Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Στην νέα πλατεία Γεωργίου Καταπότη με την οικογένεια και τους φίλους του(βιντεο-φωτο)

 

Με μια  λιτή τελετή, όπως ακριβώς ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία, το  χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής ενός σημαντικού Σητειακού με πολυσχιδή δραστηριότητα και πολύ σημαντικούς σταθμούς σε μα γεμάτη ζωή, που αποφάσισε να την επενδύσει στην πόλη του (επένδυση  γνώσης, ευγένειας, επιστημονικής δράσης, αυτοδιοικητικών θητειών, πολιτισμού και θάρρους μπροστά σε συνεχής προκλήσεις στην δημοσιά και ιδιωτική ζωή), τιμήθηκε ο Γιώργος Μ. Καταπότης.

Η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου ,μετά από πρόταση της συζύγου του σπουδαίου εκλιπόντος, της κυρίας Μαρίκας Καταπότη, να δοθεί το όνομα του Γεωργίου Καταπότη στην πλατεία έξω από το Άλσος Χλουβεράκη, στον χώρο δηλαδή που είχε παραχωρήσει η οικογένεια Καταπότη στον Δήμο (σκοπός, η ανέγερση σχολείων, κάτι που δεν έγινε, ο χώρος αξιοποιήθηκε για πολιτιστικές εκδηλώσεις κι αυτό συνάδει με την προσωπικότητα του Γ. Καταπότη),ήταν μια ευκαιρία για να ξαναθυμηθούμε όλοι, μαζί με την δικαιολογημένα συγκινημένη οικογένεια του, το «πάτημα» αυτού του ανθρώπου που πολλές φορές συναντήθηκε με την Ιστορία, αναμετρήθηκε με τον φασισμό, αργότερα, σε δύσκολες εποχές, έβαλε στοίχημα να κάνει την πόλη που αγάπησε ,την Σητεία, πιο σύγχρονη και λειτουργική, μέσα από τις τρεις δημαρχιακές του θητείες, χωρίς να αφήσει την επιστημονική ιδιότητα του γιατρού  στην  άκρη.

 

 

Γ.Ζερβάκης «Είχε ένα καλό λόγο για όλους» 

Μια δύσκολη, γεμάτη προκλήσεις, αλλά και γεμάτη ικανοποιήσεις πορεία στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, ,  περιέγραψε  ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλης Αντωνιδάκης, που πήρε ομόφωνα  την απόφαση για την ονοματοδοσία σε αυτήν την χερσαία ζώνη λιμένα Σητείας, που είχε παραχωρήσει η οικογένεια Καταπότη, και συγκεκριμένα ο πατέρας του τιμώμενου προσώπου Μιχαήλ.

Ο κ. Αντωνιδάκης, στάθηκε σε σημαντικές στιγμές αυτού του αντισυμβατικού ανθρώπου, όπως την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και την φυλάκιση του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, την εξορία στην Μακρόνησο στον εμφύλιο , τις δημαρχιακές του θητείες στην Σητεία.

  • Στενή προσωπική σχέση και συγγένεια είχε με τον Γ. Καταπότη ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης , που για αυτόν τον λόγο, μίλησε πιο προσωπικά και συναισθηματικά, απ ότι συνήθως. Ηταν άλλωστε μια εκδήλωση συγκινησιακά φορτισμένη απ την οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους ,που κάτι τέτοιο, όχι απλά, το επέτρεπε, σχεδόν το επέβαλε .

Ο Γ. Ζερβάκης , θυμήθηκε τις ατέλειωτες ώρες αφηγήσεων , αναμνήσεων από πένα άνθρωπο πρόσχαρο, προσηνή, που πάντα είχε έναν καλό λόγο για όλους και που πραγματικά πρόσφερε , όπως είπε, αναφερόμενος στον λιτό τρόπο του βίου και της συμπεριφοράς του. Άφησε το αποτύπωμα του ως δήμαρχος, σημείωσε, και το λιγότερο που μπορεί να κάνει για αυτόν σήμερα η πόλη του, είναι να δώσει το όνομα του σε μια πλατεία.. Μόνο καλές αναμνήσεις μας άφησε, είπε, με την απλότητα του, με τον τρόπο που μιλούσε σε όλους , δηλώνοντας ευτυχής για τις απαντήσεις και τα διδάγματα που πήρε από αυτόν.

Μια σύντομη αναφορά, στον «επαναστάτη» που έκανε πάντα αυτό που πίστευε, κόντρα , πολλές φορές, στο πνεύμα της εποχής και το κατεστημένο, έκανε ο αδελφός του, Μιχάλης Καταπότης .

Λιτή και ουσιαστική , όπως ακριβώς και  ο πατέρας της,  η Δέσπω Καταπότη, εκ μέρους της οικογένειας, της μητέρας της Μαρίκας ,  της αδελφής της Σούλας και του συζύγου της Σταυρού Συλλιγαρδάκη των εγγονών του μεγάλου απόντος, έκανε την πιο συναισθηματική αναφορά της, όχι μόνο στον άνθρωπο που αγάπησέ την Σητεία και την υπηρέτησε με την επιστημονική  του γνώση, την κοινωνική του δράση, την στιβαρή παρουσία του στον δημαρχιακό θώκο, τον πολιτισμό που παρήγαγε με την συμπεριφορά του, του αγώνες του και την καθημερινότητα του,

Η Δέσπω Καταπότη, αναφέρθηκε και στον πατέρα. Ενας καλός πατέρας, όπως είπε.

Ένα λιτό ευχαριστώ για την εκδήλωση απηύθυνε στο τέλος η Μαρίκα Καταπότη.

Στην εκδήλωση  μαζί με φίλους και συγγενείς της οικογένειας  παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μεραμβελιωτάκης, η Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Μαρία Γιαννακάκη  ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γ.Αιλαμάκης κ. α

ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας