Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Μετά από 20 χρόνια ο Μιχ. Γαρεφαλάκης αποχωρεί από τη θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Λασιθίου

 

«Φεύγω με στενοχώρια και λύπη γιατί ουσιαστικά έχω δώσει τη ζωή μου στον αγώνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αγάπησα όλο αυτό το κομμάτι σαν το ίδιο μου το σπίτι». Ο Μιχάλης Γαρεφαλάκης, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων  Ν. Λασιθίου και 26 χρόνια ενεργούς συμμετοχής συνολικά στο Σύλλογο (ως αντιπρόεδρος) αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό εμφανώς συγκινημένος. Και πώς όχι, άλλωστε, όταν αποχωρεί από έναν χώρο, αυτόν του τουρισμού, όπου εργάστηκε και προσέφερε επί 43 συναπτά έτη. Χωρίς να σταματήσει ούτε λεπτό να μάχεται στο πλευρό των συναδέλφων του, να τρέχει για να τους εξυπηρετήσει αμέσως μετά από μια γεμάτη ή κουραστική μέρα, ό,τι ώρα κι αν χρειαζόταν. «Είχα όρεξη να βοηθώ τον κόσμο. Ελπίζω και τώρα να βρεθεί ένα παιδί που απ’ αυτή τη θέση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός Συνδέσμου που είναι μεγάλος και θέλει πολύ τρέξιμο».

Όπως μας λέει, πάντως, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα. Ξεκαθαρίζοντας ότι και ο ίδιος όπως και η απερχόμενη Γραμματέας Μαρία Μαρκάκη – Φαζού «θα είμαστε δίπλα σε ό,τι χρειαστεί».

Σημειώνεται πως ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου αποτελεί πρακτικά τον μεγαλύτερο συνδικαλιστικό φορέα στο Νομό, αριθμώντας περί τα 12.000 ενεργά μέλη-εργαζομένους.

 

«Δυσκολότερη περίοδος τα μνημόνια»

Στο ερώτημα ποια περίοδος τον δυσκόλεψε περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Γαρεφαλάκης απαντά αυτή των μνημονίων. «Μας έλεγαν τότε στις επαφές που είχαμε ότι δεν θα υπάρχει καν ταμείο ανεργίας. Κάναμε αγώνα και τρέχαμε πάνω – κάτω κάνοντας συναντήσεις με τον τότε υπουργό».

Χωρίς να παραλείπει να αναφερθεί και στις πάρα πολλές δύσκολες στιγμές, «με συναδέλφους που πολλές φορές δεν έβρισκαν δουλειά για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά τους. Και γι’ αυτούς δεν γίνεται να μην νοιαστείς, να μην τρέξεις».

 

Το μεγάλο παράπονο από τους Συνδέσμους Ξενοδόχων

Και ο κ. Γαρεφαλάκης, πάντως, αποχωρεί με ένα μεγάλο παράπονο. Αντίστοιχο με αυτό που κατέθεσε χθες στην «Α» και η κ. Φαζού.

«Τόσα χρόνια είχαμε στο Ν. Λασιθίου την καλύτερη τοπική σύμβαση εργασίας σε όλη την Ελλάδα, τώρα όμως δυστυχώς οι ξενοδόχοι του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας δεν έχουν σχηματίσει ουσιαστικά Συλλόγους. Είναι κάτι που πραγματικά με πικραίνει και με στενοχωρεί, να μένουν τόσοι εργαζόμενοι ξεκρέμαστοι. Πάλι καλά που υπογράψαμε τον περασμένο Μάιο με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Σητείας και τον κ. Κακουράκη, προκειμένου να μπορεί να παραμείνει η Σύμβαση στο υπουργείο και να μην χαθεί. Εύχομαι το επόμενο διάστημα να κοιτάξουν το θέμα, να κάνουν επιτέλους εκλογές και να μην χαθεί έτσι απλά ό,τι είχαμε θεσμικά κατακτήσει τόσα χρόνια».

 

«Κάποιοι τώρα κατάλαβαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν αξία»

Σε ότι αφορά την έλλειψη προσωπικού που σημειώθηκε την τρέχουσα τουριστική περίοδο στην περιοχή, ο απερχόμενος πρόεδρος τονίζει ότι «ξενοδόχοι που επί χρόνια έδιναν 500-600 ευρώ σε κάποιον για να δουλέψει γι’ αυτούς, καταλαβαίνουν τώρα ότι οι εργαζόμενοι έχουν αξία. Τώρα που με αυτά τα χρήματα δεν μπορούσαν να βρουν προσωπικό».

 

Το «ευχαριστώ»

Κλείνοντας, ο κ. Γαρεφαλάκης και η κ. Φαζού θέλησαν από κοινού να ευχαριστήσουν για την καλή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο Μανόλη Πεπόνη, τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης και Ρόδου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία, όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργάστηκαν καθημερινά.

Επίσης, ευχαριστίες απηύθυναν στον τέως Επιθεωρητή εργασίας Ιωάννη Μαυροειδή και στον νυν Γιάννη Λασιθιωτάκη και την δικηγόρο Σοφία Μακατουνάκη.

 ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας