Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Περίπου το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις στη Σητεία

Περίπου το 50% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις μέχρι σήμερα στην περιοχή του Δήμου Σητείας, όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας Γιάννης Κατσαράκης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ για το μείζον ζήτημα των εμβολιασμών επεσήμανε ότι «είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Παρ’ ότι δε, το ποσοστό που προαναφέρθηκε είναι πολύ σημαντικό αφορά πληθυσμό μεγάλων ενηλίκων.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αφ’ ενός μία κάμψη στον εμβολιασμό των ατόμων που επιθυμούν κι αφ’ ετέρου υφίσταται ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα. Μάλιστα ιδιαίτερα επηρεάζει το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανάμεσα στους ιατρούς και γενικά στους υγειονομικούς.

Τα μέτρα από την πλευρά της πολιτείας που πρόσφατα ελήφθησαν κι ανακοινώθηκαν είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Διότι θεωρώ αδιανόητο, γιατρός ή νοσηλευτής να μεταδώσει την ασθένεια σε έναν ασθενή. Στον καρκινοπαθή άρρωστό του, με την χρόνια πνευμονοπάθεια άρρωστό του. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη και νομίζω ότι πολύ σωστά όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν να μπουν σε διαθεσιμότητα, να έχουν το τίμημα ότι για ένα διάστημα δεν θα πληρώνονται, πολύ περισσότερο ακόμα ότι δεν θα μετράει αυτή η περίοδος στα συντάξιμα χρόνια.

Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει κάτι, μέχρι όμως το σημείο που να μην βλάψει τον συνάνθρωπό του. Και δυστυχώς υπάρχουν συνάδελφοι, που όχι μόνο δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά χλευάζουν αυτούς που εμβολιάζονται και χλευάζουν και τους εμβολιασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο».

 

Για τις μεταλλάξεις

«Είναι η φύση των ιογενών λοιμώξεων στις επιδημίες. Ο ιός μεταλλάσσεται, κάνει τις τελευταίες προσπάθειες, γιατί κινδυνεύει να εξαφανιστεί και προσπαθεί να “αλλάξει πρόσωπο”, να επιβληθεί. Βλέπετε όμως ότι παρ’ ότι έχουμε πολλές μολύνσεις, το ποσοστό των εισαγωγών, των διασωληνωμένων, των θανάτων, πέφτει. Άρα είμαστε σε καλό δρόμο και θα του δώσουμε την χαριστική βολή, όταν φτάσουμε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και δημιουργήσουμε -αυτό που λέμε- την ανοσία της αγέλης.

Τα εμβόλια σε γενικές γραμμές βλέπουμε ότι είναι αποτελεσματικά χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και βλέπουμε ότι φτιάχνουν ικανό τίτλο αντισωμάτων.»

 

Για τους νέους

Στην παρούσα φάση ο εμβολιασμός απευθύνεται σε όλους, αλλά ανοίγουν και οι πλατφόρμες για τις νεαρές ηλικίες.

«Γιατί να εμβολιαστούν οι νεαρές ηλικίες, αφού κατά κανόνα είναι οι άνθρωποι που περνάνε πιο ελαφριά τη νόσο; Δεν είναι κατακριτέο το να δημιουργηθεί και μία φυσική ανοσία με τη νόσηση. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι κάποιοι από τους νέους ανθρώπους έχουν στον περιβάλλον τους άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με ανοσοανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές από τη νόσηση, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, μιλάω για τις θρομβώσεις που είναι στην επικαιρότητα».

«Αναμένεται να τεθεί ακολούθως και το ζήτημα του εμβολιασμού ή όχι των παιδιών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ικανές μελέτες για να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο αρχίζουν στην Ευρώπη και την Αμερική να εμβολιάζονται οι ηλικίες 12 με 15 ετών, όπου έχουν τρέξει μελέτες και ικανός αριθμός εμβολιασμένων παιδιών έχει μελετηθεί. Στη δε σύγκριση “εμβολιασμός ή μη εμβολιασμός” υπερτερεί πάντα ο εμβολιασμός.»

 

Οι ιδιώτες γιατροί

Ο κ. Κατσαράκης εστίασε και στο ρόλο των ιδιωτών ιατρών.

«Υπάρχει κάλεσμα από το Υπουργείο, από τους Ιατρικούς Συλλόγους ανά την χώρα καθώς και μία πρόσκληση πρόσφατα των Ιατρικών Συλλόγων Κρήτης προς τους ιδιώτες ιατρούς, από τους οποίους ζητείται στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να δηλώσουν συμμετοχή στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του covid -19, εμβολιάζοντας τους πολίτες είτε στα ιατρεία τους, είτε κατ’ οίκον.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ιατροί όλων των ειδικοτήτων, διαγνωστικά εργαστήρια και πολυιατρεία. Συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στη δημιουργία του τείχους της συλλογικής ανοσίας εμβολιάζοντας τους πολίτες. Στην εθνική αυτή προσπάθεια η συμμετοχή είναι καθοριστική γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι εμπιστεύονται τον προσωπικό τους γιατρό.

Ο κορονοϊός ήρθε και θα μείνει, τουλάχιστον φαίνεται ότι θα μείνει όπως η γρίπη για παράδειγμα. Οπότε κάθε χρόνο θα έχουμε αναμνηστικές δόσεις. Δεν μπορεί να έχουμε ες αεί τα εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν, όπως φέτος. Γιατί οπωσδήποτε με μεγάλο κόπο συμμετείχαμε όλοι σε αυτό το πρόγραμμα του δημόσιου τομέα και πήραμε όλη αυτήν την ευθύνη πάνω μας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να επιμεριστούν οι ευθύνες, να πάρουν αυτό που τους αναλογεί και οι ιδιώτες ιατροί και από τώρα κι έπειτα να εμβολιάζουν τους ασθενείς τους.

Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στο μέλλον. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει πολύ καλός συντονισμός όσον αφορά την χορήγηση, μετακίνηση, διάθεση των εμβολίων. Μπορεί κάποιος γιατρός διαθέτοντας ένα απόγευμα -αφού έχει προετοιμάσει τους ασθενείς τους και γνωρίζει ότι θέλουν να εμβολιαστούν- που δεν κάνει ιατρείο, να το διαθέσει σε αυτά τα άτομα. Δεν θα έχει πρόβλημα στην προμήθεια, κατόπιν συνεννόησης με το κέντρο αναφοράς στην περιοχή του και θα μπορεί να το κάνει. Φυσικά θα υπάρχει και ο κατ’ οίκον εμβολιασμός κι αυτός στο ιατρείο, με ένα εντελώς συμβολικό ποσό θα έλεγα».

 

Η εκκλησία

Στάθηκε και στο ρόλο της Εκκλησίας στον εμβολιασμό. «Πολλοί πυρήνες αντιεμβολιαστικού κινήματος ειδικά για τον covid -19 βρίσκονταν στην εκκλησία. Με χαρά παρακολούθησα την Κυριακή το κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου προς τους ιερείς κυρίως, τους μοναχούς κι όλους που ανήκουν στο πέπλο της, να εμβολιαστούν και να ακολουθήσουν αυστηρά τα μέτρα με την χρήση της μάσκας. Κι αυτή είναι μία κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, όπως σωστά είναι τα μέτρα για τον εμβολιασμό των υπαλλήλων των γηροκομείων, των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, στο στρατό. Νομίζω ότι είναι σωστή η λήψη αυτών των μέτρων.

Ζητούμενο όλων είναι να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Διότι τα “ήξεις αφήξεις ”, ένα βήμα μπρος κι ένα πίσω δεν κάνουν καλό. Όσο περνάει ο χρόνος και κάποια στιγμή μπούμε στην κανονικότητα, η οικονομική κρίση θα είναι μεγάλη. Άρα ο μόνος τρόπος είναι ο εμβολιασμός. Εφαρμόζουμε στα παιδιά -όταν ανακαλύφθηκαν- τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α΄ για παράδειγμα ή την ανεμοβλογιά. Όχι γιατί κινδυνεύουν. Πολλές φορές τα παιδιά περνάνε από την ηπατίτιδα Α΄ χωρίς συμπτώματα. Γιατί όμως δεν θέλουμε να τα περάσουν σαν ενήλικες, σαν ενήλικες κινδυνεύουν.

Άρα καλώ τους νέους ανθρώπους να εμβολιαστούν γιατί έτσι θα φτιάξουμε το τείχος της ανοσίας, θα στραγγαλίσουμε τον ιό, θα πάψει να μεταλλάσσεται και θα μπορέσουμε να ξαναμπούμε στην κανονικότητα».

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας