Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Καιρός: Τι είναι η «ψυχρή λίμνη» - Προσοχή για καταιγίδες στην Κρήτη

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/4/files/Image/201801/doc_20180110_1904057_eggrafo_bardias.jpgΒροχές και καταιγίδες στο νησί

Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην υπόλοιπη χώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη και στην Κρήτη. Σύμφωνα με την ΕΜΥ βροχές αναμένονται στο νησί μας και πιθανώς στα ορεινά του νησιού πρόσκαιρες καταιγίδες. Βροχές αναμένονται και την Πέμπτη σύμφωνα με την ΕΜΥ.

 

Αναλυτικά την Tετάρτη 9/6 αναμένονται:

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους και πιθανώς στα ορεινά της Κρήτης πρόσκαιρες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 10/6

Καιρός: Στα νησιά του Ιονίου, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Το φαινόμενο της "ψυχρής λίμνης"

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες καθώς από τη χώρα μας θα διέρχονται διαδοχικές διαταραχές , ενώ παράλληλα θα έχουμε αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool),που έρχονται από τα δυτικά και βόρεια , καθώς και του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb), σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας. Η κατάσταση αυτή ευνοεί την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus).

 

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας