Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Γιώργος Αλεβίζος: ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ..... Τα είδε κανείς;

 


ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

Τα είδε κανείς;


Για την ανέγερση του Γηροκομείου Σητείας κανείς δεν αμφισβητεί:

· Τις φιλάνθρωπες προσπάθειες από τις προηγούμενες και σημερινή διοίκηση του «Φιλανθρωπικού» Σητείας.

· Την υποστήριξη του εγχειρήματος από την προηγούμενη και σημερινή Δημοτική Αρχή Σητείας.
· Την υιοθεσία του έργου από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας (όχι από το Ίδρυμα) με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του κτιρίου από Ευρωκοινοτικούς, μέσω Περιφέρειας Κρήτης, πόρους.

· Ούτε την επιθυμία όλων μας να ευοδωθεί αυτό το έργο αλλά και να λειτουργήσει, αν στοιχειώδης οικονομοτεχνική μελέτη επιβεβαιώνει την βιωσιμότητά του.

Όμως μετά την εκτεταμένη πλημμύρα του Απριλίου 2019 για την έγκριση-εκταμίευση των πόρων η Περιφέρεια Κρήτης προαπαιτεί:

· Τον ακριβή (τοπογραφικό) καθορισμό του υπάρχοντος στον Κάμπο Σητείας ρέματος. Δηλαδή της ροής του ποταμού Παντέλη από το Πισκοκέφαλο προς την παραλία Σητείας.

· Τη γραμμή Πλημμύρας η οποία χαράσσεται βάσει αντιπλημμυρικών δεδομένων σε συνάρτηση με τις συντεταγμένες του ρέματος, οι οποίες ακόμη και σήμερα δεν έχουν επισημοποιηθεί.

Μετά την πλημμύρα του Απριλίου 2019, μέσω αεροφωτογραφιών, η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης κατέγραψε τα σημεία όπου απαιτούνται άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Απαιτούνται άμεσα αντιπλημμυρικά έργα με σπουδαιότερο και πρώτιστο τη μεγιστοποίηση της απορροής της Γέφυρας του Άι-Γιάννη.

Έχουν περάσει 27 μήνες. Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν είδαμε. Αντιθέτως τα απλώς κλαδεμένα καλάμια φούντωσαν, πολλαπλασιάστηκαν. Διότι δεν αρκεί μόνο το κλάδεμα, πρέπει να ξεριζωθούν και οι βολβώδεις ρίζες των καλαμιών, να τσιμεντοθεί η αποψιλωμένη επιφάνεια ή να τοποθετηθούν βραχόσακκοι.

Για της γραφής το ασφαλές οδοιπορήσετε το χωματόδρομο αριστερά του ποταμού από τη Γέφυρα Άι-Γιάννη προς Πρισκοκέφαλο. Θα διαπιστώσετε τον δασώση καλαμιώνα, που, αν κορμοί, μεγάλα κλαδιά φρακάρουν εγκαρσίως, η επανάληψη της πλημμύρας του Απριλίου 2019 είναι αναμενόμενη.

(ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Στο οδοιπορικό σας στο χωματόδρομο, που προαναφέραμε, μετά τα 200 μέτρα, σε απερίφραχτο χωράφι, υπάρχει αγέλη εξαγριωμένων σκύλων. Αν και φιλοκύων, δεν απέφυγα την περιπέτεια. Επειγόντως πρέπει να παρέμβει ο Φιλοζωικός ή ο Δήμος Σητείας).

Απαραιτήτως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΗΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ώστε:

· Να οριοθετηθεί επακριβώς η ροή του ρέματος.

· Να επισημοποιηθεί η χάραξη της Γραμμής πλημμύρας, να ενημερωθούν αρμοδίως οι Υπηρεσίες Δήμου και η οικοδοτεχνική τοπική Κοινότητα. Κάτι που όπως διαπιστώσαμε δεν είχε γίνει, πριν αναδείξουμε το θέμα, εξαιτίας προσωπικής μας υπόθεσης (την οποία δεν αποκρύψαμε όπως φαίνεται στην προηγούμενη σχετική δημοσίευσή μας. Αν και δεν κατανοούμε για ποιο λόγο κάθε πολίτης δεν έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται την περιουσία που με σκληρή προσπάθεια απέκτησε, νομίμως και σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις).

· Να οριστικοποιηθεί ο Οικοδομικός Κανονισμός για τον Κάμπο Σητείας. Όπως δε καταμαρτυρούν οι αρμόδιοι έχουν παγώσει και οι διαδικασίες για την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης του «Κολονέλου» και του Παραλιακού Μετώπου.

Αντιλαμβανόμεθα ότι η Άδεια Οικοδομής του Γηροκομείου λήγει το 2022 και επιβάλλεται η επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης και υποβολής του φακέλου. Μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε, ώστε να μην εκπνεύσει ο χρόνος άδοξα.

Τέλος, αν κάποια ή κάποιος ενοχλήθηκε από την προηγούμενη δημοσίευσή μας, θα συνιστούσαμε να μην απαντούν με ύβρεις, αλλά «με ήρεμη γλώσσα και σκέψη γνωστική».

…Κι είναι παιδάκι μου πολλοί τη σήμερον ημέρα πούχουν στο στόμα το γλυκύ, φαρμάκιν εις την χέρα.

…Τον ξένο έχουν εδικό και τον δικό τους ξένο, αν τους μιλήσει το πρεπό για πράμα κομπωμένο (αθάνατε Βιτσέντζο Κορνάρο)



Γιώργος Αλεβίζος

Πρόεδρος ΜΙ.ΠΟ.ΑΡ Σητείας

19-7-2021
 
Πηγή : SitiaFm 95.5

Συνολικες προβολες σελιδας