Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Το κλείσιμο της οδού Κων. Καραμανλή στη Σητεία

 

Υπό την προεδρία του κ. Μιχάλη Αντωνιδάκη συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ετέθη και η επέκταση παραχωρούμενου χώρου χερσαίας ζώνης λιμένα Σητείας

για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω covid 19, σύμφωνα με τη νομοθεσία (νόμος 4811/2021).

«Όπως και πέρυσι», διευκρίνισε ο κ. Αντωνιδάκης, «έτσι και φέτος υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο βάσει του νόμου για την δυνατότητα χρήσης επιπλέον χώρου προκειμένου να αραιώσουν τα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα στην χερσαία ζώνη. Έγινε και πέρυσι και ζητάμε τώρα να προσκομίζουν τα καταστήματα το τοπογραφικό τους για τον επιπλέον χώρο. Γίνονται αιτήσεις, προχωράμε την διαδικασία και στα πλαίσια αυτά θα γίνει και μία αυτοψία από το Δ.Σ. του Ταμείου, ώστε να δούμε από κοντά τους χώρους που ζητούνται για παραχώρηση, χωρίς να δυσχεραίνεται παράλληλα η διέλευση των πεζών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται λόγω κορονοϊού».

 

Επί της Καραμανλή

«Υπάρχει ένα αίτημα από τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας, κατόπιν αιτήματος μελών του που ζητάνε να κλείσει ένα ρεύμα για όλο το 24ωρο στην οδό Κων. Καραμανλή, που είναι διπλός δρόμος με άνοδο και κάθοδο και διαχωριστική νησίδα στη μέση.

Υπήρχε επίσης από κάποιες επιχειρήσεις στην οδό Καραμανλή ένα αίτημα για μία διαφορετική πρόταση, δηλαδή να κλείσουν και τα δύο ρεύματα και το στρογγυλό της πλατείας, αλλά μόνο για τις βραδινές ώρες που είναι και ο χρόνος αναψυχής και περιπάτου.

Ετέθησαν και οι δύο προτάσεις στο Συμβούλιο, διαβάστηκαν αναλυτικά και τα δύο αιτήματα- όπως και η πρόταση που είχε γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία βάσει του αιτήματος του Συλλόγου Καταστημάτων (στην Επιτροπή Κυκλοφοριακού και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και την Τεχνική Υπηρεσία).

Επειδή ο δρόμος αυτός βρίσκεται επί της χερσαίας ζώνης λιμένα, υπεύθυνο να αποφασίσει είναι το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου και με βαρύνουσα και πρωταρχική σημασία να συμφωνήσει το Λιμεναρχείο. Σημαίνει ότι οποιαδήποτε άποψη έχει το Συμβούλιο πρέπει να συμφωνήσει και το Λιμεναρχείο.

Ετέθησαν λοιπόν όλα τα ζητήματα στο Δ.Σ. και ομόφωνα (και από τα μέλη και τον Λιμενάρχη) ελήφθη απόφαση να ακολουθηθεί η πρόταση που αναφέρει το κλείσιμο τελείως του τμήματος αυτού τις βραδινές ώρες (8 το βράδυ με 6 το πρωί), με την ανάλογη σήμανση, μέχρι το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου (εξαιρούνται τα ταξί). Να είναι πραγματικά μία πλατεία αναψυχής εκείνες τις ώρες που υπάρχουν περισσότεροι πεζοί και γενικά περισσότερος κόσμος στο κομμάτι αυτό και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος επειδή είναι νύχτα και μπορεί κάπου να μην είναι καλός ο φωτισμός κλπ.

Και οι δύο προτάσεις είναι στα πλαίσια του νόμου για τον κορονοϊό, που αναφέρει ότι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου μπορούν τα Δ.Σ. των Λιμενικών Ταμείων χωρίς εγκρίσεις από το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να λάβουν κάποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, αυτές οι ρυθμίσεις που γίνονται είναι προσωρινές λόγω κορονοϊού κι αν θέλουμε στο μέλλον να κάνουμε κάποιες αλλαγές στην χερσαία ζώνη, θα πρέπει βάσει της κανονικής νομοθεσίας που υφίσταται, η οποία τώρα δεν ισχύει κατά παρέκκλιση, να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη και να ληφθούν εγκρίσεις και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση», κατέληξε ο κ. Αντωνιδάκης.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας