Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Μεγάλη θα είναι η αύξηση και στην τιμή του πετρελαίου στο νομό Λασιθίου

 

Τεράστια επιβάρυνση θα γνωρίσουν τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να θερμάνουν το φετινό χειμώνα τα σπίτια τους με πετρέλαιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των εταιριών υγρών καυσίμων και με βάση την πορεία εξέλιξης των τιμών του συγκεκριμένου καυσίμου, το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο από πέρυσι κατά περίπου 40%.

Υπάρχουν μάλιστα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η πώληση του με τον μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, θα διαμορφώνεται με μέση τιμή περίπου στα 1,10 ευρώ το λίτρο. Και οι προβλέψεις αυτές θεωρούνται και επισφαλείς, εξαιτίας της δυναμικής που έχει αποκτήσει η διεθνής αγορά των ορυκτών καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι το πετρέλαιο Μπρεντ έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αρχές της χρονιάς κυμαίνονταν στα 55 δολάρια και πέρυσι τέτοια εποχή διαπραγματευόταν στις διεθνείς αγορές στα 39 δολάρια το βαρέλι. Δεν αποκλείεται δηλαδή να δούμε ακόμα ψηλότερες τιμές.

Έντονο προβληματισμό εκφράζει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Λασιθίου Παντελής Επιτροπάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Μιχάλη Ατσαλάκη, και περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες. Ωστόσο, δεν κρύβει τον προβληματισμό του, κατανοώντας πως εξελίσσεται ένα σκληρό κερδοσκοπικό παιχνίδι στην αγορά.

«Βλέπουμε όλοι αυξήσεις σε τρόφιμα, υπηρεσίες, ξυλεία, αλουμίνια, καύσιμα. Διατηρούμε λοιπόν την απορία πώς θα καταφέρει ο καταναλωτής ν’ ανταποκριθεί σε αυτά τα δεδομένα», σημειώνει ο κ. Επιτροπάκης.

Στελέχη της εγχώριας πετρελαϊκής αγοράς σημειώνουν πως αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η μέση τιμή θα ήταν περίπου στα 1,07 ευρώ ανά λίτρο. Η πρόβλεψη τους για τιμή στα 1,10 γίνεται με δεδομένη την συνεχή ανοδική πορεία του Μπρεντ. Έτσι, αν επιβεβαιωθεί η τιμή των 1,10 ευρώ τότε σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, οπότε και είχε ξεκινήσει να πωλείται προς 0,798, προκύπτει αύξηση του κόστους θέρμανσης κατά σχεδόν 40%.

Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους παράγοντες, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν προχώρησε κατά το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2021) στην αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης καθώς οι τιμές είχαν ανέβει στα 0,957 ευρώ το λίτρο. Θεωρούσαν δηλαδή απαγορευτικό το κόστος για να αγοράσουν ποσότητες ώστε να φουλάρουν τις δεξαμενές τους για το φετινό χειμώνα.

«45 λεπτά στο ευρώ περίπου είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κι αυτό δεν αλλάζει. Αν όμως υπήρχε παρέμβαση σε αυτό το φόρο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Λασιθίου Παντελής Επιτροπάκης, δίνοντας το στίγμα του πραγματικού προβλήματος και την μεγάλη εικόνα.

Στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς, με αφορμή την αύξηση των τιμών, επαναφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πάγιο αίτημα τους για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με επιδότηση ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Όπως πιστεύουν οι απώλειες των φορολογικών εσόδων του κράτους θα είναι μηδαμινές και αντίθετα αναμένεται να είναι και ενισχυμένες. Και αυτό επειδή οι πολίτες θα προχωρήσουν με τον τρόπο αυτό σε μαζικές αγορές ποσοτήτων πετρελαίου.

«Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα είναι το κλειδί για την ελάφρυνση των πολιτών. Χωρίς αυτή τη μείωση δύσκολα θα προχωρήσει η αγορά με θετικό τρόπο. Ένας μέσος πολίτης σε τοπικό επίπεδο βάζει πετρέλαιο θέρμανσης δύο φορές το χειμώνα. Κάθε φορά από 500 λίτρα. Αυτό σημαίνει πως ο ένας τόνος που χρειάζεται περίπου για να περάσει τη χειμερινή περίοδο θα κοστίσει με τις τιμές που εκτιμούνται τώρα, 1.250 ευρώ. Το ποσό αυτό μάλλον απαγορευτικό μοιάζει για πολλούς. Δύσκολα ένα μέσο τοπικό νοικοκυριό θα επιλέξει με τέτοιο κόστος να καλύψει το χειμώνα μ’ ένα τόνο πετρελαίου θέρμανσης που χρειάζεται», εξηγεί ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Λασιθίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας