Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Το πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε βάθος» ταξιδεύει στη Σητεία

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/2021-08-02/dixan.jpgΓια πρώτη φορά στην Κρήτη, παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός στην παραλία της Σητείας

 

Το πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε βάθος»  ταξιδεύει στη Σητεία της Κρήτης για πολύ καλό σκοπό. Από  1/8 έως 5/8 ο πρεσβευτής του προγράμματος Dixan «Καθάρισε σε βάθος» Οδυσσέας Λάμπρου και η εθελοντική του ομάδα beach cleaning, βουτάνε στη Παραλία Αναλούκας στη Σητεία για να την αποσυμφορίσουν τόσο μέσα από υποβρύχιο αλλά και παράκτιο καθαρισμό από απορρίμματα και πλαστικά. Με σύνθημα: "Όλες μας οι δυνάμεις για καλό για να παραδώσουμε έναν κόσμο πιο καθαρό ", όπως τονίζουν οι διοργανωτές του όλου εγχειρήματος, το πλαστικό που θα συγκεντρωθεί μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας και σε συνεργασία με το Circular Economy & Eco Innovation Institute θα μετατραπεί σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα  που θα δοθούν πίσω στην κοινωνία σαν έμπρακτη συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια της στρατηγικής της αιειφορίας της Henkel έχει δημιουργηθεί το τοπικό πρόγραμμα του Dixan "Καθάρισε σε Βάθος". Το πρόγραμμα αυτό συνεργάζεται με τον Οδυσσέα Λάμπρου ένα νέο παιδί που βουτάει από τα 14 του για να αποσυμφορίσει τις θάλασσες μας από απορρίμματα και πλαστικό. Μαζί με την εθελοντική του ομάδα Beach Cleaning η οποία αποτελείται από νέους φοιτητές  μας δείχνουν έμπρακτα την σημαντικότητα της ατομικής ευθύνης. Το πρόγραμμα το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ξεκίνησε το 2020 όπου πραγματοποιήθηκαν 11 δράσεις ενώ το 2021 έχει ξεκινήσει πιο δυναμικά με περισσότερες δράσεις & καθαρισμούς σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Κρήτη, παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός και συγκεκριμένα στην παραλία της Σητείας.  

Η Κρήτη είναι διάσημη για τις απίστευτης ομορφιάς παραλίες της. Υπάρχουν όμως και μέρη που τα πράγματα αλλάζουν. Ένα απ΄αυτά είναι και η παραλία του Ανάλουκα στη Σητεία η οποία, όπως και άλλες παραλίες στα βόρεια της Κρήτης  αποτελούν  περιπτώσεις  όπου άπειρες ποσότητες σκουπιδιών – πλαστικά κυρίως – που “ταξιδεύουν” στο Αιγαίο, παρασύρονται από τον άνεμο και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και καταλήγουν σε αυτή την περιοχή. Έτσι μετά απο αυτή τη δράση, η παραλία θα παραδοθεί πιο καθαρή με το  πρόγραμμα να συνεχίζεται με υποθαλάσσιους & παράκτιους καθαρισμούς σε ακόμα περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Οι δράσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μετά από μία επιτυχημένη πρώτη χρονιά, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του DIXAN «Καθάρισε σε Βάθος», συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά. Οι πρώτες δράσεις για το 2021 πραγματοποιήθηκαν σε Ρόδο, Αλεποχώρι, Ηγουμενίτσα, Βόνιτσα, Λεγραινά, Σούνιο και Θεσσαλονίκη. Το αποτύπωμα αυτών των καθαρισμών μεταφράζεται ήδη σε 9.939 κιλά απορριμμάτων που συλλέχθηκαν, εκ των οποίων 1.763,5 ήταν τα πλαστικά, αφήνοντας τις παραλίες και τους βυθούς μας πιο καθαρούς.

Ακόμα πιο ουσιαστική είναι η συνεισφορά του προγράμματος στην διάδοση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, καθώς τα 706kg πλαστικά που συλλέχθηκαν από τις περσινές δράσεις επεξεργάστηκαν και μετατράπηκαν σε χρηστικά αντικείμενα. Με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία και Πράσινη Τεχνολογία που διαθέτει το Ινστιτούτο “Circular Economy & Eco Innovation Center (CEEII)” στη Σουηδία, τα πλαστικά μετασχηματίστηκαν σε παγκάκια και κάδους συλλογής υλικών, που επιστράφηκαν ως χρήσιμα πλέον αντικείμενα στους Δήμους που καθαρίστηκαν το 2020, υπενθυμίζοντας καθημερινά την αξία της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε βάθος» επεκτείνεται με αλυσιδωτές δράσεις στην κοινωνία, με ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές καθαρισμού, στην εκπαίδευση  εστιάζοντας στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών αλλά και σε συνεργασίες με την Ακαδημαική κοινότητα.

 

Πηγή : Nέα Κρήτη

 

Συνολικες προβολες σελιδας