Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Αγρότες: «Πετύχαμε τα ίδια κονδύλια της προηγούμενης ΚΑΠ» - Τέλος για τα ιστορικά δικαιώματα

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-10-24/epidotiseis.jpgΚοντά στα 20 δις. ευρώ και πάλι για τους Έλληνες αγρότες

19,3 δισεκατομμύρια ευρώ - όπως και με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο - εξασφάλισε η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουλίου 2020,

αποτρέποντας τον κίνδυνο της εξωτερικής σύγκλισης ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε στο “Αποστολοπούλειο” Πνευματικό Κέντρο, στην Τρίπολη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για επιτυχία της κυβέρνησης της χώρας μας, ενώ δεσμεύτηκε ότι μέσα από τους πόρους αυτούς η κυβέρνηση, εντός της νέας ΚΑΠ, θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για τους γεωργοκτηνοτρόφους της Ελλάδας.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου καταφέραμε και πετύχαμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της εξωτερικής σύγκλισης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας ουσιαστικά τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, για την ακρίβεια 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το πολύ φιλόδοξο σχέδιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την εκδήλωση σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχθές το βράδυ στην Τρίπολη.

«Στους πόρους αυτούς προστέθηκαν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί προς τον πρωτογενή τομέα, ειδικά σε ζητήματα υποδομών, και προφανώς συμπληρωματικά πόροι από το νέο ΕΣΠΑ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «συνεπώς έχουμε στη διάθεσή μας σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία», σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευεργετικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει η νέα ΚΑΠ στη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, στις οικονομικές προοπτικές της περιφέρειας, αλλά και στο brand name της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι τα τελικά οφέλη θα ευνοήσουν ολόκληρη την κοινωνία».

«Θα παίξουμε και θα κερδίσουμε στο παιχνίδι της ποιότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η ποιότητα είναι λέξη αδιαπραγμάτευτη. Έχει πολλές διαφορετικές πτυχές. Δεν είναι μόνο η γεύση του προϊόντος. Είναι το πώς παράγεται, εάν η παραγωγή αυτή είναι μία παραγωγή η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ταυτόχρονα πως «δε θα είμαστε ανταγωνιστικοί αν πάμε να παίξουμε το παιχνίδι του χαμηλού κόστους», εξηγώντας ότι «η ποιότητα του μοναδικού ελληνικού διατροφικού προϊόντος μπορεί να βρει συνέργειες στον τουρισμό, αποτελώντας πολύτιμο μέρος της όλης εμπειρίας των επισκεπτών, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιζητούν ελληνικά αγαθά».

Η σύνδεση με τον τουρισμό

Σημαντικό κεφάλαιο στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

«Έχουν γίνει - και μέσα στην πανδημία έγιναν - σημαντικά βήματα και μπορούν να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα. Το πώς θα πρέπει να συνδέσουμε τον πρωτογενή μας τομέα με τον τουρισμό μας. Το πώς ο κάθε επισκέπτης ο οποίος έρχεται στη χώρα θα πρέπει να φεύγει με μια εμπειρία μέσα στην οποία θα βρίσκεται και το ελληνικό φαγητό, με ελληνικά προϊόντα και ελληνική γαστρονομία, έτσι ώστε, όταν επιστρέψει στον τόπο του, να αναζητήσει ποιοτικά και προστατευμένα - όπου υπάρχει προστασία - ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα είναι διατεθειμένος να τα πληρώσει ανάλογα με την αξία που ο ίδιος ή η ίδια τους αποδίδει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δεν πρέπει πλέον να μιλάμε για μεσογειακή αλλά για ελληνική διατροφή» και εξήγησε: «Ελληνική διατροφή. Με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με υψηλή προστιθέμενη αξία, με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία θα πρέπει όχι απλά να αποτελούν τον πυρήνα της εγχώριας, της εθνικής μας διατροφής, αλλά να διεκδικήσουν και τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εξωτερικού».

Όσον αφορά στην κοινωνική πτυχή της ΚΑΠ και τη σύνδεσή της με την ανταγωνιστικότητα, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στη σημασία της συνεργασίας στην πρωτογενή παραγωγή και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι».

Τέλος με τα ιστορικά δικαιώματα

Στο μεταξύ, τη σταδιακή κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων από το 2022 έως το 2026 ανακοίνωσε στην ίδια εκδήλωση ο αρμόδιος υπουργός Σπήλιος Λιβανός. Παράλληλα, έκανε λόγο για αναδιανεμητική ενίσχυση προς τις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις από το 2023, για ένα νέο σχεδιασμό Συνδεδεμένων Ενισχύσεων από το 2023, με έμφαση στην κτηνοτροφία, τα πρωτεϊνούχα και τα ψυχανθή, και για πάνω από 3% του προϋπολογισμού να “αφιερώνεται” στους νέους αγρότες.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων θα γίνει με σχεδιασμό, σταδιακά και χωρίς αιφνιδιασμούς από το 2022 έως το 2026.

«Βάζουμε επιτέλους τέλος στα ιστορικά δικαιώματα με αποφασιστικότητα, ώστε να μην αδικηθεί κανείς», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Προχωράμε σε αλλαγή στην καταβολή της Βασικής Ενίσχυσης με την επιλογή μέσω της σύγκλισης στο 100% της μοναδιαίας τιμής δικαιώματος ανά αγρονομική περιφέρεια».

Αναδιανεμητική ενίσχυση

«Ενισχύουμε μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, που είναι και ο κύριος όγκος των εκμεταλλεύσεων στη χώρα», τόνισε. Από το 2023 και με πόρους από τον περιορισμό των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Όπως είπε, μέχρι σήμερα το 30% των δικαιούχων της Βασικής Ενίσχυσης εισπράττει το 80% των ενισχύσεων.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

«Από το 2023, για να αφήσουμε το 2022 σταθερό, προχωρούμε στον επανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή», υπογράμμισε.

Νέοι αγρότες

Εκτός από την ενσωμάτωση πρακτικών επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον στο στρατηγικό σχέδιο, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού μέσω της προσέλκυσης των νέων αγροτών. Αφού ο υπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη πρόσκληση, αποκάλυψε ότι πάνω από το 3% του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ θα είναι αφιερωμένο στους νέους αγρότες.

Επιπλέον, το Στρατηγικό Σχέδιο, όπως είπε, θα στηρίξει τις βιολογικές καλλιέργειες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των παραγωγών. Όπως είπε, θα προκηρυχθεί το μέτρο της παροχής συμβουλών και θα ενεργοποιηθεί το σύστημα AKIS, που θα λειτουργεί σε τρεις κατευθύνσεις: στην εκπαίδευση/κατάρτιση, στην παροχή συμβουλών στο χωράφι και στην έρευνα.

ΥΠΑΑΤ

Οι έξι μεταρρυθμίσεις του Λιβανού

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, το ΥΠΑΑΤ προχωρά σε 6 μεταρρυθμίσεις:

  1. «Καταργούμε αδικίες και διορθώνουμε στρεβλώσεις που αφορούν σε κακοδιαχείριση επιδοτήσεων, ανισοκατανομή δικαιωμάτων, αυθαιρεσίες και ανομίες του παρελθόντος. Συνδέουμε τις ενισχύσεις με την παραγωγή και την καινοτομία.
  2. Αναδιαρθρώνουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία παραγωγών και καταναλωτών από νοθείες και παράνομες ελληνοποιήσεις, και ταυτόχρονα την τιμωρία όσων παρανομούν. “Μαχαίρι στο κόκκαλο” και για τα δύο.
  3. Επενδύουμε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας για τους αγρότες.

Υλοποιούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ.

  1. Μετασχηματίζουμε ψηφιακά τον ελληνικό αγροτικό τομέα, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση όλων των πληροφοριακών συστημάτων μας.
  2. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα στον χώρο, τους συνεταιρισμούς και τα συλλογικά σχήματα, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος, επένδυση στην καινοτομία, την καθετοποίηση και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών τον δραστικό περιορισμό της “μαύρης” οικονομίας.
  3. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια και την αύξηση των εξαγωγών, χτίζοντας δυναμική εξωτερική πολιτική για τα ελληνικά προϊόντα και διαμορφώνοντας ένα ισχυρό εθνικό brand name στις παγκόσμιες αγορές».

Κονδύλια

Όπως επανέλαβε, πάνω από 2 δισ. ευρώ είναι τα κονδύλια για τον αγροδιατροφικό τομέα που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η νέα ΚΑΠ εξασφαλίζει περίπου 20 δισ. ευρώ από το 2021 έως το 2027. Σημείωσε δε την επιτυχία της χώρας για την αποφυγή της εξωτερικής σύγκλισης.

«Σχεδιάζουμε λοιπόν ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 22 δισ. ευρώ», είπε.

 

Πηγή : Nέα Κρήτη

 

Συνολικες προβολες σελιδας