Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Ξεκινά η αποστακτική περίοδος-Ο Σύλλογος Λασιθίου θα βοηθήσει και φέτος τα μέλη του για την άδεια

 

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου ξεκινά η φετινή αποστακτική περίοδος στην περιφέρεια αρμοδιότητας του Τελωνείου Αγίου Νικολάου. Το Τελωνείο παρέλαβε τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία καθορίζει τις λεπτομέρειες, χωρίς αλλαγές σε σύγκριση με την προηγούμενη αποστακτική περίοδο.

Αμετάβλητο παραμένει προς το παρόν το θεσμικό πλαίσιο που φορά στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπονται αλλαγές, που επιβάλλονται από την υποχρέωση εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με το σχετικό Κανονισμό της Ε. Ενωσης, μέχρι το 2022. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέριμνα, ώστε ο κάθε παραγωγός που έχει αμπέλια με την αντίστοιχη ποσότητα σταφυλιών, να μπορεί να αποστάξει τα πέντε 100λιτρα άνυδρης αλκοόλης, δηλαδή 1.200 – 1.280 κιλά τσικουδιά, την οποία θα μπορεί και να εμπορευτεί.

Η ισχύς του κλάδου, εστιάζεται ακριβώς στον γνήσια παραδοσιακό χαρακτήρα και διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς, τόνισε ο κ. Καναβάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι οι Κανονισμοί και οι Οδηγίες αναφέρονται σε «παραδοσιακές» διαδικασίες… «Τώρα, αν ορισμένοι εφευρίσκουν τερτίπια για να μας βγάλουν εμάς τους παραδοσιακούς απέξω από την απόσταξη και εμπορία ενός καθαρά παραδοσιακού προϊόντος, την τσικουδιά, είναι ένα άλλο ζήτημα, για το οποίο, μπορώ να πω ότι και εμείς έχουμε ευθύνη, που δεν έχουμε απαιτήσει, όλοι μαζί, κάποια πράγματα…».

Δυστυχώς, παντού υπάρχουν συμφέροντα που προκαλούν και προβλήματα ενότητας και ενιαίας δράσης, είπε και πρόσθεσε: «Εμείς, πάντως, ως Νομός Λασιθίου είμαστε παραδοσιακώτατοι αποσταγματοποιοί και παραγωγοί. Η φετινή παραγωγή σταφυλιών ήταν προβληματική λόγω των καυσώνων που εκδηλώθηκαν, μειώνοντας σε κάποιες περιοχές ή καταστρέφοντας τα σταφύλια σε άλλες, υπάρχουν όμως και ζώνες που η παραγωγή διατηρήθηκε σταθερή», είπε ο κ. Καναβάκης, εξηγώντας ότι συνέπεια αυτού, είναι να έχει πληγεί κυρίως η οινοποίηση και όχι τόσο η απόσταξη των στέμφυλων.

Ο Σύλλογος σκοπεύει να λειτουργήσει και φέτος γραφείο για την εξυπηρέτηση των μελών του, στη διαδικασία έκδοσης αδειών και δήλωσης παραγωγής. Το γραφείο θα στεγαστεί στο στεγασμένο χώρο πίσω από το Λιμεναρχείο, στην παλιά προβλήτα του λιμανιού, όπου είχε ξαναλειτουργήσει και παλαιότερα.   Οι αμπελοκαλλιεργητές στο Νομό Λασιθίου υπολογίζονται γύρω στους 15.000, αρκετοί απ’ αυτούς αποστάζουν και ρακή. Οι ενεργοί καζανάρηδες – εκείνοι που ενεργοποιούν κάθε χρόνο τα καζάνια τους –  στο Λασίθι είναι περίπου 350 – 400, εκτιμά ο Σύλλογος. Το 2020 είχαν εκδοθεί λίγο λιγότερες ή λίγο περισσότερες από 1.000 άδειες απόσταξης στην έκδοση των οποίων ενεπλάκη το γραφείο εξυπηρέτησης του Συλλόγου.

Η λειτουργία του γραφείου εξυπηρέτησης του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών ξεκίνησε την Πέμπτη.

 

Η αποστακτική περίοδος

Από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, στην έδρα του Δήμου Αγίου Νικολάου και στα δημοτικά διαμερίσματα Νεαπόλεως, Πρίνας, Καλού Χωριού, Λούμα, Βρουχά, Εξω Λακωνίων, Μέσα Λακωνίων, Βρουχά, Ζενίων, Σκινιά, Φουρνής, Καστελίου Φουρνής, Βουλισμένης, Βρυσσών, Καρυδίου και Βραχασίου.

Από 15 Οκτωβρίου ως 15 Δεκεμβρίου, Κριτσά, Κρούστας, Χουμεριάκο, Νικηθιανό, Μίλατος και Λατσίδα.

Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου, Μέσα Ποτάμοι, Εξω Ποτάμοι.

Από 15 Οκτωβρίου έως 5 Δεκεμβρίου, Λίμνες.

Από 1 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Στην Ιεράπετρα:

Από 15 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου, Ανατολή, Μακρυλιά, Μεσελέροι, Μύρτος, Μουρνιές, Γδόχια, Μύθοι, Μάλλες.

Από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, στην έδρα του Δήμου Ιεράπετρας, Παχειά Αμμο, Βασιλική.

Από 15 Οκτωβρίου έως 10 Δεκεμβρίου και από 10 Ιουνίου 2022 έως 15 Ιουνίου 2022, Καβούσι, Καλαμαύκα, Ρίζα, Χριστός, Ορεινό, Σχινοκάψαλα – Αχλιά – Μέσα Κόλυμπος, Αγιος Ιωάννης, Κάτω Χωριό.

Από 15 Οκτωβρίου έως 5 Δεκεμβρίου και από 20 Μαϊου 2022 έως 30 Μαϊου 2022, Θρυφτή.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας