Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Φως στον κόσμο και την εποχή του Ερωτόκριτου από την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

 
  • Ξεκίνησε ο κύκλος σεμιναρίων από τον Στέφανο Κακλαμάνη
Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος με «σύμμαχο» τον Πανεπιστημιακό Στέφανο Κακλαμάνη ξεκίνησε ένα ταξίδι γνώσης και ερμηνείας  του «σύμπαντος» του Ερωτόκριτου αλλά και του συγγραφέα του, με μια πρώτη, δια ζώσης συνάντηση του σημαντικού ερευνητή της κρητικής αναγέννησης και της λογοτεχνίας, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, με όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν και να ανακαλύψουν νέες πτυχές και διαστάσεις.
Μια επιτυχημένη πρώτη διάλεξη, που με αυτήν ξεκινά, ουσιαστικά, η υλοποίηση της υπόσχεσης της Στέγης να φωτίσει και να παραδώσει στον σημαντικότερο λογοτέχνη της Κρητικής Αναγέννησης, στην σύγχρονη γενιά και όλους όσους τους αφορά ο Κορνάρος,  στο μέγεθος που του αναλογεί.
Πρόκειται για μια «πρόγευση» στην ουσία, υλοποίησης του οράματος του Γιώργου και της Αλίκης Γαλανάκη, των διαχειριστών της Στέγης και όλων όσων έχουν αγκαλιάσει αυτήν τη πρωτοφανή για τα Σητειακά δεδομένα , προσπάθεια. Πρωτοφανή, λόγω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, γιατί η Στέγη και ο ίδιος ο Γ. Γαλανάκης, έχουν αποδώσει εύσημα στις δημοτικές αρχές που διοργάνωσαν Συνέδρια για τον Κορνάρο, με τον πολιτιστικό φορέα  επιθυμεί να εμφανιστεί ως συνεχιστής τέτοιων πρωτοβουλιών. Θυμίζουμε εδώ, το Διεθνές Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι με πρωτοβουλία της Στέγης, όπως έχει πει στον STYLE 100 και στην εκπομπή «Τελεία», ο ιδρυτής της Στέγης.
Μετά την διάλεξη, διαδικτυακές συζητήσεις 
Η πρώτη συνάντηση του Στέφανου Κακλαμάνη με το κοινό της Σητείας για τον ποιητή της Σητείας, έδωσε στίγμα και ένα ευκρινές σχεδιάγραμμα , μια «πυξίδα πλεύση» στην αχανή περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, τοποθετώντας και αντιμετωπίζοντας το νησί ως ένα σημείο του κόσμου που δεν γέννησε απλά και τυχαία την υψηλή ποίηση.
Το γιατί, το πως και από ποιους θα  ερευνάται, στην σειρά των  δεκατεσσάρων διαδικτυακών συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε ώρα και μέρες που αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος.
Δυστυχώς, η προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής έχει κλείσει. Το μόνο που μπορούμε να  κάνουμε είναι να παρακαλέσουμε την Σοφία Φουστέρη, που είχε την ευθύνη της άψογης  διοργάνωσης της ζωντανής διάλεξης και επιμελείται αυτό το project της Στέγης να διερευνήσει την πιθανότητα και δυνατότητα υποδοχής και νέων συμμετοχών.
 
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 
 
(Πληροφορίες, φωτογραφίες : ΜΙΧΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ)
 
Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας