Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

Χελώνες Καρέτα καρέτα κάνουν και φέτος τις φωλιές τους στις παραλίες του Δήμου Σητείας

 

Συνεχίζεται η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα -καρέτα στο πλαίσιο της οποίας τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αρκετές έξοδοι σε παραλίες του Δήμου Σητείας. Πρόκειται συγκεκριμένα για πέντε εξόδους στη Λαγκάδα και μία στην παραλία του Μακρύ Γιαλού, στο ξενοδοχείο Sunwing.

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ μέχρι αυτή την ώρα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έξοδοι χελωνών. Οι φωλιές που έχουν εντοπιστεί οριοθετήθηκαν και έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες από την Ομάδα Εθελοντών Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας καρέτα- καρέτα Σητείας.

Οι πρώτες φωλιές της φετινής περιόδου εντοπίστηκαν στην παραλία του Ανάλουκα, όπου ως τώρα είναι τέσσερις. Επίσης τρεις φωλιές υπάρχουν και στην γειτονική παραλία κάτω από τον οικισμό «Διόνυσος» στο ΣΟΕ.

Ωστόσο ακόμη, δεν έχουν εντοπιστεί φωλιές στην παραλία της Σητείας, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, αφού κάθε χρόνο εδώ και αρκετά συναπτά έτη αυτή την εποχή η καρέτα- καρέτα επιλέγει την συγκεκριμένη παραλία σε διάφορα μάλιστα σημεία της, από την αρχή μέχρι το τέλος στην περιοχή της Καραβόπετρας, για να κάνει τη φωλιά της.

Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ το μέλος της Ομάδας Εθελοντών της Σητείας, κ. Νυφικούλα Σφενδυλάκη, «όπως διαπιστώθηκε, έγινε μία προσπάθεια χελώνας στην προαναφερθείσα παραλία, ωστόσο επειδή είχε πλησιάσει σε σημείο κοντά στα αλμυρίκια, όπου το έδαφος είναι από χώμα σκληρό και δεν υπάρχει άμμος, πιθανολογείται ότι μπορεί να λειτούργησε αποτρεπτικά στο να αφήσει ή όχι τα αυγά της.

Τις τελευταίες ημέρες, όπως προαναφέρθηκε, ειδοποιήθηκε η ομάδα από εργαζόμενους του ξενοδοχείου στο Μακρύ Γιαλό για την εμφάνιση χελώνας στη διάρκεια της νύχτας. Με τη συνεργασία της ξενοδοχειακής μονάδας και της Ομάδας Εθελοντών, τοποθετήθηκε περίφραξη στο σημείο όπου υπήρχαν τα σημάδια των προσπαθειών της εξόδου της χελώνας προκειμένου να οριοθετηθεί και να προστατευτεί ο χώρος. Πριν από δύο χρόνια και πάλι είχε βγει σε αυτό το σημείο χελώνα.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι χρόνο με την χρόνο διαπιστώνεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου σε ό,τι αφορά την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Οι πολίτες ενημερώνουν άμεσα, όταν εντοπίσουν ίχνη και προσπαθούν να βοηθήσουν για την επιβίωση αυτού του είδους, που -ως γνωστόν- απειλείται».

Η ανταπόκριση των παιδιών

«Ιδιαίτερα εντυπωσιακή», συνέχισε, «είναι η αντιμετώπιση του όλου θέματος από τα παιδιά, όπως διαπιστώσαμε φέτος και στην διάρκεια των ενημερωτικών επισκέψεων της Ομάδας σε σχολεία του Δήμου Σητείας, στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες. Οι ενημερώσεις έγιναν κυρίως σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, τα οποία όχι μόνο μας κατέκλυσαν με ερωτήσεις, αλλά -όπως αποδείχθηκε- διέθεταν και αρκετές γνώσεις. Και γενικότερα πάντα οι επαφές που έχουμε με τα παιδιά αποδεικνύουν ότι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα. Το ενδιαφέρον τους και η αγάπη για την θαλάσσια χελώνα, αλλά και γενικότερα το περιβάλλον φαίνεται σε πολλές δράσεις, όπως για παράδειγμα πρόσφατα όπου παιδιά ήρθαν μαζί μας στις περιπολίες που κάνουμε στην παραλία της Σητείας. Παρ’ ότι ήταν πολύ νωρίς, στις 6 το πρωί, τα παιδιά συμμετείχαν με πολύ καλή διάθεση, ενημερώθηκαν από εθελοντές της ομάδας και δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους. Είναι πολύ σημαντικό διότι τα παιδιά είναι το μέλλον του τόπου».

Στον Κουρεμένο

«Σε ό,τι αφορά τους ενήλικες, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Δυστυχώς όπως έχει γίνει γνωστό, πολλές φορές η ανθρώπινη παρέμβαση συντείνει ή είναι η κύρια αιτία για τον τραυματισμό ή ακόμα και το θάνατο μίας θαλάσσιας χελώνας. Όμως υπάρχουν ευτυχώς και οι άνθρωποι -οι οποίοι επίσης αυξάνονται- οι οποίοι έχουν αντιληφθεί την σπουδαιότητα και του συγκεκριμένου είδους και όχι μόνο συμπεριφέρονται σωστά για να μην του κάνουν κακό αλλά και σπεύδουν να βοηθήσουν, όταν κινδυνεύει.

Αυτό έγινε και πριν από λίγο χρονικό διάστημα στον Κουρεμένο, όπου ένας πολίτης εν πλω κάνοντας βόλτα με την βάρκα του, είδε μία χελώνα που ήταν παγιδευμένη σε δίκτυα, αλλά ζωντανή, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και την ομάδα και ενήργησε άμεσα στην σωστή κατεύθυνση προκειμένου να απελευθερωθεί και να σωθεί.

Πράγματι ο κόσμος συνεργάζεται. Έχει ενδιαφέρον. Υπάρχουν βέβαια και τα λυπηρά συμβάντα. Όμως θεωρώ ότι πολλοί πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι, αλλάζει η νοοτροπία και μακάρι να αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των πολιτών αυτών», κατέληξε η κ. Σφενδυλάκη.

 

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας