Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Συνεχίζεται η αποκατάσταση του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου

 

Νέα φάση συντηρήσεων και γενικότερα εργασιών βελτίωσης του κτηρίου, στο οποίο στεγάζονται οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο,

θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, συμπληρώνοντας την πρώτη φάση που αφορούσε συντήρηση- αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του διοικητηρίου, αλλά και εκτεταμένων παρεμβάσεων ανακαίνισης, κυρίως στο ισόγειό του.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε πρόσφατα την κατακύρωση της σύμβασης στον προσωρινό ανάδοχο του έργου, με προϋπολογισμό 600.000 € (με ΦΠΑ). Ως προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε ο ίδιος εργολάβος που είχε εκτελέσει τις εργασίες και της πρώτης φάσης της ανακαίνισης του κτιρίου, δηλαδή η εταιρεία Κ. Χατζάκης & ΣΙΑ Ε.Ε., η οποία πρόσφερε έκπτωση 55%, που αντιστοιχεί σε δαπάνη 218.000 € (χωρίς ΦΠΑ).

Μέχρι στιγμής

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ότι η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη είχε κινήσει τη διαδικασία από το 2018 για μια εργολαβία για εκσυγχρονισμό των γραφείων και χώρων του ισογείου αλλά και εξωτερικών χώρων του διοικητηρίου. Κατά την εκτέλεση των εργασιών αυτών αναδείχθηκαν πρόσθετα προβλήματα (τουαλέτες, κοινόχρηστοι χώροι, προβλήματα μόνωσης κλπ.). Με την ολοκλήρωση της πρώτης εργολαβίας έγινε επέκταση με συμπληρωματική εργολαβία το 2019 διαθέτοντας πρόσθετη δαπάνη.

Συνολικά η πρώτη φάση κόστισε περίπου 350.000 € και ολοκληρώθηκαν σοβαρές παρεμβάσεις στο διοικητήριο, αποκαταστάθηκε η πρόσοψη του, συντηρήθηκε η κεντρική είσοδος- τα προπύλαια, καθαρίστηκαν και αντικαταστάθηκαν τα σπασμένα μάρμαρα. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και στην ανατολική όψη του κτιρίου και βάφτηκαν. Εσωτερικά, ανακαινίστηκαν, το γραφείο Αντιπεριφερειάρχη και η αίθουσα συνεδριάσεων «Α. Στρατάκης» αποκτώντας νέα δίκτυα και ηλεκτρονικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό και για τηλεσυνεδριάσεις. Επίσης ανακαινίστηκαν οι κοινόχρηστες τουαλέτες στο ισόγειο.

Με διεθνή διαγωνισμό, που κατέληξε μετά την έκπτωση σε δαπάνη 120.000 € έγινε προμήθεια εξοπλισμού νέας τεχνολογίας (ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ.), που κατανεμήθηκε σε γραφεία (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας- Κτηνιατρικής, Μηχανολογικό κλπ.). Νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός εγκαταστάθηκε στις αίθουσες εξέτασης υποψηφίων οδηγών του Μηχανολογικού στον Άγιο Νικόλαο, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία. Εκσυγχρονίστηκε επίσης η αίθουσα που στεγάζει το Εκπαιδευτικό Κέντρο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο μπορεί να γίνει επιμόρφωση στην τηλε- εκπαίδευση, αλλά και τηλεδιασκέψεις διαφόρων Υπηρεσιών.  Επίσης αποκτήθηκε νέο τηλεφωνικό κέντρο,  τέτοια μηχανήματα και φορητοί Η/Υ δόθηκαν σε επιμέρους Τμήματα διαφόρων Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας. Αντικαταστάθηκαν μερικώς θερμαντικά σώματα στο ισόγειο.

Πάνω από εξάμηνο

Η απουσία από τα γραφεία μεγάλου ποσοστού από το προσωπικό που εργαζόταν από το σπίτι λόγω των μέτρων κορονοϊού, διευκόλυνε στην ταχύτερη εξέλιξη των εργασιών, είπε ο κ.  Γουλιδάκης.

Η επόμενη φάση εργασιών αφορά σε εκτεταμένη αποκατάσταση της στεγανότητας του διοικητηρίου ώστε να απαλλαγούν τα γραφεία από τις υγρασίες. Επίσης θα γίνουν ελαιοχρωματισμοί και εκτεταμένη αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας led.

Οι εργασίες πιθανόν να διαρκέσουν πάνω από 6μηνο και μπορεί να απαιτηθεί και παράταση, μιας και οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί και το προσωπικό έχει επιστρέψει στα γραφεία του, κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας