσο το δυνατόν με ισονομία και διαφάνεια τα έσοδά μας σε μικρά έργα στα χωριά για την κάλυψη αναγκών της καθημερινότητάς τους. Ευελπιστούμε, από τις εκπτώσεις που θα έχουμε, να προχωρήσουμε σε ανακατανομή και να καλύψουμε και άμεσες ανάγκες που θα προκύψουν, που είναι πάντα πάρα πολλές για τα χωριά μας».

 

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα

«Το κύριο χαρακτηριστικό του Τεχνικού Προγράμματος», συμπλήρωσε, «είναι το μεγαλύτερο ποσό του προέρχεται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Διεκδικήσαμε, ενταχθήκαμε και πρέπει να υλοποιήσουμε σε προτεραιότητα. Αυτή είναι η εντολή και του Δημάρχου για να μην χάσουμε χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα δεδομένου ότι τα δικά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή.

Είτε είναι μικρά, είτε μεγάλα τα χρηματοδοτικά ποσά από προγράμματα, σημαντικό παράδειγμα που δείχνει την δραστηριοποίηση και διεκδίκηση της Δημοτικής αρχής είναι ότι στο πρόγραμμα “Αντ. Τρίτης ”με συνολικό ποσό 75 εκατομμυρίων για όλους τους Δήμους της Ελλάδας, καταφέραμε και πήραμε 2 εκατομμύρια. Ένα τεράστιο ποσό. Το αναφέρω γιατί πρέπει πραγματικά ο κόσμος να έχει εμπιστοσύνη και να στηρίζει τη Δημοτική Αρχή.

Η διάθεση όλων μας είναι να βοηθήσουμε τον τόπο στην σωστή κατεύθυνση και ανάπτυξη. Αν υπάρξει συλλογική προσπάθεια, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο δυναμικό».

 

Για την υλοποίηση

Ο κ. Παπαδάκης επανέλαβε ότι «στόχος της Δημοτικής Αρχής μέσω του τεχνικού προγράμματος είναι η υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνει. Είναι σημαντικό. Για παράδειγμα, μία ανάπλαση για τον οικισμό Αχλαδίων στο παρελθόν με προϋπολογισμό 150.0000 από ιδίους πόρους, δεν υλοποιούνταν και πήγαινε από χρονιά σε χρονιά. Δεν το θέλουμε αυτό εμείς.

Τώρα το κάνουμε, γιατί μπορούμε να το υλοποιήσουμε, αφού έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό σύστημα και γιατί ξεκινήσαμε την μελέτη. Σύντομα θα κάνουμε παρουσίαση στο χωριό στο πλαίσιο διαβούλευσης. Επομένως το εντάσσουμε για να το υλοποιήσουμε. Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και δουλειά από όλη τη Δημοτική Αρχή. Από την Τεχνική Υπηρεσία που είναι υποστελεχωμένη και ξεπερνά τα όρια της. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαδάκης

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας