Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Λάδι: Μικρότερη η παραγωγή, υψηλότερες οι τιμές

 https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2021-08-16/pexels-mareefe-1022403.jpg

Μειωμένη κατά 30% αναμένεται η φετινή παραγωγή λαδιού στη χώρα σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ - Υψηλότερες τιμές παραγωγού προσδοκούν οι ελαιοπαραγωγοί

Κατά 300 χιλιάδες τόνους εκτιμάται φέτος ότι θα είναι χαμηλότερη, σε σχέση με πέρυσι, η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας. Η πρόβλεψη ανήκει στον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Ισπανίας (ΑΕΜΟ), που προέβλεψε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή της χώρας θα είναι χαμηλή έως μέση και θα κυμανθεί σε περίπου 1.300.000 τόνους, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι οι τιμές παραγωγού θα διατηρηθούν σταθερές ή και υψηλότερες ανάλογα με την πορεία των βροχών. Ανάλογη ήταν η πρόβλεψη των “Αγρο-διατροφικών Συνεταιρισμών Ισπανίας”, στις αρχές Αυγούστου, που έκαναν λόγο για 1.345.000 τόνους

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης στην ιστοσελίδα sedik.gr, που εξηγεί ότι με αυτό τον τρόπο «δύο μεγάλες οργανώσεις της Ισπανίας επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ανεπίσημα, ότι η ερχόμενη παραγωγή της χώρας θα είναι χαμηλότερη κατά 300.000 τόνους από την περσινή, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ήταν 1.596.000 τόνους».
Ο ΣΕΔΗΚ ξεκαθαρίζει πως αυτό το γεγονός είναι αξιοσημείωτο, γιατί η παραγωγή της Ισπανίας, που κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία αποτελεί σχεδόν το μισό της παγκόσμιας και το 70% της ευρωπαϊκής, παίζει σημαντικότατο ρόλο στο παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης και κατά συνέπεια στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού.


Παράλληλα, όμως, εξηγεί και τη μέχρι τώρα καθυστέρηση των προσκείμενων στις μεγάλες βιομηχανίες εμπειρογνωμόνων, που συνήθως σπεύδουν να ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους όταν η παγκόσμια παραγωγή είναι υψηλή, προφανώς για να ευνοήσουν κλίμα χαμηλών τιμών παραγωγού, ενώ καθυστερούν ή σιωπούν όταν είναι χαμηλή, όπως η ερχόμενη...
Οπωσδήποτε η ΑΕΜΟ (αντίστοιχη του ΣΕΔΗΚ στην Ισπανία) σημειώνει ότι η πρόβλεψή της μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν οι βροχές του φθινοπώρου είναι ικανοποιητικές, δεδομένου ότι οι ξηρικοί ελαιώνες φέρουν εμφανή σημάδια αφυδάτωσης, η οποία δεν ευνοεί τον σχηματισμό ελαιολάδου στους καρπούς. Επομένως, υποστηρίζει η ΑΕΜΟ «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, εάν δε βρέξει σύντομα, οι αποδόσεις ελαιολάδου να είναι πάλι χαμηλές».

Τα αποθέματα

Παρακάτω, ο ΣΕΔΗΚ αναφέρει πως, «όπως ανέφερε η ΑΕΜΟ, τα φετινά αποθέματα στην Ισπανία είναι μόλις 400.000 τόνοι, ποσότητα πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη περσινή, που καλύπτει μόλις 2,5 μήνες εμπορίας. Τελικά, αντιμετωπίζουμε μια χρονιά με μέτρια παραγωγή, που αρχίζει με ένα πολύ χαμηλότερο απόθεμα.
Συμπερασματικά, η AEMO προβλέπει ότι η αγορά θα παραμείνει προς το παρόν σταθερή, ενώ οι επόμενες βροχές θα σηματοδοτήσουν ή όχι “κάποια αύξηση σε σχέση με τις σημερινές τιμές, που κυμαίνονται στα 3,30 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα”. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι “δεν υπάρχει απολύτως κανένα σημείο που θα μας έκανε να προβλέψουμε πτώση των τιμών για τους επόμενους μήνες”».

Οι προβλέψεις για Ελλάδα

Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι και στην Ελλάδα η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή φαίνεται πως θα είναι αρκετά χαμηλή. Όπως προκύπτει από πληροφορίες του ΣΕΔΗΚ από την Κρήτη και άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, δύσκολα θα ξεπεράσει τους 200.000 τόνους.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η μείωση σε σχέση με πέρυσι θα ξεπεράσει το 30%, αν συγκριθεί με τη μέση παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας (2011-2020), που ήταν στους 274.000 τόνους. Στην Κρήτη, η τρέχουσα παραγωγή μάλλον θα είναι χαμηλότερη του μέσου όρου και δύσκολα θα φτάσει τους 70.000 τόνους.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ΑΕΜΟ, εκτός από την Ισπανία και άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, το Μαρόκο, η Τουρκία και η Συρία, στις εκτιμήσεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους.
Όπως είναι αυτονόητο, οι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι παραγωγές στην Ελλάδα και στην Ισπανία δημιουργούν και τις συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης, που οδηγούν σε τιμές παραγωγού μεγαλύτερες από πέρυσι.
Στο μεταξύ, οι τιμές της περασμένης ελαιοκομικής περιόδου, σε ό,τι αφορά τα ικανοποιητικά επίπεδα που έφτασαν στο κλείσιμο αυτής, δημιουργούν μια βάση αισιοδοξίας για τις τιμές εκκίνησης της ελαιοκομικής περιόδου 2021-2022. Μια περίοδος που κάθε χρόνο ξεκινάει κανονικά γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και περιμένουμε εξελίξεις από τον νεοϊδρυθέντα Ενιαίο Συνεταιριστικό Φορέα του κρητικού ελαιολάδου, το καταστατικό του οποίου υπεγράφη από τους προέδρους και τους εκπροσώπους πολλών Ενώσεων και συνεταιρισμών της Κρήτης το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.
Σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο του φορέα, τον πρόεδρο της ΕΑΣΗ, Σταύρο Γαβαλά, προς τα μέσα με τέλη του Νοέμβρη ο φορέας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει προς τους παραγωγούς την τιμή εκκίνησης στο ελαιόλαδο, το οποίο θα απορροφάει, θα τυποποιεί και θα εμπορεύεται, με μία ενιαία ετικέτα, μέσα από κοινές δραστηριότητες και πάντοτε στο πνεύμα “η ισχύς εν τη ενώσει”...

Οι τιμές στην Ελλάδα σήμερα

Στο μεταξύ, με βάση τις τιμές παραγωγού ελαιολάδου που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ έχοντας δειγματοληπτικές τιμές παραγωγού από ιδιώτες και συνεταιριστικές μονάδες εμπορίας και τυποποίησης ελαιολάδου που συνεργάζεται μαζί τους, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, οι τιμές στη χώρα μας κυμαίνονταν από 3,10 έως 3,50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών κατά την 21η Σεπτεμβρίου.
Η μικρότερη τιμή των 3,10 ευρώ το κιλό δίνεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου στην Παλαιόχωρα των Χανίων και από ιδιωτική μονάδα ελαιουργών στη Ζάκυνθο, ενώ η μεγαλύτερη των 3,50 ευρώ το κιλό δίνεται τόσο σε οξύτητα 0,3 γραμμών από τη Μονεμβασιά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταμορφώσεως, όσο και μέσω πρόσφατου διαγωνισμού στο ελαιόλαδο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Κριτσάς. Πρόκειται για διαγωνισμό που “έκλεισε” στις 9 Σεπτεμβρίου για ποσότητα ελαιολάδου 89 τόνων.

φωτογραφία pexels

Πηγή : Nέα Κρήτη

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας