Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία στην Κρήτη

Σύσκεψη  για την ετοιμότητα της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιπυρική περίοδο 2021, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Παραβολιδάκη,

με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, ΠΑΜ/ΠΣΕΑ και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων Γιάννη Λεονταράκη. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν η Προϊσταμένη της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Ελένη Πλουμίδη και η υπάλληλος της Δ/νσης Κωνσταντίνα Σφακιανάκη.

Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν σε θέματα συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, στην έγκαιρη κινητοποίησή τους, αλλά και στην ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση των πολιτών για τη μείωση του κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Επίσης συζητήθηκε η εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας σε περιαστικά  δάση και δασικές εκτάσεις από τους Δήμους και το Δασαρχείο, καθώς και η δρομολόγηση λοιπών μέτρων πρόληψης. Εξετάστηκε η ετοιμότητα δυναμικού και μέσων της Περιφέρειας για την υποστήριξη των επιχειρησιακών φορέων στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και την αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών τους, όποτε και όταν χρειαστεί.

Ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε για τη θέση σε ετοιμότητα ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου μεσαίου τύπου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και ενός βαρέους τύπου στο αεροδρόμιο Χανίων για την κάλυψη του νησιού.

Υπενθυμίζεται στους πολίτες η απαγόρευση καύσης και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως και η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, στα δάση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, που έχουν οριστεί με αποφάσεις των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών και αφορούν στις εξής περιοχές:

 

Π.Ε. Ρέθυμνου

για τις μέρες που ο δείκτης κίνδυνου πυρκαγιάς είναι 4 ή 5

Δήμος Ρεθύμνης

  1. Περιαστικά δάση Ευλιγιά ,
  2. Προφ.Ηλία και
  3. Αγίου Ιωάννη,
  4. Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ. Αρκαδίου

Δήμος Αγίου Βασιλείου

  1. Περιαστικά Δάση Κισσού,
  2. Αγκουσελιανών και
  3. Αγ. Ιωάννου,
  4. Πηγές Κουρταλιώτη έως την λίμνη Πρέβελη
  5. Περιοχή Πρέβελη, και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης

Δήμος Μυλοποτάμου:

  1. Φαράγγι Μαργαριτών

Πηγή : Ανατολή

 

Π.Ε. Ηράκλειου

για τις μέρες που ο δείκτης κίνδυνου πυρκαγιάς είναι 4 ή 5

  1. Σύμης , Δήμου Βιάννου
  2. Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού
  3. Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου,
  4. Φουρνί, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων
  5. Γιούχτα, Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων

 

ΠΕ Λασιθίου καθημερινά από ώρα 22:00 έως ώρα 05:00

Φοινικόδασος Βάι, Δήμου Σητείας

 

ΠΕ Χανίων (κατόπιν σχετικής απόφασης Αντιπεριφερειάρχη Χανίων)

  1. Φαράγγι της Σαμαριάς
  2. Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
  3. Φαράγγι Ίμπρου
  4. Σηρικαριανό φαράγγι
  5. Κεδρόδασος και
  6. Άγιοι Απόστολοι Χανίων
  7. Άγιος Ματθαίος Χανίων

 

Με συντονισμένη προσπάθεια οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που συμμετέχουν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας τίθενται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής και επιχειρησιακής ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας με στόχο την προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών, όπως και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Συνολικες προβολες σελιδας