Υπέρ της επαναφοράς της διοικητικής αυτοτέλειας του Νοσοκομείου Σητείας ετάχθη εκ νέου η Επιτροπή Υγείας του Δήμου κατά την τελευταία της συνεδρίαση υπό την προεδρία του κ. Νίκου Καραμανωλάκη.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ με σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, η Επιτροπή συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο νοσοκομειακός χάρτης στο Λασίθι και ο ρόλος του Νοσοκομείου Σητείας ήταν το θέμα που απασχόλησαν ιδιαίτερα την Επιτροπή. Άλλωστε το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητείται η τροποποίηση του νοσοκομειακού χάρτη, που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και, που -όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης- προφανώς θα επηρεάσει όλα τα νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου.
«Γίνεται», ανέφερε ο κ. Καραμανωλάκης, «πολλή συζήτηση τελευταία για το ρόλο που πρέπει να έχουν τα νοσοκομεία στο Λασίθι. Η συζήτηση ξεκίνησε εξ αιτίας κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου λόγω υποστελέχωσης. Κάποιοι επαναφέρουν την πρόταση για ένα κεντρικό νοσοκομείο στο Νομό και κάποιοι άλλοι ζητάνε άμεσα ή έμμεσα την υποβάθμιση των διασυνδεόμενων περιφερειακών νοσοκομείων και την αναβάθμιση του ρόλου του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου. Προτείνουν μάλιστα να επανδρωθεί με μετακινήσεις από τα άλλα νοσοκομεία.
Μεγάλη έκπληξη στην τοπική κοινωνία προκάλεσαν οι δηλώσεις του Διοικητή των διασυνδεόμενων νοσοκομείων κ. Ανδρεαδάκη, ο οποίος -ούτε λίγο, ούτε πολύ- υποβαθμίζει τα νοσοκομεία του νομού αναφέροντας ότι “δεν αποτελούν νοσοκομεία, αλλά στην ουσία είναι Κέντρα Υγείας και πρέπει να παραδεχθούμε ότι το κεντρικό νοσοκομείο του νομού είναι του Αγίου Νικολάου”.
Στηρίζει τις παραπάνω δηλώσεις του, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία, ενδεικτικά της κίνησης των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων από το 2019 έως σήμερα, συγκρίνοντας έτσι ανόμοια πράγματα αφού για παράδειγμα το Νοσοκομείο Σητείας δε διαθέτει ΜΕΘ, αιματολογική κλινική και ο Αξονικός δυσλειτουργεί λόγω ελλείψεως προσωπικού με αποτέλεσμα τη μεγάλη ροή διακομιδών προς τον Άγιο Νικόλαο.
Εμείς ως Επιτροπή Υγείας καταδικάζουμε τις δηλώσεις του κ. Ανδρεαδάκη. Διατυπώνουμε ξεκάθαρα, και με δυνατή φωνή προς πάσα κατεύθυνση τις πάγιες θέσεις μας, οι οποίες μάλιστα επικαιροποιήθηκαν πρόσφατα και από το Δημοτικό Συμβούλιο».
Μεταφέροντας την άποψη της Επιτροπής τόνισε ότι «η ενοποίηση δεν ωφέλησε το Νοσοκομείο Σητείας. Τασσόμαστε κατά και διεκδικούμε την επαναφορά της διοικητικής αυτοτέλειας του Νοσοκομείου μας. Ο Δήμος Σητείας είναι γεωγραφικά απομονωμένος, έχει πολλά ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, έχει κάκιστο οδικό δίκτυο, εξυπηρετεί τα γειτονικά νησιά Κάσο, Κάρπαθο και έχει χαρακτηριστεί με φΕΚ άγονη και προβληματική περιοχή. Παράλληλα η Σητεία διαθέτει σπουδαίες υποδομές, όπως λιμάνι (πύλη Σέγκεν), αεροδρόμιο, τμήμα ΕΛΜΕΠΑ και βέβαια η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης είναι τεράστια.
Επομένως, ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει σε αυτό το τοπίο το Νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δεν θα αποδεχθούμε τους σχεδιασμούς που επεξεργάζονται κάποιοι, στοχεύοντας στην υποβάθμισή του. Διεκδικούμε -επαναλαμβάνω- με νομοθετική ρύθμιση τη διοικητική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου μας και την επαναφορά του αρχικού οργανισμού λειτουργίας του», υπογράμμισε ο κ. Καραμανωλάκης.
Πηγή : Ανατολή
Έκκληση για εμβολιασμό
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας του Δήμου, αφορούσε την πανδημία και συγκεκριμένα την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Η Επιτροπή έκρινε ότι οι πολίτες πρέπει να ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς και να εμβολιαστούν. «Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και λυσσαλέα προσπαθεί να επιβιώσει με μεταλλάξεις. Επομένως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζουμε».
Δίκτυο από απινιδωτές
Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου εξωτερικών απινιδωτών σε καίρια σημεία της πόλης, σε παραλίες, στις πύλες εισόδου κι αλλού ήταν ακόμα ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης. Όπως ανέφερε ο κ. Καραμανωλάκης , «το μέλος της Επιτροπής Γιάννης Δασκαλάκης, ο οποίος διαθέτει γνώση κι εμπειρία για το θέμα αυτό, ανέλαβε να συντάξει την σχετική μελέτη».
Για τα Περιφερειακά Ιατρεία
Την Επιτροπή απασχόλησε και η ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Πολυδύναμου Ιατρείου Τουρλωτής. Το ζήτημα επανέφερε με επιστολή του προς την Επιτροπή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής.
«Εμείς ως Επιτροπή», τόνισε ο κ. Καραμανωλάκης, «ουσιαστικά υιοθετήσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Μάιος 2020), που ζητεί από το Δήμαρχο να παγώσει τη διαδικασία μονομερούς ανάκλησης και να διεκδικήσει ο Δήμος από το αρμόδιο Υπουργείο την υλοποίηση του όρου του συμβολαίου. Να θυμίσω ότι το Περιφερειακό Ιατρείο της Τουρλωτής οικοδομήθηκε το 2008 σε οικόπεδο δωρεάς του Δήμου προς το Νοσοκομείο Σητείας με τον όρο ότι εντός τριών ετών από την κατασκευή του θα έχει μετατραπεί σε Πολυδύναμο με δύο ειδικευμένους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Η κυβέρνηση της ΝΔ το εγκαινίασε το 2009 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 το μετέτρεψε- στα χαρτιά- σε Πολυδύναμο.
Συνέβη όμως αυτό που συνέβη και με το Πολυδύναμο Ιατρείο του Μακρύ Γιαλού. Οι κυβερνήσεις δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, να αποδείξει ότι οι υποσχέσεις της δεν είχαν καθαρά ψηφοθηρικό χαρακτήρα και να στελεχώσει άμεσα το Ιατρείο. Εννοείται ότι ο Δήμαρχος πρέπει να ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών για τον σκοπό αυτό.
Άποψη της Επιτροπής είναι ότι τα Περιφερειακά Ιατρεία του Μακρύ Γιαλού, της Τουρλωτής και του Παλαικάστρου, περιοχές του Δήμου μας με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, πρέπει να μετατραπούν σε Πολυδύναμα Ιατρεία, να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους ειδικευμένους ιατρούς Αυτή την στιγμή εξυπηρετούνται με αγροτικό ιατρό μία- δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο κι επικίνδυνο κι επιπλέον μας εκθέτει».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ