Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Λένα Σπύρου-Τόνια Πουρκού για την ταινία τους με πλαίσιο την Σητεία στον STYLE 100

 

Μια νέα γυναίκα επιστρέφει από την Αθήνα στην Σητεία για να κλείσει ανοιχτές πληγές και να προχωρήσει στην ζωή της συμφιλιωμένη με το χτες της αλλά και με τον έρωτα, αντικρίζοντας επιτέλους την ελπίδα για να συνεχίσει χωρίς το βάρος που μέχρι τώρα κουβαλάει. Αδιέξοδα προσωπικά και ερωτικά.

 

Είναι ο καμβάς της υπόθεσης της ταινίας μικρού μήκους που γυρίστηκε σε τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής της Σητείας και της πόλης, που αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και ετοιμάζεται να ταξιδέψει σε φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό , ανοίγοντας φτερά όπως ακριβώς θέλει και ο (προσωρινός)ευφάνταστος τίτλος. Ενας θηλυκός γλάρος, «Η Γλάρη».
Την Λένα Σπύρου, που είχε την ιδέα να γυριστεί η ταινία στους τόπους της παιδικής της μνήμης, την ξέρουμε.
Την Τόνια Πουρκού, οφείλουμε να την γνωρίσουμε. Όχι μόνο επειδή σκηνοθετεί μια ταινία που το δραματουργικό πλαίσιο διαδραματίζεται στην πόλη, αλλά κυρίως επειδή είναι μια πολυσχιδής καλλιτέχνης, που γράφει, σκηνοθετεί, ερμηνεύει αλλά και διδάσκει, ενώ έχει καταθέσει ήδη δική της δημιουργία στον κινηματογράφο , την ταινία  μικρού μήκους «A or B» (μαζί με τον στενό της συνεργάτη Ανδρέα Παύλου).´
Δεν είναι μια ταινία που έγινε για να υπάρχει στο βιογραφικό της. Είναι μια απάντηση, σε όλου του είδους τις προσβλητικές, ρατσιστικές συμπεριφορές.
Η Λένα Σπύρου, είναι καλλιτέχνης που αναζητά δρόμους και τρόπους έκφρασης
και δεν φαίνεται να επιθυμεί να ακολουθήσει μια καριέρα με τηλεόραση μόνο, με θέατρο μόνο, ή με ταινίες μόνο.
Όλα αυτά, και πάνω από όλα αυτά, η προσωπική κατάθεση, το προσωπικό αίσθημα που όταν μοιράζεται γίνεται κοινό αίσθημα, αγωνία και έγνοια.
«Ουράνιο τόξο»

 

Η πρόταση της Λένας ήρθε σαν ουράνιο τόξο, σε μια περίοδο που δεν ήταν η καλύτερη για μένα, μας λέει η Τόνια Πουρκού, που αποδέχτηκε την νέα πρόκληση, συνεπής ως προς αυτό, στην μέχρι σήμερα σημαντική της πορεία. Πολυάσχολη και δημιουργική , βρίσκεται πάντα σε δουλειά, από σενάριο και σκηνοθεσία μέχρι μοντάζ και μιξάζ , κάτι που θα κάνει, με φίλους και συνεργάτες της, και για την ταινία που μας απασχολεί.
Δεν πίστευα πως θα την πείσω, λέει η Λένα Σπύρου, που μας οδηγεί μαζί με την σκηνοθέτιδα της στον κόσμο της ταινίας και της Αλεξάνδρας, της ηρωίδας που ερμηνεύει η Λένα.
Είναι μια διαδρομή, που θα παρακολουθήσουν οι θεατές στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν και έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα αυτόν τον μήνα )και στην συνέχεια σε φεστιβάλ μικρού μήκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό (η Τόνια δίνει ιδιαίτερα έμφαση στην πρόθεση συμμετοχής στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο),Μπρούκλιν. Τορόντο, Βερολίνο κ.α

Προσωπική κατάθεση

 

Η ταινία, τα γυρίσματα , η ολοκλήρωση, το μοντάζ, η μουσική επένδυση , όλα, έγιναν προσωπική υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. « Και προσωπική κατάθεση», διορθώνουν η Τόνια και η Λένα.
Ο Σταύρος Κατσούλης θα επιμεληθεί τον ήχο και την μουσική, ενώ στην ταινία θα ακούγονται και γνωστά τραγούδια.
Αν κάνουμε αναφορά σε αυτόν τον τομέα, είναι γιατί ρωτήσαμε αν έχουμε να κάνουμε με μια ταινία που έχει το στοιχείο της μυθοπλασίας δομημένο σε μια ολοκληρωμένη ταινία με όλα τα επιμέρους και πολύ σημαντικά στοιχεία παρόντα.
Είναι αυτό ακριβώς και η υπόθεση εξυπηρετεί το σημαντικό εικαστικό μέρος, κάποιες φορές με σκληρό φως και γυμνό τοπίο (ο Κουρεμένος ήταν η ιδανική επιλογή), άλλες φορές η δημιουργός έπαιξε με άλλους τόνους και τοπία, από το κέντρο τη Σητείας, ή από τις «μαρτυρίες» της παλιάς πόλης που έχουν απομείνει .
Μια «προσωπική υπόθεση»,χωρίς οικονομική ή άλλη στήριξη από κάποιον φορέα, παρόλα αυτά, θα ταξιδέψει την Σητεία, όπου προβληθεί, με την Λένα Σπύρου, να εκφράζει την ευχή αυτό ακριβώς να γίνει, λέγοντας πως είναι ένας παράλληλος στόχος.
Η ταινία, σχεδιάζεται να προβληθεί και στο κοινό τη Σητείας.

Η Λένα Σπύρου τον χειμώνα θα εμφανιστεί στο θέατρο Μπροντγουέι, στην αίθουσα
Μάνος Κατράκης συμμετέχοντας στην παράσταση του έργου του Τάκη Μπινιάρη
«Η παραγκούπολη » σε σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη.
Η Τόνια, θα βρίσκεται σε κύκλο ταξιδιών, περιμένοντας την προβολή της ταινίας της “A or B” στο Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης τον Νοέμβριο, ενώ αρχίζει και μεταπτυχιακό, ως υπότροφος ,στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην συγγραφή σεναρίου. 
Σινεμά, λογοτεχνία, σενάριο, σκηνοθεσία βρίσκονται πάντα στο πρόγραμμα της.
 
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟY
Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας