Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Η επενδύτρια εταιρεία μειώνει κατά 8 τις ανεμογεννήτριες στο έργο της Σητείας-αναμένεται να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις

 

Τον Οκτώβριο του 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ευρω- αραβικής Συνόδου Συνεργασίας έδινε το στίγμα των προτεραιοτήτων για τις ενεργειακές επενδύσεις της νέας τότε κυβέρνησης. 

Ανάμεσα σε άλλα ξεκαθάρισε πως στις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις περιλαμβάνεται «το υβριδικό συγκρότημα σε Σητεία και Ρέθυμνο, στον τόπο μου στην Κρήτη, που θα συνδυάζει αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Θα παράγει 304 MW ετησίως και θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 280 εκατομμυρίων».

Πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την αναγγελία αυτή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντάξει το έργο στις στρατηγικές επενδύσεις που προκρίνει  στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενέργεια στη χώρα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα δίνοντας το στίγμα της εξέλιξης του συγκεκριμένου έργου.

Ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών και συνδυάζει την παραγωγή αιολικής ενέργειας με την αποθήκευσή της μέσω αντλησιοταμίευσης. Αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 Μw (26 ανεμογεννήτριες Σητείας) υδροηλεκτρικού έως 93 ΜW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW.

 

Μειώνει τις ανεμογεννήτριες ο επενδυτής

 

Το αξιοσημείωτο είναι όπως αποκαλύπτει η «Α» πως το έργο έχει αλλαγές και μείωση των ανεμογεννητριών, αφού η επενδύτρια εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ουσιαστική ανατοποθέτηση της επένδυσης. Αυτό αποδεικνύεται από τις προτάσεις που έχει καταθέσει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αλλαγή του επιχειρησιακού της σχεδίου. Η επαναδιατύπωσή του λοιπόν, προβλέπει δραστική μείωση των ανεμογεννητριών στη Σητεία και από 26 τις κατεβάζει κατά 8 και τις μειώνει στον τελικό αριθμό των 18, κάνοντας μια ουσιαστική μείωση και επανατοποθέτηση του έργου. Η εταιρεία έχει διατυπώσει την θέση πως θέλει να ανταποκριθεί «στις εύλογες ή μη εύλογες ενστάσεις» των φορέων της Σητείας και θέλει να δείξει μια διάθεση συνεργασίας και γόνιμου διαλόγου και βέβαια στην αιτιολόγησή της υπογραμμίζει προς κάθε κατεύθυνση πως η Σητεία έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο προκάλεσε την επένδυση και σχετίζεται με τη δυνατότητα της περιοχής να συνδράμει στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και να αποδειχθεί μια επένδυση που θα αξιοποιήσει όλα τα εύσημα που έχει δεχθεί ως πρωτοποριακή περιβαλλοντική παρέμβαση.

 

Η επένδυση

Η επένδυση φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ  και θα αποδίδει στους επωφελούμενους Δήμους Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας καθώς και στον ΟΑΚ συνολικά 4,6 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά την εικοσιπεντάχρονη περίοδο της σύμβασης.

Το έργο έχει περί τις 90 θετικές γνωμοδοτήσεις από τις υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης. Ο φάκελος της μελέτης παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ), τον Νοέμβριο του 2018, το οποίο αποφάσισε την έγκρισή της και την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), εγκρίθηκε επί υπουργίας Γιώργου Σταθάκη και το 2019 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα που αποτελεί το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη. Συνδυάζει την παραγωγή καθαρής ενέργειας και την αποθήκευση.

 

Η αντίδραση της Σητείας

Είναι γνωστό πως υπήρξαν αντιδράσεις στην περιοχή, με το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας το 2016 να λαμβάνει ομόφωνη αρνητική απόφαση για την χωροθέτηση ενώ υπάρχει και η προσφυγή στο ΣΤΕ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, προφανώς και θα αποφασίσει για ένα μεγάλο έργο, συνυπολογίζοντας πλέον όλα τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τις δυνατότητες υλοποίησής του. Μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετικά απίθανο να προχωρεί ο σχεδιασμός ενός έργου από τους εμπλεκόμενους φορείς σε όλα τα επίπεδα και να μην υπάρξει έγκαιρη, ξεκάθαρη και σύμφωνη γνωμοδότηση για αυτό από το ΣΤΕ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας