Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Ο Κωστής Φραγκούλης με “Τα Δίφορα “και την Στέγη Κορνάρος επέστρεψε στην πόλη του(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

 


Παρουσίαση της τρίτης έκδοσης του βιβλίου του στον Δημοτικό Κήπο, χτες 

Με την γλώσσα και τις λέξεις -στολίδια της τοπικής διαλέκτου, το αίσθημα και την καλοδουλεμένη ειρωνεία, τον αυτοσαρκασμό και κυρίως, την βιωματική του ποίηση , ο Κωστής Φραγκούλης –«Ανταίος», επέστρεψε στην πόλη του, την  Σητεία με το κορυφαίο  έργο του «Τα Δίφορα» για να συστηθεί σε ένα  νεότερο κοινό που δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει και να τον διαβάσει και για να «χαιρετήσει» ξανά τους φίλους του και πιστούς αναγνώστες,  μέσα από την επανέκδοση του έργου του.

Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία της Στέγης Βιτζέντζος Κορνάρος που οργάνωσε την χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου στον Δημοτικό Κήπο, με «οικοδέσποινα» περισσότερο, παρά συντονίστρια την Τάνια Μαρκάκη , με τον Νίκο Πετράκη, να επανεμφανίζεται στην δημόσια σφαίρα  με την ιδιότητα του ανιψιού του συγγραφέα, και τους ανθρώπους της Στέγης να κάνουν τις δικές τους παρεμβάσεις . Είτε με αναγνώσεις αποσπασμάτων, ποιημάτων του Ανταίου , όπως ο Αντώνης Ανυψητάκης και ο Νάσος Ζαγκότης, είτε με μια τοποθέτηση και λιτή, αλλά ουσιαστική παρουσίαση της Στέγης, όπως έκανε ο συνιδρυτής  , μαζί με την σύζυγό του Αλίκη, της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος , Γιώργος Γαλανάκης.

 

 

Δυστυχώς, δεν είχαμε την ευκαιρία  να δούμε και να ακούσουμε  ανθρώπους που συμμετείχαν στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου στο Ηράκλειο. Δηλαδή, τον Νίκο Ψιλάκη, τον Γιώργη Μαρκάκη, τον Γιάννη Χλουβεράκη, το γιο του συγγραφέα. Μεταφέρθηκαν αποσπάσματα των τοποθετήσεων τους.

Ευτυχώς όμως, με την παρουσίαση στην Σητεία, γνωρίσαμε την Πανεπιστημιακό  Τάνια Μαρκάκη, Διευθύντρια του Τμήματος  Νεοελληνικών  Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, (ένα από τα λίγα που υπάρχουν πια για τα ελληνικά γράμματα)  έχει ρίζες και από εδώ,(«τα καλοκαίρια μου τα περνούσα εδώ, στο σπιτικό της γιαγιάς Πιπίνας») η οποία, όχι απλά ήταν επαρκής, με άμεση απεύθυνση, μεστό και κυριολεκτικό λόγο, αλλά αποδείχτηκε, εκ του αποτελέσματος,  η ιδανική επιλογή για αυτήν την εκδήλωση .

Τάνια Μαρκάκη: Ενας από τους μεγαλύτερους ποιητές τη Κρήτης ο Κωστής  Φραγκούλης .

Η βραδιά άνοιξε με την  φωνή του Κωστή Φραγκούλη να αφηγείται μια καθημερινή στιγμή,  ως ένας μεγάλος ποιητής, «από τους μεγαλύτερους ποιητές  που έχει βγάλει η Κρήτη μας», όπως σημείωσε η Τάνια Μαρκάκη.

Ενας άνθρωπος που χρησιμοποίησε την ντοπιολαλιά, όπως είπε, την παράδοση, το δημοτικό τραγούδι, την λαϊκή γλώσσα , ως πηγή έμπνευσης για να γράψει τα ποιήματα του.

Η επανέκδοση του βιβλίου «Τα Δίφορα» από την Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος, έγινε μια πιστή ανατύπωση της πρώτης έκδοσης του 1961,  εξήντα χρόνια μετά, με την  προσθήκη ενός εισαγωγικού σημειώματος από την γνωστική συγγραφέα Ρέα Γαλανάκη.

Νιώθω μεγάλη τιμή που με προσκάλεσε η Στέγη, μια  υποδειγματική νέα μη κερδοσκοπική εταιρία που μπορεί να αλλάξει  τα πολιτιστικά δρώμενα , όχι μόνο της Σητείας αλλά  ολόκληρης της Κρήτης και της Ελλάδας, σημείωσε η Τάνια Μαρκάκη. Εχει ξεκινήσει πολύ σωστά και δυναμικά,  είπε, ώστε να τοποθετήσει το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου στο ευρωπαϊκό του πλαίσιο,  δίπλα στον Σέξπιρ και τον Θερβάντες .

Γ. Ζερβάκης : Τιμή μας που είναι Σητειακός ο Κωστής Φραγκόυλης 

«Απόψε έχουμε την χαρά να τιμήσουμε τον Σητειακό Κωστή Φραγκούλη, τον  άνθρωπο που μέσα από την ευγένεια του, την  ταπεινότητα του, αλλά και την μεγάλη επάρκεια,  οξυδέρκεια και την πνευματικότητα   που είχε, ανέδειξε τον τόπο καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο», σημείωσε ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, στον σύντομο χαιρετισμό του.

Είναι τιμή μας που ο Κωστής Φραγκούλης είναι Σητειακός, είπε , τονίζοντας πως είναι υποχρέωση όλων μας σε κάθε ευκαιρία να μπορούμε να τιμάμε ανθρώπους που «αναδεικνύουν όχι μόνο τον τόπο αλλά τις ιδιότητες και τα χαρίσματα που έχει η συγκεκριμένη περιοχή».

Γ. Γαλανάκης :   Να μπει η Σητεία στον πανευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη

Επιδίωξη της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος, είναι να τοποθετηθεί η Σητεία «σε ένα πολιτιστικό χάρτη που της ανήκει», είπε στην δική του παρέμβαση ο συνιδρυτής της Στέγης Γιώργος Γαλανάκης.

Η Σητεία, «έχει   την  τύχη να είναι η γενέτειρα του Κορνάρου, έχει την τύχη να υπάρχουν συνεχιστές του Κορνάρου και , με αυτήν την λογική εκδώσαμε και «Τα Δίφορα» του Κωστή Φραγκούλη, είπε.

«Δείχνει την συνέχεια του DNA των Σητειακών στην σχέση τους με την ποίηση», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε και σε άλλους σύγχρονους (Καβρός, Αιλαμάκης, κ,α )που «όντως κρατούν από αυτήν την παράδοση».

Η Σητεία  είναι μια πόλη που μπορεί πολιτιστικά να αναδειχθεί, είπε ο Γ.Γαλανάκης

«Εχει μια πολιτιστική ιδιαιτερότητα, είμαστε περήφανοι για την φιλοξενία μας, τις μουσικές μας, το φαγητό μας και για τόσα άλλα, άλλα θεωρώ ο τι έχουμε οι ίδιο παραμελήσει τον ευατό μας. Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε περισσότερο την Σητεία με όχημα τον Βιτζέντζο Κορνάρο.

Να  μπει δηλαδή η Σητεία σε έναν πολιτιστικό χάρτη πανευρωπαϊκό. Οπως οι γενέτειρες του Σέξπιρ και του Θερβάντες».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη , ο σπουδαίος «Ερωτόκριτος», έχει τα τελευταία χρόνια ξεχαστεί, για αυτό και «θεωρώ πως είναι καλό να ξαναμπεί στην κουλτούρα μας , να μπει στην κουλτούρα των νέων , ώστε να απολαύσουμε και να έχουμε μια νέα , πιο πλούσια ζωή».

Η Στέγη, έχει στελεχωθεί από πολύ ικανούς  ανθρώπους, είπε ο κ. Γαλανάκης που θέλησε να τονίσει πως «οι πόρτες της Στέγης είναι ανοιχτές , θεωρώ ο τι πολλοί είναι οι Σητειακοί που μπορούν να προσφέρουν . Επιμένω σε αυτό. Η Στέγη έχει ανάγκη την προσφορά του καθενός , ώστε το έργο της να είναι σημαντικότερο».

 

Ν. Πετράκης : Βράχος ασάλευτος καταμεσής της Κρήτης ο Κωστής Φραγκούλης 

 

Πολύτιμο και μοναδικό, χαρακτήρισε το έργο του Κωστή Φραγκούλη ο Νίκος Πετράκης,  όχι μόνο για την γλώσσα, αλλά και γιατί, « στους δύσκολους καιρούς της φθοράς  και της αλλοτρίωσης , της εμπορευματοποίησης της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης στέκεται βράχος ασάλευτος, καταμεσής της Κρήτης ,και σαν αρχαίος ραψωδός, σηματορός, κήρυκας του νησιού,  τραγουδά την φύση, την ζωή, την ιστορία κα τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, τις ομορφιές και τα όνειρα, τους καημούς και τις πόθους, τις παραδόσεις, τις  αξίες, την  ψυχή και ήθος της Κρήτης».

Ο Νίκος Πετράκης , αναφέρθηκε σε  βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, στα τιμητικά του βραβεία από την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα.

Παραλαμβάνει με σεβασμό και ευλάβεια ,αναδεικνύει , αξιοποιή και παραδίδει αλώβητη στις επόμενες γενιές,   γλώσσα, την ντοπιολαλιά, είπε.

Για την λογοτεχνική αξία του έργου του , παρέπεμψε  σε κριτικές κορυφαίων λογοτεχνών,  στο πρωτότυπο εισαγωγικό σημείωμα του Μ. Γ. Παρλαμά, στον Στυλιανό Αλεξίου κ.α

 

Κανόνας του  βίου και του  έργου του,  ο πολιτισμός και οι  αρχές, οι αξίες και το ήθος της παλιάς Κρήτης, σημείωσε .

Ιδεολογικό του στίγμα και περιεχόμενο ζωής του, οι μεγάλες αξίες,  ελευθερία,  δικαιοσύνη,  αρετή , ανθρωπιά,  αξιοπρέπεια , φιλοπατρία , αγάπη, πρόοδος, ειρήνη.

 

Ο έρωτας και ο θάνατος κυριαρχεί όπως σε όλα τα έργα των μεγάλων ποιητών, είπε ο Νίκος Πετράκης, τονίζοντας πως ο Κωστής Φραγκούλης , «κτίζει το ποιητικό του έργο περίτεχνα, με το γλωσσικό ιδίωμα  της ανατολικής άκρης,  της Σητείας».

 

  • Η   εξαιρετικά επιμελημένη βραδιά,  που συνδιοργάνωσαν Στέγη, Δήμος και ΔΟΚΑΣ στα πλαίσια των εκδηλώσεων Κορνάρεια 21 είχε την σκηνοθετική υπογραφή του Μιχάλη Γιαννακάκη, κάτι που φάνηκε τόσο  στην χρονική -χωρική παρουσίαση των ομιλητών, όσο και στην  στιγμή που επιλέχτηκε να παρουσιαστούν  τα ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα με τον  ίδιο τον Κωστή Φραγκούλη, σε σπάνιες εμφανίσεις του, στους φωτισμούς των δέντρων του δημοτικού κήπου στα χρώματα των γραφικών στοιχείων του εξωφύλλου του βιβλίου.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή : Sttyle 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας